to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:33 | 13.05.2019

Αθλητισμός

Γ. Βασιλειάδης: Νομοθετούμε για να έχουμε βιώσιμες επαγγελματικές κατηγορίες

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, η τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την αναδιάρθρωση του ελληνικού ποδοσφαίρου των εθνικών κατηγοριών στο ποδόσφαιρο από την αγωνιστική περίοδο 2019-2020


Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, η τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την αναδιάρθρωση του ελληνικού ποδοσφαίρου των εθνικών κατηγοριών στο ποδόσφαιρο από την αγωνιστική περίοδο 2019-2020. Υπέρ της νέας ρύθμισης τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ένωση Κεντρώων. Την καταψήφισαν ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι και Χρυσή Αυγή ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που αφορά την κύρωση σύμβασης για το νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελίου Κρήτης.

Στη νέα ρύθμιση, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι σε επαγγελματικό επίπεδο θα υπάρχουν η Σούπερ Λίγκ 1, η Σούπερ Λίγκ 2, η Football League και η Eρασιτεχνική Γ' Εθνική κατηγορία. Στις δύο πρώτες κατηγορίες οι συμμετέχουσες ομάδες πρέπει να είναι ΠΑΕ, ενώ στις ομάδες που εξασφάλισαν την άνοδο στη Football League δίνεται περιθώριο 30 ημερών από την ημερομηνία επικύρωσης της βαθμολογίας και με ποινή αποβολής, προκειμένου να μετατραπούν σε ΠΑΕ.

Στην τοποθέτησή του στη Βουλή, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Ερχόμαστε να νομοθετήσουμε ως προς τη δομή, ως προς το που θα ανήκει κάθε Λίγκα, ως προς άλλα ζητήματα που αφορούν την κεντρική τηλεοπτική διαχείριση, τα δικαιώματα, την αναδιανομή εσόδων μεταξύ των ομάδων και μεταξύ των κατηγοριών για να μπορέσουμε να έχουμε επαγγελματικές κατηγορίες βιώσιμες. Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το βασικό πρόβλημα που είχαμε όλη αυτή την περίοδο, όπου είχαμε δύο επαγγελματικές κατηγορίες και μία μη (Γ΄ εθνική) που ήταν μη βιώσιμες, με αποτέλεσμα ομάδες να αποχωρούν στα μέσα του πρωταθλήματος, να μην αντέχουν οικονομικά, να ψάχνουν διάφορους τρόπους να επιβιώσουν.

Αναφορικά στο Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων, το οποίο από την «ΕΤΑΔ Α.Ε.» επανέρχεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ο Γιώργος Βασιλειάδης υπογράμμισε: «Σκοπός μας είναι να λύσουμε προβλήματα στέγασης μεγάλων ομάδων στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε ούτως ώστε όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι να μπορούν να βρουν λύσεις, οι οποίες να συμφέρουν και το Δημόσιο, αλλά να μπορούν να διασφαλίσουν και τη βιωσιμότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων».

Αναλυτικά τα όσα είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης πριν τεθούν σε ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής οι δύο τροπολογίες:

«Είναι δύο οι τροπολογίες. Θα αναπτύξω πρώτα εκείνη με γενικό αριθμό 2162 και ειδικό 61, που αφορά στην αναδιάρθρωση και τη νέα δομή των επαγγελματικών κατηγοριών στο ποδόσφαιρο. Τον Αύγουστο του 2018, η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ αποφάσισε την αλλαγή στη δομή των πρωταθλημάτων, με τη δημιουργία μιας νέας ενδιάμεσης κατηγορίας και ταυτόχρονα τη θέσπιση νέων κανόνων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Με την παρούσα τροπολογία και μετά την εισήγηση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αλλά και των επαγγελματικών Λιγκών, ερχόμαστε να νομοθετήσουμε ως προς τη δομή, ως προς το που θα ανήκει κάθε Λίγκα, ως προς άλλα ζητήματα που αφορούν την κεντρική τηλεοπτική διαχείριση, τα δικαιώματα, την αναδιανομή εσόδων μεταξύ των ομάδων και μεταξύ των κατηγοριών για να μπορέσουμε να έχουμε επαγγελματικές κατηγορίες βιώσιμες. Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το βασικό πρόβλημα που είχαμε όλη αυτή την περίοδο, όπου είχαμε δύο επαγγελματικές κατηγορίες και μία μη (Γ΄ εθνική) που ήταν μη βιώσιμες, με αποτέλεσμα ομάδες να αποχωρούν στα μέσα του πρωταθλήματος, να μην αντέχουν οικονομικά, να ψάχνουν διάφορους τρόπους να επιβιώσουν.

