to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γ. Τσιρώνης: Το νερό είναι κοινό αγαθό

«Για την κυβέρνησή μας, το νερό είναι κοινό αγαθό. Δεν είναι ιδιοκτησία κανενός», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης κατά τη διάρκεια διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου του Δικτύου Μεσόγειος SOS, σχετικά με τη βιώσιμη διαχείριση του αστικού νερού, στο πλαίσιο του προγράμματος Υδάτινες Γέφυρες.


Ο κ. Τσιρώνης επεσήμανε ότι «οι εγκαταστάσεις ύδρευσης ή άρδευσης είναι ένα δημόσιο αγαθό. Επίσης, η παροχή νερού είναι δημόσιο αγαθό», καθώς όπως εξήγησε, «όταν κάτι για να φτιαχτεί απαιτεί κόστη που δε θα έχουν εύλογη απόσβεση στο μέλλον, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ιδιωτικό αγαθό και δεν υπάγεται σε ανταγωνισμό».

«Ως πολιτεία, πρώτο μας μέλημα είναι να υπερασπιστούμε ότι το νερό είναι κοινό αγαθό και ότι η ύδρευση και η άρδευση είναι δημόσιο αγαθό και ευθύνη της πολιτείας», επανέλαβε ο κ. Τσιρώνης, ενώ νωρίτερα είχε τονίσει ότι «χώρες και κοινωνίες που δε σέβονται τους φυσικούς πόρους φτωχαίνουν σε όλα τα επίπεδα», αναφέροντας ως «σκληρό» παράδειγμα την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι «χώρες που είναι πολύ αυστηρές όσον αφορά την αειφόρα διαχείριση των πόρων είναι εκείνες που προκόβουν και σε οικονομικό επίπεδο».

Απ΄ την πλευρά του ο ειδικός γραμματέας υδάτων Ιάκωβος Γκανούλης τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης συνεργασίας με όλους τους συναρμόδιους φορείς και την κοινωνία με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδατικών πόρων, αναφέροντας ως παράδειγμα το Ισραήλ. Μεγάλο κομμάτι που απασχολεί την γενική γραμματεία σύμφωνα με τον κ. Γκανούλη είναι επίσης αυτό της κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών παροχής νερού. «Οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι αμέτοχη της καλής χρήσης του νερού όπως και της ενέργειας», όπως είπε.

Ο αναπληρωτής αρχηγός αποστολής της Νορβηγικής πρεσβείας στην Ελλάδα Γιόργκερ Γιόργκενσεν επεσήμανε την ανάγκη για αποτελεσματική προστασία σε διακρατικό επίπεδο, μέσω ενός κοινού πλαισίου διαχείρισης των υδατικών πόρων.

Ο πρόεδρος του δικτύου Ελληνικών Πράσινων πόλεων και δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης πρότεινε να αναλάβουν το κόστος της περιβαλλοντικής υποβάθμισης όσοι επιβαρύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, αναφέροντας την πόλη της Κοζάνης ως τρανταχτή περίπτωση μη βιώσιμης διαχείρισης του φυσικού πόρου, καθώς, όπως είπε η πόλη άλλαξε πηγή υδροδότησης με σημαντικό κόστος, γιατί το νερό επιβαρύνθηκε βαρύτατα εξαιτίας της εξόρυξης και καύσης λιγνίτη. Σε σχέση με την τιμολόγηση, ο δήμαρχος Κοζάνης ανέφερε ότι είναι δύσκολο οι πολίτες να επιβαρυνθούν κι άλλο, καθώς ασκείται πίεση από την κοινωνία για μείωση της τιμής.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης πρόεδρος ένωσης δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης ΕΔΕΥΑ επεσήμανε ότι χρειάζεται η βελτίωση των τεχνολογιών και των υποδομών για την αποδοτικότερη χρήση του νερού. Τόνισε δε, ότι δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι η διαχείριση του νερού στην πατρίδα μας δε θα είναι έργο δημόσιου και δημοτικού χαρακτήρα. Επιπλέον, ανέφερε ότι η πολιτεία πρέπει να σκύψει στις ΕΔΕΥΑ, με ταυτόχρονη στελέχωσή τους από επιστημονικό προσωπικό.

«Το νερό είναι δικαίωμα κάθε έμβιου όντως στον πλανήτη» ανέφερε ο πρόεδρος του Δικτύου Μεσόγειος SOS Ευάγγελος Κουκιάσας επισημαίνοντας τις σημαντικές οικονομικές παραμέτρους εξαιτίας της επεξεργασίας, της μεταφοράς και της διανομής του. Σταχυολόγησε την αλόγιστη χρήση, τη σπατάληση, τη μόλυνση και τη ρύπανση ως βασικούς παράγοντες υποβάθμισης των υδατικών πόρων, προτείνοντας την ορθολογική, δημόσια διαχείριση, τη μείωση κατανάλωσης, την ανακύκλωση και την παραγωγή άμεσων υλών. «Να περάσουμε στην προσφορά υδάτων και όχι στη ζήτηση» είπε, τονίζοντας ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το δημόσιο αγαθό δεν είναι και κρατικό, άρα δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να το διαθέσει όπου θέλει και με το οποιοδήποτε τίμημα» και πρόσθεσε ότι «η διαχείριση πρέπει να είναι μέρος της καθημερινότητας του κάθε πολίτη».

Για μία ολοκληρωμένη διαχείριση του αστικού νερού έκανε λόγο ο Δημτρης Βλαστός πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, το οποίο διαχειρίστηκε το πρόγραμμα Υδάτινες Γέφυρες. Όπως έκανε γνωστό, στο πλαίσιο του προγράμματος το οποίο πραγματοποιήθηκε σε δέκα ελληνικές πόλεις συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 μαθητές, εγκαταστάθηκαν 1000 μειωτήρες νερού σε σχολεία, 1000 πολίτες συμμετείχαν σε δράσεις διαβούλευσης. Ενώθηκαν 10 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. «Το σημαντικότερο είναι ότι κατάφερε να φέρει τους πολίτες κοντά στις δημόσιες αρχές ύδρευσης και αποχέτευσης, με στόχο τη μείωση κατανάλωσης του πιο πολύτιμου αγαθού» ανέφερε ο κ. Βλαστός.

Σημειώνεται τέλος ότι το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, με χρηματοδότριες χώρες τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λίχτενσταϊν.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)