to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γαλάζια ελευθερία, γαλάζιες σημαίες και πράσινα άλογα

Στα χρωματιστά «σήματα» σε τόνους γαλαζοπράσινου που ακούμε συνεχώς για τα νησιά μας, θα πρέπει να προσθέσουμε το πορτοκαλί των Βρετανών στον τουρισμό και το βαθύ γκρί της οικονομικής πραγματικότητας.


Οι ελάχιστες εισπράξεις με τα μόλις 9 εκατ. ευρώ πλεονάσματος του ταξιδιωτικού ισοζυγίου του Μαρτίου του 2021 έναντι των 33 εκατ. ευρώ που είχε σημειωθεί τον αντίστοιχο μήνα του 2020, το «άνοιγμα του τουρισμού» που δεν σήμανε αυτόματα και την έναρξη λειτουργίας των ξενοδοχείων, που αναζητά και ικετεύει ακόμα στηρίγματα σε ξένους τουριστικούς πράκτορες και την πολυδιαφημιζόμενη κυβερνητική στήριξη καταπατώντας ακόμη και βασικούς υγειονομικούς κανόνες, τα συνεχή αιτήματα όλων των παραγωγικών κλάδων της Δωδεκανησιακής οικονομίας για ενίσχυση και επιδοτήσεις, ο αργός ρυθμός εμβολιασμών, που σήμερα για την Π.Ε. Ρόδου είναι στο 27,8% του πληθυσμού με την Κω να είναι λίγο καλύτερα – 33,5%, και οι δύο δείκτες όμως σταθερά σε χαμηλό επίπεδο σε σχέση με το αναμενόμενο, όλα τα παραπάνω, δείχνουν την ρεαλιστική εικόνα της πραγματικότητας στη νησιωτική Ελλάδα: Η πανδημία είναι εδώ, οι επιπτώσεις από τις αστοχίες της διαχείρισης της από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι σημαντικές και η τουριστική σεζόν … τρέχει!

Δεν έχει νόημα να μιλήσουμε σήμερα για το επικοινωνιακό success story που προσπαθούν να μας «φορέσουν» καπέλο οι κυβερνητικοί παράγοντες με επικοινωνιακές ατάκες, όπως η «γαλάζια ελευθερία». Το να .... «ανοίγει» πλατφόρμες, να δημιουργεί εικονικές πραγματικότητες και να διακινεί ψεύτικες ελπίδες στον κόσμο είναι μια μεγάλη ικανότητα που την έχει μόνο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η πραγματικότητα όμως, ξεπερνάει τις όποιες αναλύσεις για τις αδυναμίες του αλλοπρόσαλλου συστήματος διαχείρισης αυτής της διπλής κοινωνικής και οικονομικής κρίσης όπως τελικά το έστησε η ΝΔ.

Στατικά, με ιδεοληψία, χωρίς πρόγραμμα, κοντόφθαλμα και το βασικότερο: χωρίς να ακούσει τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες ΕΓΚΑΙΡΑ!

Τώρα, πρακτικά η τουριστική σεζόν χάνεται αν δεν παρθούν ριζικά μέτρα. «Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», λέει ο σοφός Λαός. Αυτούς όμως δεν τους ενδιαφέρει να κοπιαστικό μαγείρεμα, το εύκολο φαγητό μόνο τους νοιάζει. Και αυτή την τάση δεν την αλλάζει κανένα Mega εμβολιαστικό κέντρο - που αργά το θυμηθήκανε - αν δεν λειτουργήσει και αυτό κατάλληλα χρονικά προγραμματισμένα και στοχευμένα. Το 60% που επιδιώκουν να πετύχουν σαν ποσοστό εμβολιασμών στη Ρόδο είναι σχεδόν απίθανο να γίνει έγκαιρα και παράλληλα με την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς το νησί, διότι πρακτικά θα πρέπει πρώτα να πείσουν τον κόσμο στον οποίο απευθύνονται να εμβολιαστεί.

