to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:46 | 25.05.2015

Πολιτική

Γ. Βαρουφάκης: Η λιτότητα είναι το αγκάθι στις διαπραγματεύσεις

Η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις οφείλεται στην επιμονή των δανειστών στις πολιτικές λιτότητας, και όχι στην ελληνική κυβέρνηση “η οποία είναι πρόθυμη να εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζουν τα Ευρωπαϊκά οικονομικά think tanks”, υποστηρίζει με σημερινό του άρθρο στο Project Syndicate ο Γ. Βαρουφάκης.


Ειδικότερα, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ απαριθμεί τα σημεία σύγκλισης μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, τα οποία περιλαμβάνουν “μία ανεξάρτητη φορολογική αρχή, λογικά πρωτογενή πλεονάσματα εις το διηνεκές, ένα λογικό και παράλληλα φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, μία πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και την απελευθέρωση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών”.

“Αφού είμαστε πρόθυμοι να ασπαστούμε τις μεταρρυθμίσεις που οι εταίροι μας επιθυμούν, γιατί δεν έχουμε φτάσει σε συμφωνία;”, αναρωτιέται σκωπτικά ο κ. Βαρουφάκης. 

Η απάντηση που προσφέρει στους αναγνώστες του, επικεντρώνεται στην αδιαλλαξία της άλλης πλευράς ως προς την διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, την αύξηση του ΦΠΑ καθώς και τη μείωση των συντάξεων.

Σε μία προσπάθεια να εξηγήσει τις καταστροφικές συνέπειες της λιτότητας στην ελληνική οικονομία, ο υπουργός των Οικονομικών προβαίνει σε μία αναλογία μεταξύ της χώρας μας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τέλος, υποστηρίζει ότι ενώ οι δύο χώρες είχαν υποστεί αντίστοιχους δημοσιονομικούς εκτροχιασμούς το 2010, η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα την βύθισε στη γνωστή κρίση, ενώ οι πιο μετριοπαθείς πολιτικές δημοσιονομικού εξορθολογισμού που ακολουθήθηκαν στη Βρετανία, οδήγησαν τη χώρα στην ανάκαμψη. 

Με πληροφορίες από Capital.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)