to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:53 | 27.04.2017

Διεθνή

Η Σερβία κάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Γαλλία μετά την απόρριψη αιτήματος έκδοσης του πρώην πρωθυπουργού του Κοσόβου

Γαλλικό εφετείο απέρριψε σήμερα το αίτημα έκδοσης στη Σερβία του πρώην πρωθυπουργού του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος υπήρξε διοικητής του αυτοαποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) στη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο, την περίοδο 1998-99. To δικαστήριο διέταξε την άμεση αποφυλάκισή του.


Η Σερβία κάλεσε σήμερα για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Γαλλία μετά την απόφαση που έλαβε η γαλλική δικαιοσύνη να απορρίψει το αίτημα έκδοσης του Κοσοβάρου πρώην αντάρτη Ραμούς Χαραντινάι, τον οποίο το Βελιγράδι θέλει να δικάσει για εγκλήματα πολέμου.

Επιπλέον το Βελιγράδι θα υποβάλει στο Παρίσι «σθεναρή νότα διαμαρτυρίας, γιατί πρόκειται (σ.σ. όσον αφορά την υπόθεση Χαραντινάι) για ηθικές και νομικές αξίες και όχι για πολιτική», δήλωσε ο σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς, αντιδρώντας, σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι, στην απόφαση δικαστηρίου της Κολμάρ.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη νίκη των εγκληματιών, εκείνων που διέπραξαν τα χειρότερα εγκλήματα και για τους οποίους ο σύγχρονος κόσμος μόλις μας έδειξε ότι μπόρεσαν να τα διαπράξουν χωρίς ποτέ να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε ο Βούτσιτς ο οποίος έκανε λόγο για μια «επαίσχυντη, σκανδαλώδη, αντίθετη με τον νόμο και απολύτως άδικη και κυρίως εντελώς πολιτική» απόφαση.

Η έκδοση του Χαραντινάι, πρώην πρωθυπουργού, νυν βουλευτή και αντιπάλου του προέδρου Χασίμ Θάτσι, θα είχε «εξαιρετικής βαρύτητας συνέπειες» για τον ίδιον, αλλά επίσης και λόγω «σκέψεων που συνδέονται με τον ρόλο του (…) στην πολιτική του Κοσόβου», αποφάνθηκε τα εφετείο της Κολμάρ (ανατολική Γαλλία) εξηγώντας τη «δυσμενή γνώμη» του στο αίτημα έκδοσης που υπέβαλε η Σερβία.

Η γνώμη αυτή δεν στηρίζεται παρά στο κριτήριο των «συνεπειών εξαιρετικής βαρύτητας» που θα είχε η έκδοσή του: «αρκεί η μη εκπλήρωση ενός και μόνο κριτηρίου προκειμένου η έκδοση να απορριφθεί», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο δικαστική πηγή.

Στην Πρίστινα, ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι εξέφρασε στο Facebook την ικανοποίησή του για αυτή την απόφαση. Οι σερβικές «συκοφαντίες» «δεν ελήφθησαν υπόψη από τον δημοκρατικό κόσμο», σχολίασε.

Το Κόσοβο ανακήρυξε το 2008 την ανεξαρτησία του, η οποία έχει αναγνωριστεί από περισσότερες από 110 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Με την υποστήριξη της Ρωσίας, το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει αυτή την ανεξαρτησία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)