to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:03 | 02.04.2021

Διεθνή

Γαλλία-ΕΕ-ΟΗΕ: ΗΠΑ και Ιράν θα μεταβούν στη Βιέννη για έμμεσες συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Αξιωματούχοι από την Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον θα ταξιδέψουν στη Βιέννη την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις διεθνείς δυνάμεις, αν και δεν θα διεξαγάγουν απευθείας συνομιλίες, δήλωσαν σήμερα διπλωμάτες.


Αν και χωρίς συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο, τις οποίες έχει αποκλείσει η Τεχεράνη, η παρουσία τόσο του Ιράν όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών στην αυστριακή πρωτεύουσα θα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός στις προσπάθειες να επανέλθουν τα δύο μέρη στη συμμόρφωση προς τη συμφωνία.

Ο σκοπός είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε δύο μήνες, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συντόνισε τη συμφωνία.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αποχώρησε από τη συμφωνία το 2018 και επανέφερε τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ωθώντας την Τεχεράνη να παραβιάσει, σε αντίποινα, ορισμένους από τους περιορισμούς της συμφωνίας. Ο διάδοχός του Τζο Μπάιντεν θέλει να αναβιώσει τη συμφωνία, αλλά η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη διαφωνούν για το ποιος πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα.

"Το Ιράν και οι ΗΠΑ θα βρίσκονται στην ίδια πόλη, αλλά όχι στο ίδιο δωμάτιο", δήλωσε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή. Δυτικός διπλωμάτης είπε πως θα υιοθετηθεί μια προσέγγιση 'διαμεσολαβητικής διπλωματίας' (shuttle diplomacy).

Οι συνομιλίες θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν καταλόγους διαπραγμάτευσης των κυρώσεων που θα μπορούσαν να άρουν οι ΗΠΑ και υποχρεώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα που θα πρέπει να τηρήσει το Ιράν, είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Αυτοί οι κατάλογοι "θα μπορούσαν να ενωθούν σε κάποιο σημείο. Στο τέλος, το προσεγγίζουμε αυτό με έναν παράλληλο τρόπο. Νομίζω πράγματι ότι μπορούμε να το κάνουμε σε λιγότερο από δύο μήνες", είπε ο αξιωματούχος μετά τη βιντεοδιάσκεψη που είχαν σήμερα το Ιράν, η Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία --τα μέρη που υπέγραψαν τη συμφωνία του 2015-- ώστε να δουν πώς μπορούν να προχωρήσουν.

"Σκοπός: να οριστικοποιηθούν γρήγορα μέτρα άρσης και πυρηνικά μέτρα για μια χορογραφημένη αφαίρεση όλων των κυρώσεων την οποία θα ακολουθήσει η παύση επανορθωτικών μέτρων από το Ιράν", ανέφερε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στο Twitter. "Καμία συνάντηση Ιράν-ΗΠΑ. Είναι αχρείαστη", είπε.

Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε πως ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Ρομπ Μάλεϊ και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν θα βρίσκονται στη Βιέννη, αλλά επέμεινε πως δεν θα υπάρξουν άμεσες ή έμμεσες συναντήσεις ανάμεσα σε Ιρανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους.

"Αν δεν φθάσουμε εκεί μέσα σε δύο μήνες θα δούμε τι θα γίνει, αλλά θα είναι οπωσδήποτε κακά νέα", είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Βάσει της συμφωνίας, οι κυρώσεις των ΗΠΑ και άλλες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης ήρθησαν με αντάλλαγμα περικοπές στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έτσι ώστε να είναι δυσκολότερο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα -- μια φιλοδοξία την οποία η Τεχεράνη αρνείται ότι έχει.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως είναι καλό που επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες αλλά ο χρόνος είναι σημαντικός.

"Μια συμφωνία που θα τηρείται και πάλι από όλους θα είναι ένα 'συν' για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής και η καλύτερη βάση για συνομιλίες σε άλλα σημαντικά θέματα περιφερειακής σταθερότητας", ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Το Ιράν απορρίπτει τις έμμεσες συνομιλίες με την Ουάσινγκτον - Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαιώνει σχέδια για έμμεσες συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Το Ιράν θα απορρίψει οποιαδήποτε έμμεση συνομιλία με τις ΗΠΑ ή μια σταδιακή άρση των κυρώσεων στη συνάντηση που θα έχουν τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα την ερχόμενη εβδομάδα, μετέδωσε σήμερα το κρατικό ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV, επικαλούμενο καλά ενημερωμένη πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

"Σύμφωνα με την αμετάβλητη κατευθυντήρια γραμμή του (ανώτατου) ηγέτη του Ιράν, οποιοδήποτε αποτέλεσμα (της επιτροπής για τη συμφωνία του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος) που θα βασίζεται στην ιδέα μιας σταδιακής άρσης των κυρώσεων ή των έμμεσων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ δεν θα είναι αποδεκτή", δήλωσε η πηγή, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Press TV.

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, δια του εκπροσώπου του Νεντ Πράις, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε συνομιλίες με τους Ευρωπαίους, Ρώσους και Κινέζους εταίρους για να καθοριστούν τα θέματα που σχετίζονται με την επιστροφή στη συμμόρφωση προς το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), όπως ονομάζεται επίσημα η συμφωνία του 2015 με την Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

"Αυτές παραμένουν οι πρώτες μέρες και δεν αναμένουμε άμεση πρόοδο καθώς έχουμε μπροστά μας δύσκολες συζητήσεις. Αλλά πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα υγιές βήμα προς τα εμπρός", δήλωσε ο Πράις.

Διπλωμάτες δήλωσαν νωρίτερα σήμερα ότι αξιωματούχοι από την Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον θα ταξιδέψουν στη Βιένη την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015.

Ο Πράις δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα δομηθούν γύρω από ομάδες εργασίας που θα σχηματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.

Τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν είναι τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα ώστε να επανέλθει στη συμμόρφωση με τους όρους της συμφωνίας, και τα μέτρα ανακούφισης από τις κυρώσεις που θα πρέπει να λάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να επιστρέψουν στη συμμόρφωση επίσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

"Δεν προβλέπουμε προς το παρόν ότι θα υπάρξουν άμεσες συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν μέσω αυτής της διαδικασίας, παρότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ανοιχτές σε αυτές", δήλωσε ο Πράις.

Οι συνομιλίες θα αρχίσουν στην Αυστρία στις 6 Απριλίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο προκάτοχος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018 και επανέφερε τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, ωθώντας την Τεχεράνη ως αντίποινα να παραβιάσει ορισμένους από τους περιορισμούς της συμφωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)