to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:21 | 24.10.2018

Διεθνή

Γαλλία: Επαναπατρισμός για τα παιδιά των Γάλλων τζιχαντιστών από τη Συρία και το Ιράκ

Από τους 680 Γάλλους τζιχαντιστές που εκτιμάται ότι συμμετείχαν σε συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Συρία, περισσότεροι από 300 έχουν σκοτωθεί και ένας μικρός αριθμός έχει καταφύγει σε άλλες περιοχές (Αφγανιστάν, Μάγρεμπ, Λιβύη), εκτιμά το Παρίσι.


Περίπου 150 παιδιά Γάλλων τζιχαντιστών έχουν εντοπιστεί στη Συρία και κάποια από αυτά θα ξεκινήσουν να επαναπατρίζονται στη Γαλλία, επεσήμανε γαλλική πηγή.

Η Γαλλία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προσπαθεί να βρει τρόπο για να αντιμετωπίσει τους φερόμενους τζιχαντιστές και τις οικογένειές τους που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από εμπόλεμες περιοχές στη Συρία και το Ιράκ.

Οι γαλλικές αρχές ενημερώθηκαν για την ύπαρξη των παιδιών από τις οικογένειές τους στη Γαλλία ή στις περιοχές που βρίσκονται υπό κουρδικό έλεγχο μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους το 2017.

Ωστόσο μόνο μερικά από αυτά έχουν ταυτοποιηθεί και εντοπιστεί με ακρίβεια, στις κουρδικές περιοχές, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τον επαναπατρισμό τους, πρόσθεσε η ίδια πηγή, η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, χωρίς να είναι σε θέση να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Τα παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία είναι κάτω των έξι ετών, δεν μπορούν να φύγουν από τις περιοχές όπου βρίσκονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μητέρων τους, οι οποίες όμως θα παραμείνουν εκεί, υπογράμμισε η πηγή.

Η Γαλλία έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει τον επαναπατρισμό ενηλίκων, μαχητών ή των συζύγων τους, που θεωρούνται επίσης υποστηρίκτριες του ΙΚ, προς μεγάλη απογοήτευση των οικογενειών τους.

«Όσοι έχουν διαπράξει αδικήματα ή εγκλήματα στο Ιράκ και τη Συρία πρέπει να δικαστούν στο Ιράκ και τη Συρία», υπογραμμίζει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. «Εξαίρεση αποτελούν οι ανήλικοι, η κατάσταση των οποίων θα εξεταστεί ξεχωριστά για την κάθε περίπτωση», προσθέτει.

Εξάλλου ο επαναπατρισμός τους αναμένεται να είναι ιδιαίτερα περίπλοκος καθώς το συριακό Κουρδιστάν δεν είναι ένα αναγνωρισμένο κράτος από τη διεθνή κοινότητα και η Γαλλία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία.

Συνολικά περίπου σαράντα οικογένειες, μητέρες και παιδιά, έχουν εντοπιστεί στη Συρία.

Επιπλέον «δεκάδες», 30 με 40, γαλλόφωνοι μαχητές κρατούνται από τους Σύρους Κούρδους, επεσήμανε η ίδια πηγή, χωρίς να διευκρινίσει αν μεταξύ τους βρίσκονται και Γάλλοι.

Στο Ιράκ έχουν καταγραφεί μόνο τρεις οικογένειες Γάλλων τζιχαντιστών. Μία από τις μητέρες, η Μελινά Μπουγκεντίρ που έχει καταδικαστεί σε ισόβια, έχει δεχθεί να επιτρέψει στα τρία της παιδιά να φύγουν.

Από τους 680 Γάλλους τζιχαντιστές που εκτιμάται ότι συμμετείχαν σε συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Συρία, περισσότεροι από 300 έχουν σκοτωθεί και ένας μικρός αριθμός έχει καταφύγει σε άλλες περιοχές (Αφγανιστάν, Μάγρεμπ, Λιβύη), εκτιμά το Παρίσι.

Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν ανακοινώσει ότι κρατούν περισσότερους από 900 ξένους μαχητές του ΙΚ από 44 χώρες, μια πραγματική δικαστική σπαζοκεφαλιά. Καλούν τις αρχές των χωρών να τους επαναπατρίσουν, όμως αυτές διστάζουν, ενώ και η κοινή γνώμη των χωρών αντιμετωπίζει αυτό το ενδεχόμενο εχθρικά.
 

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)