Οι αλλαγές αυτές έρχονται και με ένα ακόμη συνολικό πλαίσιο για τη μείωση του απαιτούμενο μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να μην είναι δυσβάστακτο, ειδικά για τις μικρές επαρχιακές ομάδες προκειμένου να μπορέσουν να συστήσουν μια ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρία. Το κυριότερο και σε αυτό θέλω να επιμείνω είναι στην αναδιανομή των εσόδων, ώστε να μην ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια λόγω και της οικονομικής κρίσης, αλλά λόγω και των φοβερών προβλημάτων που οδήγησαν και στην κάμψη της εμπορικότητας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με όλα αυτά και τις αλλαγές που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα στην επαγγελματική κατηγορία, τη Super League, να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ξανά ένα οικονομικό προϊόν, όπως είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Θα ήθελα εδώ να τονίσω το εξής για οικονομία χρόνου. Στην τροπολογία δεν αναφέρεται αριθμός ομάδων. Ο αριθμός των ομάδων που παίζουν σε κάθε κατηγορία αποφασίζεται από την Ομοσπονδία, όχι από την Πολιτεία. Η Πολιτεία βάζει τις δομές των κατηγοριών: Πρώτη, δεύτερη, τρίτη επαγγελματική, Α1, Α2 η δεύτερη. Έχει ξεκινήσει μία συζήτηση, η οποία θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν αυτό έγινε μία πραγματικότητα, γιατί αυτή τη στιγμή επικυρώνουμε κάτι, το οποίο έγινε από πέρυσι το καλοκαίρι. Υπάρχουν κάποιες ενστάσεις από κυρίως ομάδες της προηγούμενης τρίτης εθνικής. Γνωρίζω ότι η Ομοσπονδία τις καταλαβαίνει, τις αναγνωρίζει και ενδεχόμενα και με το περιθώριο που της αφήνει η παρούσα τροπολογία –αλλά αυτό είναι θέμα για να μην υπάρχει εμπλοκή μεταξύ Πολιτείας και Ομοσπονδίας- να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις ως προς την Α2, δηλαδή να είναι κατά δύο ομάδες μεγαλύτερη και να έχουμε τρεις κατηγορίες με 14 ομάδες. Σας ξαναλέω ότι αυτά δεν είναι στην τροπολογία, αλλά είναι στην απόφαση της ΕΠΟ. Αυτά δεν αφορούν το Κοινοβούλιο, αφορούν την Ομοσπονδία.

Το παρόν σχέδιο από πέρυσι το καλοκαίρι τελεί υπό την έγκριση των διεθνών Ομοσπονδιών, και της ευρωπαϊκής (UEFA) και της Παγκόσμιας (FIFA), με δεδομένο το γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει. Έρχεται σε συνέχεια και της νομοθετικής αλλαγής που κάναμε πριν από έναν μήνα στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και στον τρόπο ελέγχου και λειτουργίας των επαγγελματικών ομάδων και πιστεύουμε ότι βοηθά στην εξορθολόγηση και στη δημιουργία ενός σοβαρού πλαισίου για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Η δεύτερη τροπολογία, με γενικό αριθμό 2167/65 αφορά τη διαχείριση του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων, το οποίο από την «ΕΤΑΔ Α.Ε.» επανέρχεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με σκοπό να δημιουργήσουμε ακόμη μία βιώσιμη αθλητική εγκατάσταση εντασσόμενη σε έναν από τους φορείς της ΓΓΑ, καθώς και με σκοπό να λύσουμε προβλήματα στέγασης μεγάλων ομάδων στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε ούτως ώστε όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι να μπορούν να βρουν λύσεις, οι οποίες να συμφέρουν και το Δημόσιο, αλλά να μπορούν να διασφαλίσουν και τη βιωσιμότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων».

