to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γαλλία: Διαίρει και βασίλευε

Κάθοδος στις ευρωεκλογές των «Κίτρινων Γιλέκων» τριχοτοµεί την αντισυστηµική ψήφο


Θα υπάρξει λίστα ή λίστες που θα διεκδικούν την εκπροσώπηση του κινήµατος των «Κίτρινων Γιλέκων» στις ευρωεκλογές του Μαΐου;

 

Σύµφωνα µε την πλειονότητα των αναλύσεων σε γαλλικά  ΜΜΕ, η κάθοδος στις ευρωεκλογές υποψηφίων από το κίνηµα των «Κίτρινων Γιλέκων» προκαλεί ήδη χαµόγελα αισιοδοξίας στον Μακρόν και στο επιτελείο του, ενώ έχει πυροδοτήσει ανησυχία και νευρικότητα στη Λεπέν και τον Εθνικό Συναγερµό και στον Μελανσόν και την Ανυπότακτη Γαλλία.

Ηδη η δηµοσιοποίηση πριν από µια βδοµάδα της πρόθεσης της Ινγκριντ Λεβαβασέρ να ηγηθεί λίστας που θα διεκδικεί την εκπροσώπηση των «Κίτρινων Γιλέκων» οδήγησε στην πρώτη δηµοσκοπική καταγραφή της µε ποσοστό 13%...

Ο Μακρόν έτσι µπορεί να ελπίζει ότι κρατώντας τη δύσκολη ισορροπία ανάµεσα στον µεγάλο διάλογο και τη σκληρή αστυνοµική καταστολή θα εµποδίσει τη Λεπέν και την άκρα ∆εξιά να καταγράψουν πρωτιά στις ευρωεκλογές, µια εξέλιξη που θα τον απονοµιµοποιούσε πολιτικά και θα καθιστούσε δύσκολη την ολοκλήρωση της πενταετούς θητείας του την άνοιξη του 2022.

Το ζητούµενο είναι ποια είναι η πραγµατική έκταση των απωλειών του Μακρόν από τη διαχείριση της εξέγερσης των «Κίτρινων Γιλέκων» ώστε να µπορούν να εξισορροπηθούν από την τριχοτόµηση της αντισυστηµικής ψήφου.

Εκτός από την εργαλειοποίηση των «Κίτρινων Γιλέκων» στην εκστρατεία των ευρωεκλογών, ο Μακρόν µπορεί να προσδοκά κέρδη από τις παρεµβολές-παρεµβάσεις των Σαλβίνι και Ντι Μάιο υπέρ των αντιπάλων του.

Τούτων λεχθέντων, η λίστα ή οι λίστες που θα αναφέρονται στα «Κίτρινα Γιλέκα» αν προσελκύσουν κρίσιµη µάζα οπαδών και ψηφοφόρων θα είναι εκ των πραγµάτων αυτοακύρωση ενός αυθόρµητου, πολιτικά και ιδεολογικά ετερόκλητου και αχειραγώγητου κινήµατος.

Συστηµική συσπείρωση στην παράταξη Μακρόν εναντίον αντισυστηµικής διαίρεσης, ένα δίληµµα που φαίνεται να ευνοεί τον ένοικο του Μεγάρου των Ηλυσίων στην πορεία για τις ευρωεκλογές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)