to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:28 | 10.04.2013

Διεθνή

Γαλλία: Ανοίγει ο δρόμος για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων

Η Γερουσία ενέκρινε το άρθρο-κλειδί νομοσχεδίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων. Τα μέλη της γαλλικής Γερουσίας υπερψήφισαν χθες το βράδυ, με 179 ψήφους υπέρ και 157 κατά, το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου για τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου. Η εξέταση του νομοσχεδίου θα συνεχισθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, πριν αναπεμφθεί στην γαλλική Εθνοσυνέλευση.


Το πρώτο άρθρο είναι το σημαντικότερο του νομοσχεδίου, αφού καταργεί την απαίτηση της διαφοράς των φύλων για την ισχύ του δικαιώματος του γάμου.

Το άρθρο εγκρίθηκε χωρίς τροποποιήσεις σε σχέση με την έγκρισή του σε πρώτη ανάγνωση από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση και η ψηφοφορία είναι οριστική, εκτός εάν το σύνολο του νομοσχεδίου απορριφθεί μετά την εξέτασή του από τη Γερουσία.

Οι γερουσιαστές ενέκριναν το άρθρο αφού απέρριψαν το σύνολο των τροπολογιών της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους και την πρόταση για την θέσπιση «μίας πράξης πολιτικής ένωσης», ένα είδος βελτιωμένης «πολιτικής πράξης αλληλεγγύης» (PACS, 1999), ως υποκατάστατο του γάμου για τα ζευγάρια των ομοφυλοφίλων.

"Με δεδομένες τις παρεκτροπές που έχουν σημειωθεί είτε με βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους είτε με λεκτικές υπερβολές στο ημικύκλιο, η ψήφιση αυτού του άρθρου αποτελεί νίκη στον αγώνα κατά της ομοφοβίας, νίκη της ανοχής και της δημοκρατίας», δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο επικεφαλής της ομάδας των γερουσιαστών του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ρεμπσαμέν.

Αφού ψηφισθεί από την Γερουσία, το νομοσχέδιο θα αναπεμφθεί για δεύτερη ανάγνωση στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, περί το τέλος του Μαΐου. Εάν ψηφισθεί από τους Γάλλους βουλευτές με τους ίδιους όρους όπως και στη Γερουσία, η μεταρρύθμιση θα έχει οριστικά εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)