to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γαλλία: Αντίσταση στις δυνάμεις του σκοταδισμού

Μια «ανταπόκριση» από τη Γαλλία, που μας έστειλε η Αναστασία Πολίτη, σκηνοθέτης- ηθοποιός, ompagnie Erinna - Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα - Παρίσι


Φωτ.: Η κινητοποίηση στην Place de la Republique

Μετά τις κινητοποιήσεις κατά του νόμου για την Καθολική Ασφάλεια της 21ης Νοέμβρη 2020 σε όλη τη Γαλλία, με τη μαζική συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών - 25.000  στο Παρίσι - παρά την πανδημία και τα απαγορευτικά μέτρα λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και παρά τη βίαιη καταστολή από όργανα της τάξης κατά δημοσιογράφων και διαδηλωτών σε Παρίσι, Τουλούζ, Νάντ, Μονπελιέ και άλλες πόλεις και εφόσον η λαική κινητοποίηση συνεχίζεται, η κυβέρνηση πρότεινε  συνομιλία με εκπροσώπους του κινήματος.

Έτσι, στις 23.11.2020 στις 7μμ ώρα Γαλλίας, είχε οριστεί συνάντηση μεταξύ επιτροπής εκπροσώπων των δημοσιογράφων, διαδηλωτών και μελών οικογενειών θυμάτων αστυνομικής βίας και της κυβέρνησης Μακρόν. Όμως τελικά η συνάντηση δεν έγινε, γιατί ο υπουργός εσωτερικών δεν σεβάστηκε το αίτημα των εκπροσώπων του κινήματος οι διαπραγμετεύσεις να βιντεοσκοπηθούν και να αναμεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο ώστε να υπάρχει διαφάνεια και να μην αποπειραθεί διασπαστικός ή εξαγοραστικός λόγος από πλευράς αρχών.

Το απόγευμα της Τρίτης 24/11 διεξάγεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στo Παρίσι κοντά στη Βουλή, ενάντια στο νόμο για την Καθολική Ασφάλεια με αίτημα την απόσυρσή του.

Καλούν  συνδικάτα, σωματεία δημοσιογράφων, Κίτρινα Γιλέκα, η Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, φοιτητικοί και μαθητικοί σύλλογοι, το Γαλλικό ΚΚ και η Ανυπόταχτη Γαλλία, το ΝPA και άλλα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς καθώς και πολλοί άλλοι φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Μετά τις κινητοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας και εν όψει των νέων διαδηλώσεων και απεργιών που έχουν εξαγγελθεί για αύριο, μεθαύριο και το ερχόμενο Σάββατο, ο νόμος συζητείται πάλι στο κοινοβούλιο και θα γίνει τελική ψηφοφορία στις 7μμ σήμερα.

Σημειωτέον ότι χτες η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκηνυγητό στη γαλλική πρωτεύουσα εναντίον 200 αστέγων, μεταναστών και προσφύγων που, αφού εκδιώχτηκαν από τα βόρεια προάστεια, είχαν βρεί κατάλυμμα στην Πλατεία της Δημοκρατίας, Place de la République, στο κέντρο του Παρισιού.

Τα όργανα της τάξης άρπαζαν τις σκηνές των αστέγων, σαν να ήταν τσουβάλια με πατάτες και στην κυριολεξία 'άδειαζαν' τους τρομοκρατημένους ανθρώπους που είχαν πλαγιάσει μέσα τους για να προστατευτούν από το κρύο. Τα γαλλικά ΜΑΤ, αφού ξυλοκόπησαν, έριξαν πλαστικές σφαίρες, κατέσχεσαν και φόρτωσαν σε φορτηγά όσες σκηνές δεν κατέστρεψαν, έριξαν στη συνέχεια δακρυγόνα και χημικά στις κουβέρτες και τα υπάρχοντα, πχ, σακίδια, που βρήκαν, ώστε να μην μπορούν οι ιδιοκτήτες τους να τα ξαναχρησιμοποιήσουν.

