to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:25 | 08.02.2023

Πολιτική

Γ. Βασιλειάδης για τον ύμνο του ΕΑΜ: «Έκαστος εφ' ω ετάχθη»

«Γνωρίζουμε Ιστορία. Το ΕΑΜ ήταν η μεγαλύτερη αριστερή αντιστασιακή οργάνωση στην Κατοχή και που σήμερα αποτελεί μία φωτεινή σελίδα της ελληνικής και ευρωπαϊκής Ιστορίας» αναφέρει σε ανάρτησή του ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολιάζοντας τη σχετική αναφορά του Κ. Μητσοτάκη


Χθες στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη χρήση του ύμνου του ΕΑΜ σε ομιλία του Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντάς τη εμφυλιοπολεμική επιλογή. Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: ««επιμένετε να μας θυμίζετε τις χειρότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας και τους εμφύλιους διχασμούς».

Πληρωμένη απάντηση πήρε από τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, που του θύμισε ότι η Εθνική Αντίσταση αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα το 1982 και ότι τον Γοργοπόταμο θα τον γιορτάζουμε μαζί. Απάντηση όμως δίνει και ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Βασιλειάδης με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα. «Γνωρίζουμε Ιστορία. Ο ύμνος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου είναι ο ύμνος των ανθρώπων που πολέμησαν τους Ναζί. Των ανθρώπων που έδωσαν άνιση μάχη κι αγώνα για να σώσουν τον λαό από την πείνα κατά την περίοδο της κατοχής, που έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία», αναφέρει ο Γ. Βασιλειάδης.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Έκαστος εφ' ω ετάχθη

Γνωρίζουμε Ιστορία. Ο ύμνος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου είναι ο ύμνος των ανθρώπων που πολέμησαν τους Ναζί. Των ανθρώπων που έδωσαν άνιση μάχη κι αγώνα για να σώσουν τον λαό από την πείνα κατά την περίοδο της κατοχής, που έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία.

Το ΕΑΜ ήταν η μεγαλύτερη αριστερή αντιστασιακή οργάνωση στην Κατοχή και που σήμερα αποτελεί μία φωτεινή σελίδα της ελληνικής και ευρωπαϊκής Ιστορίας.

Αν λοιπόν το ΕΑΜ, που αναγνωρίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση, στις 7 Νοεμβρίου του 1981, θυμίζει σε κάποιους «τις χειρότερες στιγμές της Ιστορίας» αυτοί λογικά πρέπει να είναι οι δωσίλογοι, οι γερμανοτσολιάδες και γενικώς οι ηττημένοι συνεργάτες των Γερμανών, εκείνης της μαύρης εποχής.

Εμείς θα συνεχίσουμε να τιμούμε όπως πρέπει όλους τους άντρες και τις γυναίκες, που έκαναν τα σώματά τους ατσάλινο τοίχος για να μην περάσει ο φασισμός.

Όλη εκείνη την ελληνική γενιά που αγωνίστηκε να φέρει τη λευτεριά, που έσωσε του ανθρώπους από την πείνα και τη σκλαβιά και είχε πρόγραμμα λαοκρατία.

Κατανοούμε το πολιτικό αδιέξοδο του κ Μητσοτάκη. Αν όμως η δημοκρατία τον στενεύει ιδεολογικά, δεν του φταίει ο ύμνος του ΕΑΜ, ούτε ο παλμός των συγκεντρώσεων του προέδρου Αλέξη Τσίπρα.

Τώρα που προσανατολίζεται στην πλήρη αφομοίωση και ταύτιση με το ακροδεξιό ΛΑΟΣ, μπορεί στις δικές του συγκεντρώσεις να παιανίζει το

«Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει, πατέρα,
Γιατί λάμπει ο ήλιος έτσι; Γιατί φέγγει έτσι η μέρα;…»

Έκαστος εφ' ω ετάχθη...
#ΕΑΜ #ΔικαιοσύνηΠαντού
»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)