to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:14 | 07.03.2019

Αθλητισμός

Γ. Βασιλειάδης στο «Κόκκινο»: Θα έχουμε εξελίξεις στο θέμα της βίας - Η ΕΟΚ να αναλάβει πρωτοβουλία στην κόντρα

«Η οπαδική βία είναι ένα πρόβλημα πολύ μεγάλο, εμείς αυτά τα τέσσερα χρόνια έχουμε κάνει πολλά βήματα, έχουμε δώσει πολλές μάχες και κυρίως είναι η πρώτη φορά που το μεγαλύτερο ποσοστό των επιθέσεων αυτών και εξιχνιάζονται και οδηγούνται στην δικαιοσύνη. Κι αυτή είναι μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν»


Μια ημέρα μετά την ψήφιση του αθλητικού νομοσχεδίου, ο Γιώργος Βασιλειάδης βρέθηκε στο στούντιο του 105.5 στο Κόκκινο και μίλησε για όλα. Για την έξαρση της οπαδικής βίας, μετά και το τελευταίο περιστατικό του ξυλοδαρμού και τραυματισμού με μαχαίρι μιας γυναίκας, για την κόντρα που έχει ξεσπάσει στο μπάσκετ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό καλώντας την ΕΟΚ να αναλάβει πρωτοβουλία αλλά και για τα σημεία που νομοσχεδίου που συγκέντρωσαν τις περισσότερες αντιδράσεις και κυρίως το ζήτημα των ομοσπονδιών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων τονίζοντας πως η σχετική τροπολογία θα έρθει στη Βουλή το επόμενο διάστημα, τόνισε την σημαντικότητα του άρθρου σχετικά με την κοινωνική ένταξη των προσφύγων και την συμμετοχή των γυναικών στα κοινά.

«Η οπαδική βία είναι ένα πρόβλημα πολύ μεγάλο, εμείς αυτά τα τέσσερα χρόνια έχουμε κάνει πολλά βήματα, έχουμε δώσει πολλές μάχες και κυρίως είναι η πρώτη φορά που το μεγαλύτερο ποσοστό των επιθέσεων αυτών και εξιχνιάζονται και οδηγούνται στην δικαιοσύνη. Κι αυτή είναι μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. Το φρικαλέο περιστατικό – γιατί πραγματικά είναι άλλο το να διαβάζεις μια είδηση ή μια αστυνομική περιγραφή και άλλο να βλέπεις τις εικόνες αυτές- γνωρίζουμε πως η αστυνομία επιλήφθηκε άμεσα, εγώ προσωπικά ενημέρωσα και την εισαγγελία του Αρείου Πάγου όπως κάνω σε κάθε περιστατικό βέβαια, οφείλω να πω πως και η δικαιοσύνη κινείται άμεσα κινείται με ταχύτατους ρυθμούς κάθε φορά που έχουμε τέτοια περιστατικά. Το θέμα είναι πως θωρακίζουμε στο δικό μας το κομμάτι. Η αποκατάσταση της τάξης τέλος πάντων δεν είναι θέμα του υπουργείου αθλητισμού αλλά τι νομικά εργαλεία δημιουργούμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποκόψουμε αυτούς τους ταραξίες από την γηπεδική διαδικασία. Μέσα σ αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η χθεσινή μας νομοθέτηση. Υπήρχαν φωνές σκέψεις για επαναφορά του ιδιώνυμου. Η άποψή μου ήταν και παραμένει πως με το ιδιώνυμο δεν λύνεις προβλήματα, με το ιδιώνυμο δεν σωφρονίζεις δεν επιτυγχάνεις τίποτε άλλο από το να στείλεις έναν 16άρη στη φυλακή χωρίς να χεις επιτύχει αυτό που θες. Αυτό που θέλαμε εμείς ήταν να εφαρμόζεται άμεσα η παρεπόμενη ποινή όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όπως είναι και η οδηγία και η επεξεργασία που χουμε κάνει μαζί με την ΟΥΕΦΑ, είναι σε αυτούς τους ανθρώπους να απαγορεύεται η είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους, σε όσους ασκείται ποινική δίωξη, υπήρχε στο ποινικό μας οπλοστάσιο σαν παρεπόμενη ποινή μετά την δικάσιμο αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η ποινή αυτή να μπαίνει έξι εφτά οκτώ χρόνια μετά το περιστατικό. Και τότε δεν έχει και νόημα να επιβάλλεις μια τέτοια ποινή γιατί ενδεχόμενα ο ίδιος άνθρωπος μπορεί να χει σταματήσει να πηγαίνει γήπεδο.