Η επέμβαση βιντεοσκοπήθηκε από δημοσιογράφους ανεξάρτητων συνεργατικών μέσων που έτρεξαν να καταγράψουν τα γεγονότα, μεταξύ των οποίων ο Rémy Buisine, του ΒRUT, https://www.brut.media/fr o oποίος κακοποιήθηκε από αστυνομικούς κατ επανάληψη. Πρόλαβαν  ωστόσο να μεταδοθούν βίντεο στο twitter, όπου ακούγονται κραυγές  δημοσιογράφων που ξυλοκοπούνται, βλέπε παρακάτω συνδέσμους.  Οι ντροπιαστικές αυτές σκηνές αντάξιες φασιστικού καθεστώτος καταγράφηκαν και κάνουν το γύρω του κόσμου.

Η κυβέρνηση Μακρόν, αντί να χτυπήσει τις ρίζες της φτωχοποίησης του γαλλικού λαού - όπως υποκριτικότατα είχε υποσχεθεί πριν εκλεγεί - αντί να αντιμετωπίσει την πανδημία, καταστέλλει τους φτωχούς και τους αδύναμους, τους άνεργους, τους μετανάστες, τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή, τους δημοσιογράφους, τους νέους, τους φοιτητές και τις μαθήτριες που διαδηλώνουν. Mε το νόμο αυτό, δίνει δικαίωμα στην αστυνομία να παρακολουθεί 24/24 ώρες  όλη την επικράτεια, με αερομεταφερόμενες κάμερες  - drones - που θα ταυτοποιούν τους πάντες και θα καταγράφουν τα πάντα, καταλύοντας κάθε έννοια ιδιωτικότητας.

Ταυτόχρονα ο νόμος απαγορεύει με ποινή φυλάκισης 1 έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ, οι πολίτες και οι δημοσιογράφοι να φωτογραφίζουν τα όργανα της τάξης σε ώρα εργασίας και βέβαια να καταγράφουν την παράνομη αστυνομική βία και καταστολή, που εξασκείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια με πρόφαση την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τώρα πλέον και της πανδημίας.

Το δικαίωμα ωστόσο να καταγράφεται το έργο των δημοσίων υπαλλήλων από τους πολίτες, και βέβαια και από τους δημοσιογράφους, επιβάλλεται από την ισχύουσα νομοθεσία και απο το γαλλικό σύνταγμα, με βάση την αρχή διαφάνειας των δημοσίων λειτουργών και την ελευθερία του τύπου. Ποτέ πριν στη Γαλλία δεν είχε συμβεί τέτοιο όργιο καταστολής και καταπάτησης δικαιωμάτων. Οι καταγγελίες για ολοκληρωτική και φασιστική μετάλλαξη της Γαλλικής Δημοκρατίας φτάνουν από παντού.

Διαδηλώσεις στον καιρό της καραντίνας: μπροσούρα για τα δικαιώματα των διαδηλωτών

Ενώ είναι αμέτρητες οι καταγγελίες από θύματα της αστυνομικής καταστολής, η κυβέρνηση προτείνει νόμο για να προστετεύσει την αστυνομία, δίνοντάς της υπερβολικές εξουσίες και χρηματοδοτώντας την ώστε να προμηθευτεί χειροπέδες, δακρυγόνα και drones, χρηματοδοτώντας ταυτόχρονα από δω και στο εξής και ιδιωτικές εταιρείας να την συντρέχουν, ενώ καταργεί τελείως το κράτος - πρόνοιας.

Η Γαλλία απαρυθμεί 10 εκατομμύρια ανθρώπων που ζούν κάτω από το όριο της φτώχειας και 300.000 άστεγους.

