to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:36 | 26.10.2021

Διεθνή

Γαλλία: Ακτιβιστές παρεμβαίνουν σε μια συνάντηση το Παρίσι για την ««πράσινη» χρηματοδότηση

Οι διαδηλωτές παρενέβησαν λίγο μετά την ομιλία του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, με έναν από αυτούς να κρατά ένα πανό που έγραφε "Μακρόν: πρωταθλητής της χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων", σύμφωνα με εικόνες που ανήρτησε στο διαδίκτυο η ακτιβιστική οργάνωση Les Amis de la Terre.


Ακτιβιστές παρενέβησαν σε μια διάσκεψη για την πράσινη χρηματοδότηση σήμερα στο Παρίσι, κατηγορώντας τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν έχει επενδύσει σοβαρά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η κυβέρνηση του Μακρόν λέει πως διατηρεί τη δέσμευσή της να ανταποκριθεί στους στόχους της για το κλίμα, περιλαμβανομένης της ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050, όπως προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή που επιτεύχθηκε το 2015.

Οι διαδηλωτές παρενέβησαν λίγο μετά την ομιλία του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, με έναν από αυτούς να κρατά ένα πανό που έγραφε "Μακρόν: πρωταθλητής της χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων", σύμφωνα με εικόνες που ανήρτησε στο διαδίκτυο η ακτιβιστική οργάνωση Les Amis de la Terre.

Ο Λεμέρ είπε πως υποστηρίζει τη διάθεση εσόδων από τη φορολόγηση των ορυκτών καυσίμων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία, μια ιδέα που έχει κάνει σημαία της η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας του Μακρόν.

"Αν εγγυηθούμε πως κάθε ευρώ εσόδων από τη φορολογία στη βενζίνη, στο ντίζελ, στο αέριο και στα ορυκτά καύσιμα θα διατεθεί... στη μάχη κατά της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, είμαι πεπεισμένος πως θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση της οικολογικής μετάβασης και θα καταστήσει το φορολογικό σύστημα πιο αποδεκτό", είπε ο Λεμέρ.

Περίπου 18 ακτιβιστές σήμαναν συναγερμό και φώναξαν "Η χρηματοδότησή σας, οι ζωές μας", ενώ παραπέμποντας στην Γκρέτα Τούνμπεργκ διαμαρτυρήθηκαν για τη ρητορεία "μπλα, μπλα" της κυβέρνησης Μακρόν, όπως είπαν, απηχώντας τα λόγια της περιβαλλοντικής ακτιβίστριας σε μια εκδήλωση πριν από την COP26 στην Ιταλία τον περασμένο μήνα.

Γαλλικό δικαστήριο διέταξε αυτόν τον μήνα το κράτος να τηρήσει τις υποσχέσεις του για την κλιματική αλλαγή, επιμένοντας ότι πρέπει να λάβει μέτρα προκειμένου να αποκαταστήσει τη ζημιά στο περιβάλλον και να αποτρέψει περαιτέρω αύξηση των εκπομπών άνθρακα έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2022 το αργότερο.

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας επέβαλε τον Αύγουστο πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ στην κυβέρνηση του Μακρόν, που αναμένεται να συμμετάσχει στην COP26 που θα διεξαχθεί στη Γλασκώβη, στη Σκωτία, υποστηρίζοντας ότι απέτυχε να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα.

ΑΠΕ -ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)