to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:04 | 27.02.2015

Πολιτική

Γ. Βαρουφάκης στον ΑΝΤ1: Η συμφωνία ήταν «φύλλο συκής» για το τέλος του Μνημονίου (βίντεο)

«Η συμφωνία που υπεγράφη είναι το τέλος του Μνημονίου. Τα Μνημόνια είναι συνονθύλευμα παρανομιών. Φύλλο συκής η 4μηνη συμφωνία για να τελειώσει το Μνημόνιο. Είναι ένα μεταρρυθμιστικό κείμενο που μπήκε στη θέση του Μνημονίου»: Μερικά από τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Γ. Βαρουφάκη σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1


Από το ρεπορτάζ της Κατ. Μπρέγιαννη στην Αυγή:

«Δεν συνάδει το Eurogroup με δημοκρατικές διαδικασίες και η Ευρώπη σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την ΕΟΚ του Κ. Καραμανλή. Δεν γίνεται καμία συζήτηση στα Eurogroup. Η Ευρώπη έχει αυτουπονομευθεί», πρόσθεσε ο Γ. Βαρουφάκης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ένα παράδειγμα όπου Γερμανός αστυνομικός που συνόδευε τον Γ. Βαρουφάκη παντού τον ευχαρίστησε «που αλλάζουμε την Ευρώπη». «Αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας ισχύει. Η Ευρώπη θα αλλάξει».

 

Κατερίνα Μπρέγιαννη

«Είμαστε περήφανοι για τη δημιουργική ασάφεια» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και εξήγησε ότι ακόμα και οι Ευρωπαίοι επεδίωξαν την ασάφεια για να μπορέσουν να περάσουν τη συμφωνία, από τα Κοινοβούλια τους. «Δεν θα αναφερθώ ποτέ σε νούμερο, ποσοτικό στόχο, αν δεν μπορώ να το πετύχω» διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Δεν έχουμε επέκταση αλλά κατάργηση του Μνημονίου. Πετύχαμε να ακυρωθούν όλα τα υφεσιακά μέτρα. Δεν συμβιβαστήκαμε σε καμία από τις βασικές μας αρχές. Δεν μου επιβάλλει το κείμενο της συμφωνίας για παράδειγμα τη μείωση των συντάξεων.

«Να χαίρεστε που δεν είπαμε συγκεκριμένο νούμερο στους Ευρωπαίους για το ΦΠΑ» δήλωσε προσθέτοντας ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, ούτε στον τουρισμό, στα φάρμακα, σε τρόφιμα, ο τύπος, τα βιβλία κ.α. Δεσμεύτηκε ότι θα βρει ένα άνευ σημασία προϊόν, όπου θα αυξηθεί χωρίς συνέπειες για τον κόσμο.

«Δεν εκλεγήκαμε για να εφαρμόσουμε νέο Μνημόνιο. Πιστεύω ότι είναι ένα φάρμακο τοξικό. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην κρίση του ιδιωτικού χρέους και του τραπεζικού συστήματος. Μας πήραν στα σοβαρά γιατί τους είπα ότι δεν θα πάρουμε την τρίτη δόση.» «Όσο υπογράφεις για να πάρεις χρήματα κανείς δε σε παίρνει στα σοβαρά. Είπαμε όχι στις δόσεις γι' αυτό πετύχαμε τη νέα συμφωνία. Η προηγούμενη κυβέρνηση επένδυσε προεκλογικά στην κατάρρευση, έτσι σταμάτησε ο κόσμος να πληρώνει φόρους και άρχισε να τραβάει τα χρήματα από τις τράπεζες. Αυτό ευτυχώς τώρα σταμάτησε».

«Με τη 4μηνη συμφωνία είμαστε συγγραφείς του μέλλοντός μας»

«Με τη 4μηνη συμφωνία είμαστε συγγραφείς του μέλλοντός μας». Με καταδίκασαν συλλήβδην όταν χρησιμοποίησα τον όρο ανθρωπιστική κρίση, στο Eurogroup. Το γεγονός ότι το τελευταίο εδάφιο αφορά την ανθρωπιστική κρίση είναι τεράστια επιτυχία, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα είναι έτοιμο μέσα στο σαββατοκύριακο και θα κατατεθεί άμεσα» μαζί και με άλλες τροποποιήσεις που θα κατατεθούν. «Όταν μίλησα για αναδιάρθρωση του χρέους, ανθρωπιστική κρίση και τέλος του Μνημονίου έπαθαν εγκεφαλικά στις Βρυξέλλες. Η συμφωνία στο Γιούρογκρουπ έχει αναφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους και άρα αποκτά νομική ισχύ. Συμφωνήσαμε για ρήτρα ανάπτυξης.»

