to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:40 | 12.03.2015

Πολιτική

Γ. Βαρουφάκης: «Τα forget it Giannis δεν περνάνε πλέον, θα το συνηθίσουν»

Για την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων με το Brussels Group, τον τρόπο που θα γίνονται οι συζητήσεις στην Αθήνα με τα τεχνικά κλιμάκια, τη συνάντηση που είχε με το Γάλλο ομόλογό του, αλλά και στον εκνευρισμό που προκαλεί στο Eurogroup μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.


Διαβάστε ακόμα (12/3): Γ. Βαρουφάκης στο France24: «Κυρίαρχος στόχος μας είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας»

 

Ο Γιάννης Βαρουφάκης έσπευσε χθες από το Παρίσι να διαψεύσει τα περί «συμμαχίας με τη Γαλλία» για να αντιμετωπιστεί το κύμα των επιθέσεων από το Βερολίνο.

Ο υπουργός των Οικονομικών είπε ότι η Αθήνα δεν αναζητεί διμερείς συμμαχίες -δήλωση που έγινε μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν- αντίθετα έδειξε να υπολογίζει ιδιαίτερα τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα από κοινού με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία στον οποίο η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται να παρουσιάσει ιδέες και προτάσεις για την τόνωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας -χωρίς ωστόσο να θέλει να επαναφέρει τα περί «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ» που για το Μαξίμου θεωρείται μια νεκρή διαδικασία. 

Ο κ. Βαρουφάκης «έσφαξε» με το βαμβάκι τον Γερμανό ομόλογό του ο οποίος λίγες ημέρες πριν, ξεπερνώντας κάθε όριο, είχε επιτεθεί φραστικά και μάλιστα με ιδιαίτερα απαξιωτικό τρόπο στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών: «Είναι πολιτική απόφαση και στάση πολιτισμού να μη σχολιάσω» είπε ο Γ. Βαρουφάκης αποδίδοντας το κλίμα που συνάντησε από κάποιους υπουργούς στο Eurogroup στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα οι ίδιοι είχαν συνηθίσει τους υπουργούς που περίμεναν στην... ουρά -όπως είπε - για να συναντήσουν την τρόικα:




«Τα forget it Giannis δεν περνάνε πλέον, θα το συνηθίσουν» είπε ο κ. Βαρουφάκης αποκαλύπτοντας πως σε μια από τις συναντήσεις του με τον κ. Σόιμπλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών του είχε πει πως «δεν έχει την εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης...».

«Δεν περίμενα ποτέ την εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης. Θέλω να κερδίσω τη δική σου και εσύ να κερδίσεις τη δική μου» απάντησε ο κ. Βαρουφάκης ο οποίος μπορεί να μη θέλησε να δώσει μεγαλύτερη συνέχεια στο μέτωπο με το Βερολίνο, απευθυνόμενος όμως προς τον Μ. Ντράγκι υιοθέτησε απόλυτα τη θέση Τσίπρα ότι η πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ είναι «ασφυκτική» και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πολιτική που ακολούθησε απέναντι στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. 

Ο κ. Βαρουφάκης επανήλθε, έπειτα από σχετική ερώτηση για την αποστροφή του στην Corriere della Sera για δημοψήφισμα ή εκλογές, λέγοντας πως δεν θα ήταν κακή ιδέα να μπει σε αυτή τη διαδικασία η συμφωνία με τους εταίρους, σπεύδοντας όμως να προσθέσει ότι δεν είναι κάποια συγκεκριμένη πρόταση που κάνει.


Για τις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι συζητήθηκε και αποφασίστηκε η διαδικασία των συζητήσεων που θα γίνονται στην Αθήνα: Οι εμπειρογνώμονες θα έρχονται στην Αθήνα και σε έναν ειδικό χώρο, σε ένα ξενοδοχείο όπως είπε, θα εργάζονται και εκεί θα συναντούν αντίστοιχου βεληνεκούς στελέχη της ελληνικής πλευράς που θα τους δίνουν τα στοιχεία που ζητούν. «Δεν θα δείτε επικεφαλής, π.χ. τον κύριο Μαζούχ, στην Αθήνα» συμπλήρωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης. Επίσης αποκάλυψε ότι ο όρος "Brussels Group" προήλθε έπειτα από συμφωνία με τις Βρυξέλλες. 

Eίπε πως συζητήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής καθώς και το πού θα γίνονται οι συναντήσεις των δύο μερών.

Οι τεχνοκράτες θα επισκέπτονται την Ελλάδα όποτε χρειάζεται. Θα υπάρχει ένας συγκεκριμένος χώρος όπου θα εργάζονται και μπορεί να είναι και ένα ξενοδοχείο, διευκρίνισε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε πως  εάν χρειάζεται θα συναντώνται με Έλληνες αξιωματούχους στους χώρους εργασίας τους.

«Δεν θα δείτε στην Αθήνα τον κ. Μαζούχ. Δεν θα υπάρχει αυτό που συνέβαινε επί του παλαιού καθεστώτος, οι εισβολές στα υπουργεία. Η τρόικα τελείωσε» είπε ο κ. Βαρουφάκης.




Ακόμη ο υπουργός Οικονομικών  δήλωσε πως στόχος  είναι να φτάσουμε στον Ιούνιο με μια ρευστότητα από τους θεσμούς, ωστόσο υπογράμμισε πως η ΕΚΤ ακολουθεί ασφυκτική πολιτική,  ενώ παλαιότερα, όπως σχολίασε, ήταν πιο χαλαρή.

Ωστόσο ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε πως η ΕΚΤ με τον τρόπο αυτό δεν πιέζει μόνο την Ελλάδα αλλά και τους εταίρους, υποστηρίζοντας πως η ΕΚΤ δεν μπορεί συνεχώς να βγάζει το φίδι από την τρύπα.

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «μετά τον Ιούνιο ξεκινάει μια νέα εποχή», δηλαδή ένας νέος σχεδιασμός σε εντελώς διαφορετική βάση με στόχο τη μείωση του ΦΠΑ και θα υπάρξει και μια εξομάλυνση σε βάθος τετραετίας.

«Αυτό που πετύχαμε με την τετράμηνη συμφωνία γέφυρα είναι ότι δεν θα δεχθούμε υφεσιακά μέτρα», τόνισε και πρόσθεσε ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι υφεσιακό μέτρο.

Υποστήριξε ότι ο συντελεστής 23% είναι ιδιαίτερα υψηλός, ενώ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι δεν θα υπάρξει αύξηση για τρόφιμα, φάρμακα, παραμεθόριο, νησιά, εστίαση, βιβλία, Τύπο.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι σχεδιάζεται μια μεταρρύθμιση, η οποία θα προβλέπει τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών σε πραγματικό χρόνο. Αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί, όπως εξήγησε, σε διάστημα πέντε μηνών.

Από τη μεταρρύθμιση αυτή και από τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση προσδοκά να αντλήσει ποσό 6-8 δισ. ευρώ για να παραχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1-1,5% φέτος.

Με πληροφορίες από Ναυτεμπορική και Real

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)