Ενάντια στο νόμο αυτό έχει τεθεί ακόμη και σωματείο της ίδιας της αστυνομίας - τόσο εξώφθαλμη είναι η καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Ο ΟΗΕ επίσης με επιστολή του προς τη γαλλική κυβέρνηση που κοινοποιήθηκε στα μέσα στις 12.11.2020 είχε επιστήσει την προσοχή της στην επικινδυνότητα σχετικά με τα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα που εισάγει ο νόμος για την Καθολική Ασφάλεια. Αν εγκριθεί από τη Βουλή, ο νόμος, για να μπεί σε ισχύ, θα πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια και από τη γαλλική γερουσία, δίνοντας έτσι λίγο χρόνο ακόμα στο κίνημα να αντισταθεί.

Ελευθερία, Ελευθερία..., φωνάζουν οι διαδηλωτές στο Παρίσι, στην πρώην χώρα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Eπόμενο ραντεβού στους δρόμους το Σάββατο 28/11

Στη Γαλλία, χώρα με επαναστατική παράδοση, η αντίσταση στην κυβέρνηση Μακρόν οργανώνεται σε χρόνο ρεκόρ.

Η σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι είναι ο νόμος για την Καθολική Ασφάλεια, του οποίου μια νέα εκδοχή ψηφίστηκε μετά από μια ολόκληρη εβδομάδα αντιπαραθέσεων εντός Βουλής και στους δρόμους με 388 ψήφους υπέρ και 104 κατά το βράδυ της Τρίτης 24.11.2020, Το ίδιο απόγευμα σε δεκάδες πόλεις και χωριά της Γαλλίας, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να αντιταχθούν στο νόμο αυτό και το ολοκληρωτικό, αυταρχικό του πνεύμα.

Και ενόσω ο πρόεδρος Μακρόν απήγγειλε το διάγγελμά του από την τηλεόραση για να ενημερώσει τους πολίτες για τα προστατευτικά μέτρα κατά του κορονοιού, η αστυνομία έλουζε με δακρυγόνα τις περισσότερες συγκεντρώσεις. Σημειωτέον ότι τα δακρυγόνα, εξαιρετικά τοξικά, προσβάλουν το αναπνευστικό σύστημα και τα μάτια και καθιστούν τον οργανισμό ακόμη πιο ευάλωτο στον ιό. Να αναφερθεί επίσης ότι τα νοσοκομεία στη Γαλλία έχουν λυγίσει κάτω από το βάρος της πανδημίας και κυρίως εξαιτίας της διάλυσης του κοινωνικού κράτους από την κυβέρνηση Μακρόν και τους προκατόχους του.

Αλλά ο γαλλικός λαός, που έχει ήδη υποστεί και χωνέψει το δεύτερο κύμα του κορονοιού, δεν οπισθοχωρεί.

Το επόμενο μεγάλο ραντεβού ανάμεσα  στην κυβέρνηση Μακρόν και το λαό του θα είναι στους δρόμους,  το Σάββατο 28.11.

Τίτλος του : Πορεία για την Ελευθερία.
Το ραντεβού στο Παρίσι είναι στην Πλατεία της Δημοκρατίας στις 2μμ.


Εκεί όπου χτες οι δυνάμεις καταστολής χτύπησαν βάναυσα άστεγους, πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και το δημοσιογράφο Rémy Buisine του ανεξάρτητου μέσου BRUT.
Είχαν προηγηθεί συλλήψεις και ξυλοδαρμοί δημοσιογράφων την περασμένη εβδομάδα, καθώς και περιορισμός τους επί ώρες  από κλοιό αστυνομικών ώστε να μην  καλύψουν τις κινητοποιήσεις εναντίον του νόμου αυτού που στην ουσία φιμώνει την ελευθερία του τύπου. Απ΄ότι όμως φαίνεται, είναι λίγο δύσκολο να περάσει όλο αυτό το σχέδιο και η κυβέρνηση φοβάται μια έξαρση του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων που τραντάζει τη χώρα εδώ και δύο χρόνια.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)