Τα χαοτικά μέτρα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν τα ειδικά χωρικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά της Δωδεκανήσου και τα τοπικά λοκντάουν, δυστυχώς, αναδεικνύουν το μέγεθος της κυβερνητικής αποτυχίας στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της πανδημίας. Ακόμα και τα πολύ-προβαλλόμενα μέτρα όπως η πορεία της «γαλάζιας ελευθερίας», με την φιλοδοξία μέχρι το τέλος του μήνα να φτάσουν στον προορισμό τους τόσα εμβόλια ώστε θα καλύψουν όλες τις ανάγκες της τουριστικής περιοχής, όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, τα αναιρεί η καθημερινότητα.

Ήδη η Johnson & Johnson αναπροσαρμόζει τη δέσμευσή της για προμήθεια στην ΕΕ 55 εκατομμυρίων εμβολίων σε 35 εκατομ., με μεγάλη πιθανότητα να τα κάνει τελικά 15 εκατομ. Εδώ, δεν διαφημίστηκε η … «γαλάζια ελευθερία»;

Η ανάγκη για να γίνει καλύτερη κατανομή των εμβολίων με το λειτουργικό άνοιγμα κέντρων εμβολιασμού ώστε να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα του εμβολιασμού στις κατηγορίες εργαζομένων που υπηρετούν τον τουρισμό με στόχο την ασφάλεια στην καλοκαιρινή περίοδο, είναι η κυρίαρχη και πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να βρεθεί λύση. Όχι απλά να γίνει μια ακόμα προτεραιότητα. Όπως και η σωστή οργάνωση της ΥΓΕΙΑΣ στα πιο μικρά νησιά, την Κάλυμνο, την Πάτμο και την Κάρπαθο για παράδειγμα, είναι επίσης το ίδιο σημαντική δράση που δεν πρέπει να αφεθεί στο γενικότερο μπούσουλα …

Για τις ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ. Δεν αρκούν οι - μερικώς δικαιολογημένοι - πανηγυρισμοί για το ποσοτικό των γαλάζιων σημαιών που «κατέκτησε» και φέτος η Ρόδος και τα νησιά μας. Δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί από τη δημοτική αρχή, την στιγμή που ακόμα δεν έχουμε δει με τι είναι εξοπλισμένες οι παραλίες, από το επίπεδο οικολογικής και υγειονομικής προστασίας μέχρι τις υπηρεσίες που προσφέρονται όπως είναι οι ναυαγοσώστες. Θα συνεχιστεί το χάος που επικρατεί στις παραλίες της νότιας Ρόδου, στο Φαληράκι, στη δυτική πλευρά του νησιού; Ακόμα και μέσα στην πόλη της Ρόδου όπου δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα η διαγωνιστικές διαδικασίες εκμετάλλευσης τους και δεν είναι σε στοιχειώδη κατάσταση για να εξυπηρετήσουν κατάλληλα και με ασφάλεια τους λουόμενους, συντοπίτες και φιλοξενούμενους μας. Δεν είναι μόνο βιτρίνα τα νησιά μας.

Τέλος, μιας και αναφερόμαστε στα χρώματα που χαρακτηρίζουν τους δύσκολους καιρούς μας, περιμένοντας τις αρχές του Ιουνίου για την αλλαγή από το «πορτοκαλί» σε – ευχόμαστε όλοι να γίνει επί της ουσίας - «πράσινο» των Βρετανών, υπάρχουν και τα «πράσινα άλογα», τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, που με σηκωμένη τη γαλάζια σημαία καλπάζουν προς την ΓΑΛΑΖΙΑ ελευθερία μέσω της κίτρινης δημαγωγίας, με σκούρα συντηρητική άποψη για το μέλλον της χώρας και των νησιών μας. Ταυτισμένη με το «κυβερνητικό ρεύμα» στα χτυπήματα σε εργαζόμενους και στις επιδοτήσεις μιας στάσιμης οικονομίας, χωρίς προοπτική. Χωρίς την κατάλληλη ανάγνωση της σημερινής πραγματικότητας και της δυναμικής που η πανδημία επιβάλλει να έχουμε.

Γιατί πρέπει να κοιτάμε τις γαλάζιες σημαίες που κατακτήσαμε στην κοινωνική συνοχή, όχι μόνο στις παραλίες…

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)