Τι λέμε λοιπόν τώρα; Πως με την άσκηση ποινικής δίωξης ο εισαγγελέας έχει την δυνατότητα να επιβάλλει την ποινή της στέρησης στους αγωνιστικούς χώρους, είτε διατάσσοντας αυτοπρόσωπη παρουσία την ώρα του αγώνα στο αστυνομικό τμήμα, είτε με μια απλή απαγόρευση και θεσπίσαμε και αυτοτελές ποινικό αδίκημα στον υπεύθυνο ασφαλείας του γηπέδου σε περίπτωση που επιτραπεί η είσοδος σε αυτούς τους ανθρώπους για να αναλάβουν και οι ομάδες την ευθύνη του ελέγχου. Όλα αυτά προφανώς και δεν είναι οι λύσεις στο πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ένα ζήτημα παιδείας και ένα πρόβλημα κοινωνικό, απότοκο μιας νέας γενιάς η οποία πέρασε τα πάνδεινα εδώ και μια δεκαετία σε μια χώρα που κατέρρευσε οικονομικά, η ανεργία στους νέους έφτασε μέχρι και το 60%. Εχω την αίσθηση πως με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει και με την αποκατάσταση της κανονικότητας στη χώρα, αυτά τα φαινόμενα που είναι σε έξαρση σε όλη την Ευρώπη μόνο έτσι μπορούν να καταπολεμηθούν. Εμείς παίρνουμε κάθε μέσο, έχουμε συνεργασία με το υπουργείο προστασίας του πολίτη, θα πρέπει και οι διοργανώτριες αρχές να πάρουν τα μέτρα τους και να βοηθήσουν στο νέο πλαίσιο που ετοιμάζουμε μαζί με την ΟΥΕΦΑ για να θέματα ασφάλειας στα γήπεδα και μαζί με το συμβούλιο της Ευρώπης. Εκεί θα κριθούμε όλοι.

Εχω την αίσθηση ότι –για τα περιστατικά εκτός αγωνιστικών χώρων- η αστυνομία έχει ήδη εκπονήσει υπηρεσιακό σχέσιο, θα έχω μια συνάντηση και με τον αρχηγό της αστυνομίας να με ενημερώσει αρμοδίως, εγώ θα ενημερώσω και τα πολιτικά κόμματα για τις εξελίξεις, νομίζω πως το επόμενο διάστημα θα παρθούν και από την πλευρά της αστυνομίας όλες οι πρωτοβουλίες και το πιο σημαντικό για να στείλεις και το μήνυμα είναι η εξιχνίαση αυτών των υποθέσεων είναι να νιώσουν όλοι πως δεν υπάρχει ατιμωρησία. Τα περιστατικά της βίας ταλανίζουν τον ευρωπαϊκό αθλητισμό και χρειάζονται ολοκληρωμένες πολιτικές.

