to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:12 | 10.02.2015

Πολιτική

Γ. Βαρουφάκης: Εάν δεν είμαστε διατεθειμένοι να διανοηθούμε τη ρήξη τότε δεν υπάρχει διαπραγμάτευση

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε στην ομιλία του ότι η κυβέρνηση αποδέχεται «0% του μνημονίου»


Εάν δεν είμαστε διατεθειμένοι να διανοηθούμε τη ρήξη τότε δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα της Βουλής κατά την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Διαβεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί την ρήξη και τόνισε πως το ζητούμενο είναι να υπάρξει μια «γέφυρα» μεταξύ της παλαιάς συμφωνίας και της νέας που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση.

«Εκλεχτήκαμε για να διαπραγματευτούμε μία νέα συμφωνία. Είναι αστείο να μας κατηγορούν ότι θέλουμε μία συμφωνία – γέφυρα ανάμεσα στην τοξική συμφωνία και σε μία μη τοξική συμφωνία».

Ωστόσο υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί ένα πρόγραμμα που ευνοεί την «πυραμιδική λιτότητα» η οποία όπως είπε λειτουργούσε με αποικιακά χαρακτηριστικά εις βάρος των πολλών και προς όφελος των λίγων.

«Πόσο ποσοστό του μνημονίου αποδεχόμαστε; Ακριβώς 0%. Δεν θα αποδεχθούμε ούτε μία λέξη, ούτε μία γραμμή που αυξάνει τους φόρους, τις εργασιακές σχέσεις...» δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε πρόβλημα να αποδεχθούμε όσα μέρη έχουν προτείνει εκείνοι και δεν είναι τοξικά», όπως ο ορισμός της φοροδιαφυγής και η φορολογική μεταρρύθμιση».

«Προτείνουμε γέφυρα προς ένα αμοιβαίο επωφελές συμβόλαιο για την Ευρώπη. Αυτή η κυβέρνηση προσέρχεται όρθια στο Eurogroup».

«Μόνη μας τακτική θα είναι να προσέλθουμε με λογικές σώφρονες προτάσεις. Δεν θα πάμε με καμία διάθεση τακτικισμού», ανέφερε για τις αυριανές διαπραγματεύσεις στο Eurogroup και πρόσθεσε με έμφαση: «χωρίς μπλόφες, χωρίς περιστροφές. Αυτή θα είναι η πανούργα τακτική μας».

Ακόμη ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για απερισκεψία κάποιων εταίρων, τους οποίος κατήγγειλε, ότι παίζουν παιχνίδια αντί να δώσουν στην Ελλάδα κάποιες εβδομάδες προκειμένου να παρουσιάσει τις θέσεις της.

Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε πως με την  ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα εγκαινιάζεται η αντιμνημονιακή πολιτική της χώρας μας, επανέλαβε πως δεν δέχεται την τρόικα των τεχνοκρατών, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι αποδέχεται τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)