Κατηγορηματικός ήταν επίσης ο υπουργός Οικονομικών, ότι «τρόικα και θεσμοί δεν είναι το ίδιο πράγμα»,«δεν θα ξαναέρθουν στη χώρα μας ως συμμορία τεχνοκρατών». Το γεγονός ότι δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο στην ανάκαμψη και το τραπεζικό σύστημα, δεν σημαίνει ότι δεν αποφασίζουμε μόνοι μας.

Η 4μηνη συμφωνία δεν είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα αλλά όχι αυτό που μας επέβαλλαν. Με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης χρονικού φάσματος 4ετίας. Όσα έχουν να κάνουν όμως με την ανακούφιση των πολιτών θα γίνουν άμεσα.

«Το Μνημόνιο αναφέρεται στη λογική ότι ένα πτωχευμένο κράτος δίνοντάς του το μεγαλύτερο δάνειο με όρους λιτότητας, το καταδικάζεις σε απόλυτη σκοτοδίνη. Τα Μνημόνια απαξίωσαν κάθε έννοια μεταρρύθμισης στο ελληνικό κράτος. Η συμφωνία που υπογράφτηκε είναι μεγάλη επιτυχία. Η ιδέα της αυτοποιημένης λιτότητας που βιώνουν πολλοί λαοί δεν τους αφήνει να ελπίζουν.»

«Υπάρχει ένα πρόγραμμα το Μνημόνιο με υπογραφές από προηγούμενες κυβερνήσεις που δεσμεύουν τη χώρα, αλλά ο λαός μας έδωσε εντολή για κατάργηση του Μνημονίου. Αν δεν γίνει σεβαστή η βούληση του ελληνικού λαού όπως εκφράστηκε στις εκλογές τότε επιβεβαιώνεται η άκρα δεξιά και η Λεπέν ότι δεν υπάρχει δημοκρατία στην Ευρώπη».

"Δεν τελείωσε τίποτα, όλα είναι ένας διαρκής αγώνας και διαπραγμάτευση"

Τινάξαμε δύο Eurogroup στον αέρα. Πετύχαμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Ανατρέψαμε πλήρως την απομόνωση στο Eurogroup και ότι έγινε σεβαστό ότι έγιναν εκλογές στη χώρα. Ο κόσμος επέλεξε μια κυβέρνηση που επιτέλους θα έλεγε όχι, στο Μνημόνιο αλλά για να αποφύγεις τη ρήξη πρέπει να τη διανοηθείς. «Διανοείσαι τη ρήξη για να υπάρξει διαπραγμάτευση και συμφωνία». Ο ελληνικός λαός δεν έδωσε εντολή για ρήξη.

Υπήρξε διαφωνία στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν έβαλαν εναντίον μου. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουν όλοι τα στενά περιθώρια που είχαμε. Στενοχωριέμαι όταν ακούω μέσα από το δικό μας εσωτερικό, το αφήγημα της Ν.Δ.

"Δεν τελείωσε τίποτα, όλα είναι ένας διαρκής αγώνας και διαπραγμάτευση", "φρένο σε ότι δυσχεραίνει τη ζωή των συνανθρώπων μας" δήλωσε ο υπ. Οικονομικών. Το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται βασικές τομές με στόχο την προστασία των ασθενέστερων αλλά χρειάζεται να χρηματοδοτηθεί.

Έθεσε ως στόχο της κυβέρνησης την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων ενώ δήλωσε ότι από τον Απρίλιο και μετά θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη χρηματοδότηση.

"Αν είχα την ευκαιρία να εξηγήσω στον Μαν. Γλέζο, θα κατάφερνα να τον πείσω" είπε και δεσμεύτηκε να προσπαθήσει να τον συναντήσει όταν πάει ξανά στις Βρυξέλλες. Η άλλη εναλλακτική που υπήρχε για να αποδεσμευτούμε από το Eurogroup θα έπρεπε να φύγουμε από το ευρώ, αλλά αυτό είναι καταστροφή είπε κλείνοντας ο Γ. Βαρουφάκης και μίλησε για την δημιουργία κάρτας του πολίτη για όσους είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)