Για το αθλητικό νομοσχέδιο και την εκλογική διαδικασία:

«Προσπαθώ να καταλάβω τον θόρυβο για διατάξεις οι οποίες ήταν επιτακτικές όχι του σύριζα ή της κυβέρνησης αλλά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και των διεθνών αθλητικών οργανισμών. Θα σας ενημερώσω πως η FIBA έχει ποσόστωση φύλου, όλοι το ξέρουν και οι περισσότερες αιτιάσεις είναι προφάσεις. Εκλογικό σύστημα προέβλεπε και ο 27/25, γιατί δεν είχαν υπάρξει αντιδράσεις; Μήπως επειδή οι συντάκτες του 27/25 ήταν αυτοί που είναι τώρα στις διοικήσεις των ομοσπονδιών ή τέλος πάντων… Εγώ δεν θέλω να ανοίξω αυτή την κουβέντα, έχουμε συνταγματική υποχρέωση να διασφαλίζουμε τα δικαιώματα της μειοψηφίας; Πως θα γίνει αυτό; Πως θα διασφαλίσουμε πως δεν θα ζήσουμε ξανά το φαινόμενο οι διοικήσεις των ομοσπονδιών τα μέλη να ναι συνεχώς στα δικαστήρια με θέματα που αφορούν την εκλογική διαδικασία και την διοίκηση. Χθες είχαμε πάλι νέα έκπτωση διοίκησης σε ομοσπονδία, σαφείς κανόνες, παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου για να τελειώσουν τα περίεργα και την ίδια στιγμή εχέγγυα για την κατοχύρωση της αντίθετης άποψης και της σύνθεσης.

Για την ποσόστωση φύλου, υπήρχε στον 27/25, 20% στο όργανο αν είναι διπλάσιες οι υποψήφιες, ε δεν ήταν ποτέ διπλάσιες και άρα δεν υπήρξε ποτέ η ποσόστωση. Και αυτή τη στιγμή έχουμε 14,5% στα όργανα των ομοσπονδιών, λιγότερο από 6.5% στις επιτελικές θέσεις. Για να τελειώσουν όλα αυτά πρέπει να τα αφήσουμε πίσω, με απόλυτο σεβασμό στις ομοσπονδίες, τον ρόλο τους, το αυτοδιοίκητο αλλά τα νομικά πρόσωπα που λειτουργούν στην Ελλάδα με τους κανόνες του ελληνικού δικαίου εφόσον βέβαια χρηματοδοτούνται από τον κρατικό κορβανά άμεσα ή έμμεσα γιατί δεν είναι μόνο η άμεση χρηματοδότηση, δεν είναι μόνο τα 20 εκατ. το χρόνο, είναι η χρήση των δημόσιων εγκαταστάσεων και πολλά άλλα. Νομίζω πως κατά την διάρκεια της ακρόασης η θέση της ΕΟΕ είχε διαφοροποιήσεις, το ότι απέρριψα όλες τις προτάσεις τους, αποδεικνύεται από τις επιτροπές πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ο νομοθέτης είναι το κράτος, δεν μπήκαμε να παραβιάσουμε κανένα αυτοδιοίκητο, δεν ορίσαμε τους όρους διοίκησης».

Για το εάν ‘φοβάται’ προσφυγή στη ΔΟΕ από την ΕΟΕ ή στη FIBA από την ΕΟΚ:

«Ας γίνει. Δεν θα ήθελα γιατί είναι προσβλητικό να υπάρχει ένας νόμος που αυτά τα οποία θεωρούνται δεδομένα σε όλη την Ευρώπη να τα θέσει ως προαπαιτούμενα για την χρηματοδότηση, δεν θα τιμούσε κανέναν μας αλλά δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει».

Για τον έλεγχο: «Υπάρχει ο απολογισμός που γίνεται από τις ομοσπονδίες στην γενική γραμματεία αθλητισμού, από κει και μετά υπήρχε ένα ελεγκτικό συμβούλιο για να μπορεί να κάνει τον έλεγχο, πάντοτε λειτουργούσε δειγματοληπτικά ύστερα από καταγγελίες, εμείς είδαμε ότι αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί εμείς το χρησιμοποιήσαμε, βγάλαμε πορίσματα, οκτώ ομοσπονδίες στάλθηκαν οι φάκελοι στον εισαγγελέα αλλά το όργανο αυτό ήταν προβληματικό στη λειτουργία του. Μεγαλύτερο εχέγγυο ανεξαρτησίας και σωστού ελέγχου είναι ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης, σ αυτόν δώσαμε την αρμοδιότητα για τον έλεγχο. Αυτή είναι η κληρονομιά μας στη γενιά της κρίσης, στα παιδιά μας, να τους δώσουμε ένα κράτος με θεσμούς ελέγχου της ροής του δημοσίου χρήματος».

