to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:53 | 05.06.2012

πηγή: https://left.gr/94

Διεθνή

G7: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την κρίση στην Ευρωζώνη

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G-7), με αντικείμενο τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.


Στο επίκεντρο της συζήτησης είναι η τραπεζική κρίση που πλήττει την Ισπανία αλλά και επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα, που έχουν «αναστατώσει» τις αγορές, την ίδια στιγμή που η χώρα μας μαζί με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία έχουν ενταχθεί σε διεθνή προγράμματα δανεισμού.
«Οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές σχετικά με το αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι είναι επαρκή ώστε να διασφαλίσουν την ανάκαμψη στην Ευρώπη και να απομακρύνουν τον κίνδυνο επιδείνωσης της κρίσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους.
Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε:  «Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο όπου πρέπει να έχουμε μία κοινή κατανόηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».
Νωρίτερα, ο Καναδός ομόλογός του, Τζιμ Φλάχερτι, δήλωσε πως  οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία θα πραγματοποιήσουν μία κοινή τηλεδιάσκεψη, αυξάνοντας μ’ αυτόν τρόπο τις πιέσεις προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και κυρίως τη γερμανική ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα.
«Η αληθινή ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι η Ευρώπη φυσικά--η αδυναμία ορισμένων από τις τράπεζες στην Ευρώπη, το γεγονός ότι δεν είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, το γεγονός ότι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (. . .) δεν έχουν λάβει επαρκή μέτρα για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα, της έλλειψης επαρκούς κεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της δημιουργίας ενός επαρκούς τείχους προστασίας», είπε ο Φλάερτι.
Η σημερινή τηλεδιάσκεψη αναμένεται, μεταξύ άλλων, να τονίσει την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων κατά τη Σύνοδο Κορυφής της G-20, που θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Ιουνίου στο Μεξικό.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισημαίνει ότι «είναι διαθέσιμα όλα τα θεσμικά όργανα για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των τραπεζών στην Ευρωζώνη», ωστόσο φέρεται ότι απέρριψε το ενδεχόμενο να ικανοποιήσει το ισπανικό αίτημα να επιτρέψει στα ευρωπαϊκά ταμεία στήριξης (EFSF - ESM) να δανείσουν απευθείας στις ισπανικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Πηγή της G7 δήλωσε στο Reuters ότι υπάρχουν φόβοι περί μείζονος τραπεζικής κρίσης στην Ισπανία, που θα έχει συνέπειες και εκτός της ΕΕ. Μιλώντας υπό τον όρο να μην δημοσιοποιηθεί το όνομα του λόγω της λεπτής φύσης του θέματος, αξιωματούχος από χώρα της G-20 έδωσε έμφαση στην ευθύνη της Γερμανίας, οικονομικής μηχανής της Ευρωζώνης, ενώ αναφέρθηκε επίσης στον Καναδά, χαρακτηρίζοντας τον ως μία χώρα που έχει την «δημοσιονομική δυνατότητα» να αυξήσει τις δαπάνες.
«Οι χώρες οι οποίες έχουν ισχυρές δημοσιονομικές θέσεις θα ενθαρρυνθούν να ενισχύσουν τις δαπάνες στο επίπεδο της G-20», ανέφερε. «Αυτή τη στιγμή, η Γερμανία και ο Καναδάς θα μπορούσαν να θεωρηθούν χώρες που διαθέτουν αυτές τις δημοσιονομικές δυνατότητες μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών», πρόσθεσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)