to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γ. Ζουμπάς: Αν «πέσουν» οι Σκουριές, θα καταστραφούν κι άλλες περιοχές

Για τα σχέδια της Eldorado Gold, τις Σκουριές, την Ολυμπιάδα, τις δίκες σε βάρος κατοίκων που συμμετέχουν στο κίνημα εναντίον της εξόρυξης, αλλά και την… Ντόρα Μπακογιάνη, μίλησε στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς.


«Πάει να επαναληφθεί το σενάριο της λεγόμενης ανάπτυξης που επιδιώκεται χωρίς όρους, προοπτικές και μέλλον», σχολίασε ο δήμαρχος και πρόσθεσε:

«Δεν είναι τυχαίο ότι η συζήτηση των ημερών έχει ξεφύγει από ένα καίριο θέμα, αυτό των συνεπειών που θα έχει η εξόρυξη. Συνεπειών, για τις οποίες έχουν προειδοποιήσει με σαφή τρόπο οι επιστήμονες (…). Να το πούμε καθαρά: Η εξόρυξη δεν θα έχει ως αποτέλεσμα, απλώς, να θιγούν εν μέρει οικονομικές δραστηριότητες που είναι ασύμβατες με την μεταλλευτική. Θα έχει ως αποτέλεσμα να καταστραφεί η όλη η Βόρεια Χαλκιδική ως τουριστικός προορισμός. Αντιλαμβανόμαστε όλοι, νομίζω, την αντανάκλαση που θα έχει αυτό στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας και πόσους ανθρώπους θα πλήξει. Θα είναι πολλοί περισσότεροι από τους ανθρώπους που δουλεύουν στα μεταλλεία. Δεν υποτιμώ καθόλου την αγωνία για τη δουλειά τους. Δεν φταίνε αυτοί, άλλοι εκβιάζουν (…). Λέω όμως ότι για κανέναν δεν μπορεί να είναι λύση ένα σενάριο που, αν υλοποιηθεί, ναρκοθετεί το μέλλον ολόκληρης περιοχής».

Η έκταση της ζημιάς και η… μεταστροφή της Ντόρας

Τόνισε ακόμη ο κ. Ζουμπάς: «Η ανάπτυξη της περιοχής μας δεν νοείται με περιβάλλον κατεστραμμένο. Νοιαζόμαστε για αυτό, όπως και για το νερό, που νιώθουμε ότι κινδυνεύει άμεσα».

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι δημοτικοί παράγοντες, αλλά και βουλευτές της ΝΔ (όπως πχ ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης), η οποία τώρα ταυτίζεται πλήρως με την Eldorado Gold, είχαν εκφράσει στο παρελθόν την αντίθεσή τους σε μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Θράκη, διαπιστώνοντας ότι αυτές θα είχαν δυσμενέστατες επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα.  Απάντησε:

«Κοιτάξτε, είναι γνωστό ότι οι πολιτικοί πολλές φορές επιλέγουν πλευρά, αναλόγως και της λεγόμενης εκλογικής πελατείας (…). Θυμάμαι πολύ καλά την κυρία Μπακογιάννη. Ήμουν παρών, τότε που είχε έρθει στην Ιερισσό και κατήγγειλε την εξόρυξη. Κατόπιν, άλλαξε πολιτικό φορέα, άλλαξε και άποψη». (σ. σ: προτού επανέλθει στη ΝΔ, η κυρία Μπακογιάννη είχε ιδρύσει την «Δημοκρατική Συμμαχία», με τη οποία και κατήλθε στις εκλογές του 2012).          
     
Είπε ακόμη ο κ. Ζουμπάς:

«Μιας και με ρωτήσατε, όμως, για τη Θράκη, θα ήθελα να καλέσω τους δημάρχους της Βόρειας Ελλάδας, όλους τους παράγοντες που ενδιαφέρονται για αυτήν, να μας συμπαρασταθούν. Διότι αν ‘πέσουν’ οι Σκουριές, θα καταστραφούν πολλές περιοχές. Αυτό που γίνεται σε εμάς είναι, ας το πω έτσι, σχέδιο- πιλότος. Δεν θα περιοριστεί το κακό σε μία μόνο περιοχή, που ούτως ή άλλως είναι μεγάλη. Ολόκληρη η Βόρεια Χαλκιδική, επαναλαμβάνω».

«Τι θα πει ‘προσωρινή απόθεση’ σε ακατάλληλο φράγμα;»

Ρωτήθηκε ο δήμαρχος Αριστοτέλη εάν οι δραστηριότητες της Eldorado στην Ολυμπιάδα είναι λιγότερο επικίνδυνες. Απάντησε:

«Δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη η δραστηριότητα εκεί. Απλώς δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο αυτή που προβλέπεται στις Σκουριές. Στην Ολυμπιάδα δεν τηρούνται καν οι όροι που έχουν υπογραφεί (…) Η απόθεση των αποβλήτων της Ολυμπιάδας γίνεται σε ένα φράγμα, για το οποίο το ίδιο το Υπουργείο έχει πει ότι δεν είναι βέβαιο πως πρόκειται για κατάλληλο. Δεν έχει δοθεί άδεια. Εδώ και τέσσερα χρόνια γίνεται η λεγόμενη προσωρινή απόθεση. Τι θα πει όμως προσωρινή απόθεση σε ακατάλληλο φράγμα; Από τι διασφαλίζει; (…). Η Ολυμπιάδα είναι κομμάτι του όλου σχεδίου. Ό,τι ισχύει για τις Σκουριές, ισχύει και για την Ολυμπιάδα. Διαφορετικά η εταιρεία θα έπρεπε να υποβάλλει άλλη μελέτη, για άλλη αδειοδότηση. Με άλλα λόγια, παραβιάζεται ακόμη και η κακή, υπάρχουσα νομοθεσία. Παραβιάζεται όμως και η συγκεκριμένη αδειοδότηση».

Τέλος, ο κ. Ζουμπάς μίλησε για τις δίκες (και τις επικείμενες) κατοίκων που συμμετείχαν στο κίνημα για την αποτροπή της εξόρυξης. «Η καταστολή που είδαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν άνευ προηγουμένου. Και δυστυχώς, οι διώξεις συνεχίζονται. Σεπτέμβριο και  Οκτώβριο δικάζονται εβδομήντα άνθρωποι, με τον… μισό Ποινικό Κώδικα σε βάρος τους, με στημένες κατηγορίες. Η θέληση της τοπικής κοινωνίας είναι προφανής. Διότι προετοίμασαν σχέδια καταστρεπτικά, για την περιοχή και τη ζωή μας, χωρίς καν να μας ρωτήσουν. Πώς να γίνει αυτό αποδεκτό;»,

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)