to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:20 | 10.07.2019

πηγή: artinews.gr

Διεθνή

Γαλλία: Επιτρέπεται η... ανθρωπιά

Τη παρασκευή 6 Ιουλίου με νομικό διάταγμα, το Ανώτατο Συνταγματικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η παροχή βοήθειας, σε παράτυπες μετανάστριες και μετανάστες αλλά και πρόσφυγες, χωρίς υλικό αντάλλαγμα, παύει να διώκεται, στο όνομα της αρχής της Αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης


Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλία καταργεί ως μη συνταγματική την αρχή του πλημμελήματος της Αλληλεγγύης.

Τη παρασκευή 6 Ιουλίου με νομικό διάταγμα, το Ανώτατο Συνταγματικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η παροχή βοήθειας, σε παράτυπες μετανάστριες και μετανάστες αλλά και πρόσφυγες, χωρίς υλικό αντάλλαγμα, παύει να διώκεται, στο όνομα της αρχής της Αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης.

Τη νίκη αυτή τη χρωστάει η ανθρωπότητα σε έναν Γάλλο αγρότη, τον Cédric Herrou (φωτογραφία) από ένα χωριό στα γάλλο ιταλικά σύνορα, που στο πλαίσιο της ποινικής του δίωξης επειδή βοηθούσε μετανάστριες κ πρόσφυγες στη προσπάθεια τους να περάσουν τα σύνορα έφτασε την υπόθεση μέχρι το τέρμα.

Η υπόθεση

«Το κάνω γιατί πρέπει να το κάνω». Λόγια του 37χρονου γεωργού Cedric Herrou ενώπιον των δικαστών, χθες, που αρχικά τον καταδίκασαν σε οκτώ μήνες με αναστολή επειδή βοήθησε τριακόσιους μετανάστες από την Ερυθραία.  Στο δικαστήριο, ο αγρότης είπε για τις πράξεις του: «Το κάνω γιατί υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πρόβλημα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στην εθνική οδό, υπάρχουν οικογένειες που υποφέρουν, και υπάρχει ένα Κράτος που έχει σύνορα, χωρίς να κάνει τίποτα απολύτως για τις συνέπειες απ' αυτό.»

Ο εισαγγελέας, ο Jean-Michel Pretre, από την πλευρά του κατήγγειλε την χρήση του δικαστηρίου ως «πολιτικού φόρουμ», όπως είπε. Μάλιστα, διαχωρίζοντας το νόμο από την ουσιαστική, την ανθρώπινη δικαιοσύνη, δήλωσε ότι «Δεν εναπόκειται στο δικαστήριο να αλλάξει το νόμο, ή να δώσει ένα μάθημα διπλωματίας σ’ αυτή ή την άλλη χώρα». Μόνο που στη συνέχεια το δικαστήριο εξάντλησε την αυστηρότητά του, αφού δεν αρκέστηκε στην ποινή αλλά δήμευσε και το επαγγελματικό φορτηγάκι του Herrou, με το οποίο μετέφερε τις ελιές και τα αυγά της παραγωγής του, και ενίοτε εξαντλημένους οδοιπόρους-μετανάστες.

Έξω από το δικαστήριο διαδήλωναν εκατοντάδες αλληλέγγυοι στον γεωργό αλλά και στους μετανάστες.

Η κατηγορία εναντίον του Cédric Herrou ήταν ότι τον Οκτώβριο του 2016 μετέφερε χωρίς άδεια, πενήντα μετανάστες, που προέρχονταν από την Ερυθραία του αιματηρού εμφυλίου πολέμου, σε ένα εγκαταλελειμμένο κέντρο διακοπών του SNCF, στο Saint-Dalmas-de-Tende. Η κατάληψη του κέντρου είχε έντονα καταγγελθεί από τοπικούς παράγοντες της δεξιάς και τελείωσε με την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.

Ερωτηθείς από το δικαστήριο για το τι έκανε τους μετανάστες μετά την εκκένωση του κέντρου, ο γεωργός απάντησε ότι τους φιλοξενεί στο σπίτι του και σε δωμάτια που νοικιάζει στο Saorge.

«Ακόμα κι αν με καταδικάσουν, το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει», δήλωσε ο ακτιβιστής.

Τώρα δικαιώθηκε. Για το αυτονόητο, την ανθρωπιά!

tags: Γαλλία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)