to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:27 | 24.05.2015

Πολιτική

Γ. Βαρουφάκης: Η αλήθεια για τη Ρίγα

Με κείμενο που ανήρτησε στο προσωπικό του blog ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης διευκρινίζει τα περί απαξιωτικών σχολίων από τους συναδέλφους του στο Eurogroup της Ρίγας, ενώ αναφέρεται και στο δημοσίευμα των New York Times για τις ηχογραφήσεις.


Ο υπουργός αρνείται κατηγορηματικά ότι οι συνάδελφοι ΥΠΟΙΚ του, τού απευθύνθηκαν με τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που μετέδωσαν πολλά ΜΜΕ - όπως «τζογαδόρος», «ερασιτέχνης», «χάσιμο χρόνου» κλπ- καθώς και ότι ουδέποτε έχασε την ψυχραιμία του, με αποτέλεσμα αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας να τον αποκλείσει από τις διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε ακόμα: Γ. Βαρουφάκης στο BBC: Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια πρόοδο στην επίτευξη συμφωνίας (βίντεο)

«Ποτέ δεν έχασα την ψυχραιμία μου κατά την διάρκεια της συνδιάσκεψης, αλλά και σε καμία άλλη περίπτωση. Συνεχίζω να διαπραγματεύομαι με τους συναδέλφους υπουργούς, επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπίας στο Eurogroup» αναφέρει.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρεται και στο δημοσίευμα των New York Times, που του καταλόγισε ότι ηχογράφησε την συνεδρίαση του Εurogroup,  καθώς και στην πληθώρα σχετικών δημοσιευμάτων που ακολούθησαν- τον «καταρράκτη ψεμάτων» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά- τα οποία τον χαρακτήρισαν ως τον «απατεώνα» που «πρόδωσε» την εμπιστευτικότητα του Eurogroup.

Σε συνέντευξη του στο BBC κάνει λόγο ότι ηχογραφεί τις παρεμβάσεις και τις απαντήσεις του, στο κινητό του τηλέφωνο, ιδιαίτερα όταν «προβαίνω στον αυτοσχεδιασμό τους», όπως λέει.

Σύμφωνα με τα γραφόμενα του, προβαίνει σε αυτή την κίνηση ώστε να μπορεί να αφηγηθεί τα λεγόμενα του, ιδιαίτερα όταν προβαίνει στην ενημέρωση του πρωθυπουργού, του υπουργικού συμβουλίου ή της Βουλής.

«Έκανα το ίδιο και στο Eurogroup της Ρίγα, οπότε όταν επέστρεψα στην Αθήνα ενημέρωσα τους συναδέρφους μου», γράφει ο κ. Βαρουφάκης.

«Στις ημέρες και τις εβδομάδες που ακολούθησαν έμεινα σταθερός απέναντι σε έναν χείμαρρο ψεύδους, που έρεε επί εβδομάδες σαν ένας υπόνομος εκτός ελέγχου. Απείχα από όλες τις προκλήσεις και αρνήθηκα να αποκαλύψω οτιδήποτε ειπώθηκε στη συνάντηση. Ούτε καν δημοσιοποίησα το κείμενο των δικών μου ομιλιών», συνεχίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Τέλος, απευθύνει μήνυμα προς τους επικριτές του και προς τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Στους επικριτές μου λέω αυτό: Δεν είχατε καμία διαρροή από εμένα κατά τη διάρκεια ή μετά από κάποια συνάντησή μου. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν έχει σεβαστεί την εμπιστευτικότητα αυτών των συναντήσεων περισσότερο από εμένα. Ακόμη και τις ημέρες και εβδομάδες κατά τις οποίες προκλήθηκα από τα ψεύδη και τις προσωπικές επιθέσεις των ΜΜΕ που αφορούσαν αυτές τις συναντήσεις.

Στους Ευρωπαίους έχω να πω αυτό: Ίσως είναι η ώρα να γίνουμε πιο σκεπτικοί για τη δημοσιογραφία στην οποία βασιζόμαστε ως πολίτες. Και ίσως θα έπρεπε να διευρύνουμε τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς στους οποίους λαμβάνονται αποφάσεις μνημειώδους σημασίας, εξ ονόματος των Ευρωπαίων πολιτών. Η μυστικότητα και ο αφελής Τύπος δεν αποτελεί καλό οιωνό για τη δημοκρατία στην Ευρώπη».

Το κείμενο του Γ. Βαρουφάκη εδώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)