to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:50 | 27.05.2022

Πολιτική

Γ. Βαρεμένος: Στην Ελλάδα διώκονται δικαστές και δημοσιογράφοι που ερευνούν τα σκάνδαλα

Στην Σύνοδο του Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ για την διαφθορά, που διεξάγεται στην Κύπρο, έφερε ο Γιώργος Βαρεμένος το θέμα των διώξεων που υφίστανται στην Ελλάδα όσοι αποκαλύπτουν τα σκάνδαλα


O βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ τόνισε ότι: «Προστατευόμενοι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος σε τεράστιες υποθέσεις διαφθοράς, όπως το σκάνδαλο Novartis, απειλούνται ανοιχτά από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ενώ δικαστικοί λειτουργοί παύονται από τα καθήκοντά τους και αντιμετωπίζουν οι ίδιοι δικαστικές διώξεις. Εμβληματική εν προκειμένω είναι η περίπτωση της Ελληνίδας πρώην Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς κας Τουλουπάκη (που πρόσφατα κατέθεσε και στην Επιτροπή για την καταπολέμηση της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), η δίωξη της οποίας θυμίζει έντονα την αντίστοιχη της Ρουμάνας ομολόγου της Λάουρα Κοβέσι, η οποία υπέστη ανάλογες διώξεις στην χώρα της και σήμερα, δικαιωμένη, είναι η πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας.

Και σαν να μην έφθανε αυτό, στην Ελλάδα διώκονται και οι δημοσιογράφοι που ερεύνησαν μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα και βοήθησαν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, στην αποκάλυψη της αλήθειας. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με την κατάταξη των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» για το 2022, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 3 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου, η Ελλάδα βρίσκεται στην χειρότερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, έχοντας υποχωρήσει κατά 38 ολόκληρες θέσεις, ευρισκόμενη πλέον στην 108η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Και πέραν τούτων, ο Έλληνας δημοσιογράφος Γιώργος Καραιβάζ δολοφονήθηκε από μέλη της ελληνικής Μαφίας και, περισσότερο από έναν χρόνο μετά, δεν υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες να εξιχνιασθεί το έγκλημα αυτό.»

«Η παρούσα Κοινοβουλευτική Συνδιάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ», τόνισε ο Γιώργος Βαρεμένος, «διεξάγεται σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την Δημοκρατία και τους θεσμούς της. Πριν καλά-καλά βγούμε από την υπερδιετή δοκιμασία της παγκόσμιας πανδημίας, η γεωπολιτική ένταση και οι πολώσεις επανακάμπτουν στο διεθνές περιβάλλον, βάζοντας σε δοκιμασία την αντοχή του διεθνούς δικαίου και της διαφάνειας στις σχέσεις που καθορίζουν την ζωή μας, διακρατικές και εθνικές. Διότι είναι προφανές ότι το βάθος και η ποιότητα των Δημοκρατιών μας κρίνεται in extremis, δηλ. σε οριακές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης: τότε είναι που οι Αρχές, εθνικές και υπερεθνικές, οφείλουν να μην υποκύπτουν στον πειρασμό καταστρατήγησης των κανόνων  Διαφάνειας και Ίσης Μεταχείρισης, στο όνομα δήθεν της αποτελεσματικότητας έναντι των έκτακτων αναγκών. Το πραγματικό stress test της Δημοκρατίας είναι η συμπεριφορά της Δημόσιας Αρχής σε τέτοιες καταστάσεις και όχι μόνο στην “κανονικότητα”.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)