Για την κόντρα Ολυμπιακού – Παναθηναικού στο μπάσκετ, τις πρωτοβουλίες της πολιτείας αλλά και της ομοσπονδίας:

«Αν την ίδια σπουδή που έδειχνε η ομοσπονδία για να κατακεραυνώσει τον αθλητικό νόμο την έδειχνε στο να μπορέσει να βρει μια λύση στο αδιέξοδο που φαίνεται ότι οδεύει το πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης θα ήμασταν όλοι πολύ πιο χαρούμενοι και πιο ήρεμοι. Να εξηγήσουμε δυο τρία πράγματα τα οποία υα χω πει πολλές φορές και είναι σαφή αλλά κάποιοι επιμένουν να μη τα καταλαβαίνουν. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν μπορεί να παρέμβει στα θέματα της διαιτησίας, αυτά είναι θέματα κανονισμών που τα ορίζει η ίδια η ομοσπονδία ή οποία θα πρέπει να πάρει και κάθε πρωτοβουλία. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε και το ίδιο κάναμε στο ποδόσφαιρο και πιστέψτε με το ίδιο κάνουμε και στο μπάσκετ είναι να ενημερώσουμε τις διεθνείς ομοσπονδίες και να ζητήσουμε να βοηθήσουν στο να βρεθεί μια λύση. Και όποια αρωγή απ την πλευρά μας είναι εφικτή να την δώσουμε. Περιμένουμε λοιπόν όλον αυτόν τον καιρό να δούμε κάποια κίνηση ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση και να βρεθεί κάποια λύση και όσο περνάνε οι μέρες όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να βάλουν το θέμα κάτω απ το χαλί βλέπουμε ότι εντίνεται, είδαμε καταγγελίες και στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ , είδαν το φως της δημοσιότητας διάφορα πράγματα, λοιπόν, εδώ πρέπει η ομοσπονδία να πάρει πρωτοβουλία για να εκτονώσει την κατάσταση. Πρωτοβουλία όμως η οποία θα είναι σοβαρή, θα είναι ειλικρινής όχι για τα μάτια του κόσμου, θα είναι μόνιμη και θα δείξει ότι δεν έχει ούτε πρόβλημα, ούτε η ίδια είναι μέρος του προβλήματος ούτε έχει εξαρτήσεις. Κρίνονται όλοι και αυτό είναι πάνω και πέρα και από τα εκλογικά συστήματα και από τα αυτοδιοίκητα και από όλα. Αυτή την στιγμή λοιπόν ένα πρωτάθλημα κρέμεται κυριολεκτικά από μία κλωστή και περιμένουμε ακόμη να δούμε μια κίνηση από την πλευρά της ομοσπονδίας. Εμείς συνδράμουμε στον βαθμό που μπορούμε και μας επιτρέπεται. Πιστεύω πως μπορούν να βρεθούνε λύσεις εφόσον υπάρχει ειλικρινής διάθεση από όλους και τόλμη από την ΕΟΚ. Αυτή η εβδομάδα είναι κρισιμότατη και θα πάρουμε και εμείς κάθε πρωτοβουλία που είναι αναγκαία για να μπορέσει να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο».

