to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:35 | 11.04.2017

Διεθνή

Συνάντηση των ΥΠΕΞ της G7: Δεν υπάρχει λύση στη Συρία που να περιλβάνει τον Άσαντ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) που συναντώνται από χθες Δευτέρα στην Τοσκάνη της Ιταλίας ξεκίνησαν τη σημερινή ημέρα με μια συνάντηση με θέμα τη Συρία


«Στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυηγμένων βιομηχανικών χωρών που μόλις ολοκληρώθηκε στην Λούκα της Τοσκάνης δεν προέκυψε η αναγκαία συναίνεση για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Αντζελίνο Αλφάνο.

Σε ό,τι αφορά την Συρία, ο Αλφάνο πρόσθεσε ότι μετά τις πρόσφατες τραγικές εξελίξεις «το σημείο εκκίνησης δεν μπορεί παρά να είναι η κατάπαυση του πυρός, που πρέπει να είναι ειλικρινής, να έχει διάρκεια και να είναι αποτελεσματική, από μέρους όλων των εμπλεκόμενων μερών».

Από την μεριά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφέρθηκε στην στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και υπογράμμισε: «Ο Ρεξ Τίλερσον είπε ξεκάθαρα ότι ψάχνουν μια οδό η οποία δεν θα είναι βίαιη και ούτε εκείνη της στρατιωτικής επιλογής». Ο Γκάμπριελ επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί της G7 συνεχίζουν πάντως να στηρίζουν χωρίς ενδοιασμούς τον Τίλερσον.

Αυτή η «στάση αναμονής» των υπουργών Εξωτερικών των επτά πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών του πλανήτη υιοθετήθηκε παρά τις δηλώσεις, σε υψηλούς τόνους, που είχε κάνει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον σχετικά με επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Συρίας. «Η Μόσχα πρέπει να διαλέξει αν θέλει να συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του 'Ασαντ ή όλου του υπόλοιπου κόσμου», είχε υπογραμμίσει ο Τζόνσον.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) συμφώνησαν ότι καμία λύση δεν είναι εφικτή στη Συρία για όσο διάστημα παραμένει στην εξουσία ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε σήμερα από τη Λούκα, όπου διεξήχθη η σύνοδος, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.

Το σύνολο των χωρών της G7 καθώς και οι αραβικές χώρες που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση (το Κατάρ, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία) και η Τουρκία υπογράμμισαν ότι «δεν υπάρχει μέλλον στη Συρία εφικτό με τον Μπασάρ αλ Άσαντ».

«Δεν πρόκειται για μια επιθετική θέση απέναντι στους Ρώσους», εξήγησε ο Ερό.

«Η G7 θα πει απολύτως ξεκάθαρα στη Ρωσία ότι αυτή η υποκρισία πρέπει να πάψει. Πρέπει πραγματικά και ειλικρινά να δεσμευθεί στην πολιτική διαδικασία για να καταφέρουμε να εξέλθουμε από αυτή την κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε», τόνισε ο Γάλλος υπουργός.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον αεροπορικής βάσης του συριακού στρατού προσέφεραν «ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας» για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Το θέμα των κυρώσεων δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου στη σημερινή συνάντηση, κατέληξε ο Ερό.



Κοινό μήνυμα των παγκόσμιων δυνάμεων που απευθύνεται προς τη Μόσχα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον μετέφερε σήμερα ένα κοινό μήνυμα των παγκόσμιων δυνάμεων που απευθύνεται προς τη Μόσχα, καταγγέλλοντας την υποστήριξη που παρέχει η Ρωσία στη Συρία και αναλαμβάνοντας τον παραδοσιακό ρόλο της Αμερικής ως ηγέτιδας της Δύσης εξ ονόματος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τίλερσον αναχώρησε σήμερα για τη Μόσχα από την Ιταλία, όπου συναντήθηκε με υπουργούς Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομιών.

«Είναι σαφές για εμάς πως η κυριαρχία της οικογένειας Άσαντ φθάνει στο τέλος της», είπε στους δημοσιογράφους στην Ιταλία προτού αναχωρήσει από τη σύνοδο της G7 για τη Μόσχα. «Ελπίζουμε πως η ρωσική κυβέρνηση θα καταλήξει ότι έχει συμμαχήσει με έναν αναξιόπιστο εταίρο στο πρόσωπο του (σύρου προέδρου) Μπασάρ Αλ-Άσαντ», είπε.

Ο Τίλερσον είπε πως η Ρωσία απέτυχε στον ρόλο της ως αναδόχου μιας συμφωνίας το 2013 στη βάση της οποίας ο Άσαντ είχε δεσμευθεί ότι θα εγκαταλείψει το οπλοστάσιο χημικών όπλων του.

«Αυτές οι συμφωνίες όρισαν τη Ρωσία ως εγγυήτρια μιας Συρίας απαλλαγμένης από χημικά όπλα», είπε ο Τίλερσον. «Δεν είναι σαφές αν η Ρωσία δεν πήρε στα σοβαρά αυτή την υποχρέωση ή αν απλώς η Ρωσία ήταν ανίκανη. Όμως αυτή η διάκριση δεν έχει μεγάλη σημασία για τους νεκρούς. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να συμβεί αυτό ξανά».

Ο Τίλερσον εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι ο σύρος πρόεδρος θα αποχωρήσει ώστε να βρεθεί μια πολιτική λύση στον πόλεμο που ρημάζει τη χώρα του.

«Η ελπίδα μας είναι πως ο Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν θα αποτελεί μέρος αυτού του μέλλοντος», είπε ο Τίλερσον, αφού επέμεινε στην ανάγκη ο συριακός λαός να καθορίσει το πολιτικό μέλλον του.

Έπειτα από τα πλήγματα που εξαπέλυσε η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία τη νύχτα της 6ης προς 7η Απριλίου εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης, σε αντίποινα για μια χημική επίθεση που αποδίδεται από τη Δύση στη Συρία, «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αποτιμούν τις στρατηγικές επιλογές τους και τις ευκαιρίες ώστε να μειωθεί η βία στη Συρία», δήλωσε ο Τίλερσον ενώπιον των συναδέλφων του της G7, που συναντήθηκαν χθες και σήμερα στην Τοσκάνη.

«Για να είμαι ξεκάθαρος, η στρατιωτική μας δράση ήταν μια άμεση απάντηση στη βαρβαρότητα του καθεστώτος Άσαντ», είπε.

Αναφερόμενος στην ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε στη Γενεύη και υποστηρίζεται από «πολλές χώρες», στην προσπάθεια να φέρουν μαζί τα διάφορα μέρη της συριακής σύγκρουσης, ο Τίλερσον διευκρίνισε πως δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν δεν προηγηθεί μια κατάπαυση του πυρός επί του εδάφους.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, οι συνομιλίες που ξεκίνησαν στην Αστάνα του Καζακστάν για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός, δεν παρήγαγαν «πολλά αποτελέσματα».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: G7, Συρία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)