Η αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση

Απαντώντας στην επίθεση που δέχτηκε από βουλευτές της Αντιπολίτευσης, ο κ. Βασιλειάδης αντέτεινε ότι «η τροπολογία αφορά συνολικά την αναδιάρθρωση των νέων κατηγοριών στο ποδόσφαιρο με τη θέσπιση νέων κανόνων για να έχουμε βιώσιμες επαγγελματικές ποδοσφαιρικές ομάδες και να μην ξαναζήσουμε τα φαινόμενα που ζήσαμε και να φεύγουν στη μέση του πρωταθλήματος».

«Τον αριθμό των ομάδων για κάθε κατηγορία αποφασίζει η ΕΠΟ και όχι η Πολιτεία. Εμείς επικυρώνουμε τη συζήτηση που ξεκίνησε το καλοκαίρι με την Ομοσπονδία. Η ρύθμιση τελεί υπό την έγκριση και της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και πιστεύουμε ότι βοηθά να λύσουμε προβλήματα. Είναι αποκλειστικό θέμα της ΕΠΟ να περιορίσει τις αδικίες», τόνισε ο κ. Βασιλειάδης.

Από τη ΝΔ, τόσο ο Χρήστος Μπουκώρος όσο και η Άννα Καραμανλή, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προχειρότητα και τόνισαν ότι νομοθετώντας σήμερα η κυβέρνηση, μετά το πέρας του πρωταθλήματος, τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό των επαγγελματικών ομάδων στο ποδόσφαιρο.

«Πετάτε το μπαλάκι στην ΕΠΟ. Οι ομάδες που είναι στη μεγάλη κατηγορία εγκλωβίζονται. Είναι η επιτομή της προχειρότητας», τόνισε ο κ. Μπουκώρος.

«Στα τέσσερα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, και τώρα των προθύμων, δεν έχει διεξαχθεί ένα πρωτάθλημα όπως του αξίζει. Τι θα γίνει στις μικρές ομάδες που δεν προβιβάστηκαν; Χάνουν μία κατηγορία. Είναι στο πόδι η αναδιάρθρωση. Ήδη, ο ΠΑΣ Γιάννενα έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Είναι αυτό κανονικότητα;», ανέφερε η κ. Καραμανλή.

Αρνητικός εμφανίστηκε και ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Βασίλης Κεγκέρογλου, που χαρακτήρισε την τροπολογία «γονατογράφημα» και υποστήριξε ότι εκβιάζονται με αυτό τον τρόπο οι επαγγελματικοί φορείς του ποδοσφαίρου. «Δεν δίνει λύση η ρύθμιση, αντίθετα θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από ό,τι θα λύσει και για αυτό εμείς την καταψηφίζουμε», πρόσθεσε ο κ. Κεγκέρογλου.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, παρατήρησε ότι, εφόσον είχε ληφθεί η απόφαση από τον Αύγουστο, θα έπρεπε η ρύθμιση να έρθει σε κανονικό νομοσχέδιο και όχι σε κύρωση ως τροπολογία χωρίς να ακουστούν οι φορείς.

«Όλοι γνώριζαν από πέρυσι πόσες ομάδες θα ανέβουν και πόσες θα κατέβουν. Αν ρωτάτε την προσωπική που γνώμη πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρχουν 3 κατηγορίες των 10 ομάδων. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και η Λίγκα ζήτησαν να γίνει μετά τη λήξη του πρωταθλήματος. Χωρίς την αναδιάρθρωση, με την παλιά δομή, στην Α΄ Εθνική θα ανέβαιναν 4 ομάδες και όχι 8», αντέτεινε ο κ. Βασιλειάδης, ενώ απαντώντας στην κ. Καραμανλή σημείωσε: «Λέτε ότι εμείς με ό,τι καταπιανόμαστε γίνεται πρόβλημα. Άλλοι με ό,τι καταπιάνονται γίνεται παράγκα, κ. Καραμανλή».

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)