Για τις συμπεριφορές των παραγόντων:

«Τους έχω στείλει στον εισαγγελέα αμέτρητες φορές, σχεδόν όλους τους παράγοντες του ελληνικού επαγγελματικού αθλητισμού. Κάθε φορά που έχουν μια συμπεριφορά που στα μάτια μας φαντάζει έκνομη πάντοτε ενημερώνουμε τον αρμόδιο αθλητικό εισαγγελέα αλλά και την εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Είναι παγια τακτική και χωρίς να βγάζουμε ανακοινώσεις. Από κει και μετά μεγάλο πρόβλημα είναι η συμπεριφορά των παραγόντων και είτε είναι απλή συμπεριφορά οπαδική είτε έχει και πολιτικά ελλατήρια και αυτό αφορά το ποδόσφαιρο περισσότερο και όχι το μπάσκετ. Και ο κόσμος νομίζω πρέπει να φέρει τους παράγοντες των ομάδων προ των ευθυνών τους. Ο κόσμος τιμωρεί με έναν τρόπο, στο τέλος της ημέρας εμπορικές επιχειρήσεις είναι στα εισιτήρια βασίζονται. Δεν μπορούμε να τινάξουμε το καλύτερο άθλημα της χώρας στον αέρα, πρέπει όλοι να προσέχουν την συμπεριφορά τους, είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις από τις ευθύνες τις ομοσπονδίας και του ΕΣΑΚΕ. Εμεις είμαστε εδώ για να δώσουμε όποιες λύσεις μπορούμε θεσμικά, ακόμη και να νομοθετήσουμε κιόλας για την μεταφορά της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας στη Λίγκα αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία της ομοσπονδίας με την διοργανώτρια αρχή, δεν μπορεί ο υπουργός από μόνος του να νομοθετήσει, εκτός εάν συμφωνηθεί αλλιώς από το ίδιο το άθλημα.

Για το εάν υπάρχει περίπτωση να φέρει στο ίδιο τραπέζι τους αδελφούς Αγγελόπουλους με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο:

«Το να κάνουμε μια συνάντηση για να βγάλουμε φωτογραφίες και μετά μέσα να μην γίνει μια συζήτηση όπως πρέπει να γίνει δεν έχει νόημα να γίνει για τα μάτια του κόσμου, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα γίνει και αυτό». 

Για την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων:

«Δεν προλάβαμε για τεχνικούς λόγους για να μπει στο δικό μας νομοσχέδιο, θα έρθει όμως την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα στη Βουλή με κανονική διαδικασία ένα άρθρο το οποίο θα προβλέπει την δομή όχι τον αριθμό των ομάδων. Οι αριθμοί των ομάδων στα πρωταθλήματα δεν ορίζονται από τον υπουργό, αλλά από την ομοσπονδία και την λίγκα, αυτοί αποφάσισαν την αναδιάρθρωση εμείς το θέλαμε και πιέσαμε είναι προφανές και αν μπορούσα να το νομοθετήσω, προφανώς δεν θα πίεζα, θα το νομοθετούσα. Αυτό λοιπόν είναι απόφαση της ομοσπονδίας μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλάνο λειτουργίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου για να μπορέσει να γίνει βιώσιμο, να μπορέσει δηλαδή να φέρει χρήματα και σε αυτούς που συμμετέχουν και στην ελληνική οικονομία, αυτό ήταν το πλάνο, αυτό είχε αποφασιστεί, αυτό δεν αλλάζει εκτός κι αν οι ίδιοι αναλαμβάνοντας και τις οικονομικές συνέπειες κάνουν πίσω. Εμείς αυτό που έχουμε σκοπό να νομοθετήσουμε είναι η λειτουργία της λίγκας με λίγκα 1 και λίγκα 2 σαν ενιαίο νομικό πρόσωπο με τις διαφοροποιήσεις. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω με το να αργήσει η τροπολογία σε τι επηρεάζει και μου έκανε εντύπωση η απόφαση της λίγκας να περιμένουν να δουν το σχέδιο νόμου, γιατί; Τι θα αλλάξει δηλαδή; Είναι προφανές ότι κάποιοι όπως κάνουν πάντοτε θέλουν να κάνουν πίσω εμείς δεν μπορούμε να τους υποχρεώσουμε να μην κάνουν πίσω αλλά θα υποστούν και τις συνέπειες , τα πράγματα είναι απλά».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)