to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:01 | 05.04.2013

Διεθνή

Γαλλία: 4.000 Ρομά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν από τον Ιανουάριο τον τοπο τους

Σχεδόν 4.000 Ρομά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την τοποθεσία όπου ζούσαν στην Γαλλία από την 1η Ιανουαρίου φέτος, εκ των οποίων περίπου χίλιοι έπειτα από πυρκαγιές ή επιθέσεις στους καταυλισμούς τους, δείχνει μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο και στην οποία καταγγέλλεται μια "ριζοσπαστικοποίηση της απόρριψης" της πληθυσμιακής αυτής μονάδας.


Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο των περίπου 20.000 Ρομά που ζουν στην Γαλλία και προέρχονται κυρίως από την Ρουμανία και την Βουλγαρία.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, συνολικά 28 καταυλισμοί, που φιλοξενούσαν 2.873 ανθρώπους, εκκενώθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης, σύμφωνα με την καταμέτρηση που έκανε ο Φιλίπ Γκοσάν της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AEDH), ο οποίος στηρίχθηκε σε στοιχεία ενώσεων και εφημερίδων.

Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει πολύ μεγάλη αύξηση σε σχέση με το τρίμηνο που προηγήθηκε (1.582 άτομα), αλλά είναι χαμηλότερος από αυτόν του περσινού καλοκαιριού, όταν είχαν διαλυθεί 40 καταυλισμοί και είχαν απομακρυνθεί 4.630 άτομα.

Επιπλέον υπάρχει σαφής αύξηση των τοποθεσιών στις οποίες ζούσαν Ρομά και οι οποίες εκκενώθηκαν λόγω μιας πυρκαγιάς ή μιας επίθεσης: 10 καταυλισμοί από τον Ιανουάριο (1.007 άτομα), σημείωσε ο Γκοσάν, μολονότι τον χειμώνα οι Ρομά ανάβουν περισσότερες φωτιές στους καταυλισμούς τους.

Στα τέλη Αυγούστου, η κυβέρνηση υιοθέτησε μια εγκύκλιο για να ενθαρρύνει την αναζήτηση λύσεων μετεγκατάστασης. Στους 40 καταυλισμούς που εκκενώθηκαν, "μια μόνον μερική λύση επανεγκατάστασης προτάθηκε 15 φορές", σύμφωνα με την έκθεση της AEDH.

Επιπλέον "οι προτάσεις μετεγκατάστασης είναι προσωρινές (για δύο ή τρεις ημέρες) σε έκτακτα καταλύματα (...) και απευθύνονται μόνον σε ένα μέρος του πληθυσμού", προσθέτει ο Γκοσάν.

Επίσης, όπως κατέληξε ο ίδιος, η σθεναρότητα των αρχών "πυροδοτεί όλο και πιο συχνές αντιδράσεις μισαλλοδοξίας, οι οποίες ερμηνεύονται με την άνοδο της βίας".

Πηγή: ΑΠΕ - ΑΜΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)