to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:55 | 06.07.2022

Πολιτική

Γ. Βασιλειάδης: Η “Μητσοτάκης ΑΕ” επιδοτεί την αισχροκέρδεια των εταιριών

Έχουμε συγκυβέρνηση ΝΔ και μεγάλων επιχειρήσεων


Στην Ελλάδα το 40% του πληθυσμού δίνει πάνω από το μισό εισόδημά του για τα έξοδα στέγασής του. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 9% και η δεύτερη χώρα μετά την Ελλάδα σε αυτό είναι η Βουλγαρία με 17.5%. Αυτή είναι η χώρα σήμερα όπως την κατάντησε το σύστημα Μητσοτάκη.

Κάθε αποτέλεσμα στην τσέπη μας και την καθημερινότητά μας προέρχεται από τις αποφάσεις αυτής της κυβέρνησης. Προφανώς υπάρχει μια παγκόσμια κρίση, αλλά γιατί στην Ελλάδα η κατάσταση είναι χειρότερη από την υπόλοιπη Ευρώπη;

Γιατί έχουμε συγκεκριμένες εμμονές του κ. Μητσοτάκη που τη γιγαντώνουν. Σε όλη την Ευρώπη έχουμε ενεργειακή κρίση, αλλά στην Ελλάδα το 99% της αύξησης στην τιμή του ρεύματος πληρώνεται από τον καταναλωτή ενώ η δεύτερη χειρότερη σε αυτό χώρα είναι η Αυστρία με 46%, γιατί αυτή η κυβέρνηση αδυνατεί να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις”.

Ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως το κόμμα του θεωρεί ως σωστή αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ρεύμα την επιβολή πλαφόν, πράγμα που επιτρέπει ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

“Το να βάλεις ένα πλαφόν στην τιμή της χονδρικής και της λιανικής όπως επιτρέπει και προβλέπει η ίδια η Κομισιόν, δεν έπρεπε να γίνει; Σήμερα η ΕΕ σου επιτρέπει να φύγεις από τους κανόνες της. Η κυβέρνηση όμως δεν χρησιμοποίησε κανένα από τα εργαλεία αυτά, μονάχα επιδότησε την αισχροκέρδεια των εταιριών.

Είπαμε να μπει πλαφόν 5% στα κέρδη των εταιριών και αυτός είναι ο μέσος όρος κερδών που αυτές οι εταιρίες είχαν σε κανονικές συνθήκες. Εμείς λέμε, αυτή την περίοδο να μην έχουν υπερκέρδη, να γίνει σεβαστός και ο καταναλωτής.

Και στη ΔΕΗ το ελληνικό δημόσιο ακόμα ορίζει τη διοίκηση και πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να ρυθμίσει την αγορά προς όφελος των Ελλήνων πολιτών. Δεν μπορεί να έχουμε έναν λαό που σκέφτεται αν για να πάει από το ένα δωμάτιο στο άλλο, θα πρέπει να ανάψει ή όχι το φως”.

Ο κ. Βασιλειάδης χαρακτήρισε την νυν κυβέρνηση ως… συγκυβέρνηση ΝΔ και μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ για τις δημοσκοπήσεις είπε ότι θα χρησιμεύσουν ως μαντήλι για να κλάψουν οι νυν κυβερνώντες μετά τις εκλογές:

“Δεν έχουμε μονοκομματική κυβέρνηση, έχουμε συγκυβέρνηση ΝΔ και επιχειρηματικών ομίλων. Το “Μητσοτάκης ΑΕ” αντικατόπτριζε την πραγματικότητα γιατί δεν λειτουργεί προς όφελος των πολλών, της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά υπέρ των λίγων και εκλεκτών. Για τις δημοσκοπήσεις, οι κυβερνώντες θα έχουν έναν μεγάλο πάκο με χαρτιά για να κλάψουν τον Σεπτέμβρη μετά το πέρας των εκλογών.

Οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμο εργαλείο, αλλά αυτό που δείχνουν σήμερα είναι η αγανάκτηση του κόσμου, ότι ο λαός έχει προβλήματα και η κυβέρνηση δεν τα λύνει. Τώρα, αν ταυτόχρονα δείχνουν ότι η ίδια κυβέρνηση είναι δέκα μονάδες μπροστά, η κάλπη θα το δείξει. Ας έρθει μια ώρα αρχύτερα, μπας και γλιτώσουμε μια ώρα αρχύτερα”.

Ο κ. Βασιλειάδης εκτίμησε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο:

“Πιστεύουμε ότι στα μέσα του Σεπτέμβρη θα έχουμε εκλογές για να δραπετεύσει η κυβέρνηση από τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε. Ο πρωθυπουργός μπορεί να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι θα βγάλει την τετραετία, αλλά καταλαβαίνει ότι τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζει είναι τόσο τρομακτικά για την κοινωνία που προσπαθεί να τις φέρει όσο πιο σύντομα μπορεί, σε ένα γήπεδο που νομίζει ότι συμφέρει αυτόν“.

Στην ερώτηση αν το κόμμα του μπορεί να διαχειριστεί τα χιλιάδες νέα μέλη που απέκτησε μετά τις εκλογές ανάδειξης ηγεσίας, ο κ. Βασιλειάδης τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν και να μην είναι κομπάρσοι:

“Είναι μεγάλο στοίχημα τα νέα μέλη. Το σημαντικό είναι να έχουν οι άνθρωποι τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη λήψη των αποφάσεων. Εμείς έχουμε προβλέψει στο καταστατικό μας τρόπους ώστε να γίνει αυτό, αλλά είναι ένα στοίχημα. Γνωρίζουμε ότι από τους 170.000 ανθρώπους θα υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες προσαρμογής, αλλά θέλουμε να είναι κομμάτι της πολιτικής πραγματικότητας και να έχουν λόγο.”

Τέλος, όσον αφορά την βραδιά γνωριμίας των νέων μελών που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας στις 20:30 της Τετάρτης, ο κ. Βασιλειάδης τόνισε ότι θα είναι μια χαλαρή εκδήλωση, που όμως είναι απαραίτητη γιατί το πολιτικό θερμόμετρο θα ανεβαίνει σταθερά όσο περνούν οι μήνες:

“Σε αυτές τις εκδηλώσεις το σημαντικό για μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να έρθει και να κουβεντιάσει. Έχουμε μπροστά μας καμπάνιες για την οικονομία, την ακρίβεια, το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως που διαλύει τα πανεπιστήμια. Θα έχουμε ένα πλούσιο πολιτικό καλοκαίρι και ακόμα πιο πλούσιο πολιτικό φθινόπωρο και θέλουμε να δώσουμε την υπόσχεση για αγώνα και την ανατροπή της σημερινής κατάστασης“.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)