to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:04 | 10.11.2022

Διεθνή

G20 χωρίς Πούτιν: Οι «κόκκινες γραμμές» ΗΠΑ και Κίνας στο επίκεντρο

Πριν από την αναμενόμενη συνάντηση των προέδρων Σι και Μπάιντεν στην G20, το Πεκίνο λέει πως οι δύο χώρες πρέπει να δουλέψουν μαζί. Τις «κόκκινες γραμμές» των δυο πλευρών θέλει να συζητήσει ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα είναι παρών στη σύνοδο των αρχηγών κρατών


Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να δουλέψουν μαζί με την Κίνα ώστε να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και εσφαλμένες εκτιμήσεις, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το σχόλιο έγινε σε απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες για μια συνάντηση που πρόκειται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα ανάμεσα στον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν σε σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Η Κίνα είναι προσηλωμένη στην επίτευξη ειρηνικής συνύπαρξης με τις ΗΠΑ, όμως το ζήτημα της Ταϊβάν βρίσκεται στον πυρήνα των συμφερόντων της, δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος Ζάο Λιζιάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ως όπλα τα εμπορικά ζητήματα και να αναλάβουν πραγματική δράση για να υπερασπιστούν το ρόλο της οικονομίας της αγοράς, πρόσθεσε ο Ζάο.

Τις «κόκκινες γραμμές» των δυο πλευρών θέλει να συζητήσει ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε χθες Τετάρτη τη βούλησή του να συζητήσει με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει η κάθε πλευρά, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 που θα διεξαχθεί στα μέσα του τρέχοντα μήνα.

«Αυτό που θέλω να κάνω μαζί του, όταν μιλήσουμε, είναι να προσδιορίσουμε τις κόκκινες γραμμές» που αναμένει η κάθε πλευρά να μην παραβιαστούν, εξήγησε ο Δημοκρατικός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ήταν αφιερωμένη στο αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ προχθές Τρίτη.

Ο Τζο Μπάιντεν διευκρίνισε πως θέλει να εξεταστεί εάν ενσκήπτει πιθανή σύγκρουση ανάμεσα σε «αυτά που εκείνος (ο κ. Σι) εκτιμά πως είναι κρίσιμα εθνικά συμφέροντα της Κίνας (και) αυτά που ξέρω ότι είναι κρίσιμα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ».

Δήλωσε πως είναι έτοιμος να εργαστεί για να επιλυθεί αυτή η σύγκρουση, την ώρα που οι σχέσεις του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον χαρακτηρίζονται από μεγάλες εντάσεις και τάση διαρκούς επιδείνωσης.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου θα μεταβεί στα τέλη της εβδομάδας στην Ασία, θα συμμετάσχει αρχικά στη σύνοδο του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Πνομ Πενχ, κατόπιν στη σύνοδο της G20 στο Μπαλί, εντέλει στο φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στην Μπαγκόκ.

Πρόκειται για ραντεβού στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ, που χαρακτηρίζουν την Κίνα τον «μόνο ανταγωνιστή» τους μακροπρόθεσμα και προσπαθούν να συσπειρώσουν γύρω τους διάφορες χώρες, ειδικά στη νοτιοανατολική Ασία, που όμως διστάζουν όσον αφορά την προοπτική να αντιταχθούν στο Πεκίνο.

Ο αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε χθες πως σκοπεύει να συζητήσει το εξαιρετικά λεπτό ζήτημα της Ταϊβάν με τον Σι Τζινπίνγκ.

«Το δόγμα για την Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει διόλου», διαβεβαίωσε ο κ. Μπάιντεν, αποφεύγοντας να επαναλάβει προηγούμενες τοποθετήσεις που προκάλεσαν οργή στο Πεκίνο, ιδίως πως ο αμερικανικός στρατός θα υπερασπιστεί τη νήσο αν υποστεί κινεζική επίθεση.

Ο Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε τον περασμένο μήνα τρίτη συναπτή θητεία στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και άρα της χώρας, στο 20ό συνέδριό του, επιβεβαιώνοντας πως είναι ο ισχυρότερος κινέζος ηγέτης μετά τον Μάο Τσετούγκ. Η εξέλιξη ενέτεινε την ανησυχία στην Ταϊπέι, όπως και στην Ουάσιγκτον, ότι το Πεκίνο θα διπλασιάσει τις προσπάθειες για να εξασφαλίσει το ταχύτερο δυνατόν την επανένωση της νήσου 23 εκατομμυρίων κατοίκων με την ηπειρωτική χώρα.

Εδώ και δεκαετίες, παρότι τυπικά αναγνωρίζουν την «ενιαία Κίνα», οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει την πολιτική της «στρατηγικής αμφισημίας» όσον αφορά την ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική επέμβαση αν η Ταϊβάν δεχθεί επίθεση από την Κίνα.

Το Πεκίνο θεωρεί πάντα τη νήσο αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί στο μέλλον με την ηπειρωτική χώρα, ακόμη κι αν χρειαστεί να ασκηθεί βία, παρότι η Ταϊπέι έχει δική της κυβέρνηση από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949 και ενεργεί ως εάν να ήταν ανεξάρτητη.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα είναι παρών στην G20 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν πρόκειται να ταξιδέψει στο Μπαλί της Ινδονησίας για τη σύνοδο της G20 την ερχόμενη εβδομάδα, ενημέρωσε σήμερα η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Τζακάρτα το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο (ρώσος υπουργός Εξωτερικών) Σεργκέι Λαβρόφ θα ηγηθεί της ρωσικής αντιπροσωπείας στην G20. Το πρόγραμμα του προέδρου Πούτιν τελεί ακόμη υπό διαμόρφωση, μπορεί να συμμετάσχει ψηφιακά» στις εργασίες, ανέφερε η Γιούλια Τόμσκαγια, αρμόδια για το πρωτόκολλο στη ρωσική πρεσβεία στην Τζακάρτα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)