to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γ. Τσιρώνης: Ενδυνάμωση της λειτουργίας των δασικών συνεταιρισμών με επέκταση των δραστηριοτήτων τους

Την επέκταση των δραστηριοτήτων των δασικών συνεταιρισμών, πέρα από την "παραγωγή" καυσόξυλων από την υλοτόμηση, αλλά και τη θέσπιση κανόνων ώστε να ενδυναμωθεί η υγιής λειτουργία τους και να φύγουν από τη μέση οι συνεταιρισμοί - μαϊμούδες, προβλέπει σχέδιο νόμου το οποίο παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Τσιρώνης σε συνέντευξη Τύπου.


Το σχέδιο νόμου δόθηκε για διαβούλευση -η οποία ολοκληρώνεται στις 10 Φεβρουαρίου- την περασμένη Τετάρτη και, όπως σημείωσε ο υπουργός, επιχειρεί να καλύψει νομικά κενά ώστε να έρθει στο προσκήνιο μια οικονομική δραστηριότητα που σήμερα βρίσκεται στην αφάνεια. Ενδεικτικά, το 2009 τα έσοδα από την πώληση της ξυλείας ήταν 22 εκατ. ευρώ, με το 12% αυτών να κατευθύνονται στο κράτος, ενώ το 2014 μειώθηκαν σε 9,2 εκατ. ευρώ.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα στους δασικούς συνεταιρισμούς να επεκταθούν στη διακίνηση, εμπορία, επεξεργασία και μεταποίηση πρωτογενών δασικών προϊόντων. Η διάθεση της ξυλείας θα γίνεται μόνον ύστερα από δημοπρασία και όχι απευθείας στον έμπορο. Ο αριθμός των μελών που απαιτείται για τη σύσταση και λειτουργία δασικού συνεταιρισμού εργασίας αυξάνεται, από εφτά σήμερα, στα είκοσι πέντε φυσικά πρόσωπα.

Η ιδιότητα του δασεργάτη αποτελεί προϋπόθεση για την απόκτηση και διατήρηση της ιδιότητας του μέλους του συνεταιρισμού και δασεργάτη. Αυτή αποδεικνύεται, για τους ήδη απασχολούμενους, από τα ένσημα του ΙΚΑ και βεβαιώνεται από επιτροπή που συστήνεται στην οικεία Διεύθυνση Δασών και, για τους νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα, από εκπαίδευση και πιστοποίηση. Επιπλέον δημιουργείται Μητρώο Δασικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Δασεργατών.

Καινοφανείς αντιλήψεις

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο αναπληρωτής υπουργός προεξόφλησε ότι σε τρία χρόνια θα έχουν ολοκληρωθεί και κυρωθεί οι δασικοί χάρτες μέσω νομοσχεδίου που ετοιμάζεται -εκκρεμότητα... αιώνων- καθώς οι οριστικοί χάρτες είναι ελάχιστοι. Είπε ότι οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών συμπληρώνοντας ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για κατεδάφιση αυθαιρέτων στα ρέματα, "εκεί όπου κινδυνεύει ο κόσμος", και "να μη γίνουν κατεδαφίσεις που θα είναι μάταιες".

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η άποψη του Γ. Τσιρώνη, αρμόδιου για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, ότι "αίρεται ο δασικός χαρακτήρας" μιας περιοχής όταν "περνάει η ρυμοτόμηση"...

Κληθείς να σχολιάσει τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Μάρδα, την οποία είχε δημοσιοποιήσει ο ίδιος μέσω ανακοίνωσης του ΥΠΕΝ, στις 18 Ιανουαρίου, περί ανάπτυξης επενδυτικών σχεδίων στον Όλυμπο, ελαφρά τη καρδία απάντησε ότι τέτοια σχέδια θα μπορούσαν να χωροθετηθούν στην περιφερειακή ζώνη, σε μια περιοχή οικοανάπτυξης και, αν αυτό δεν είναι συμβατό με τις ζώνες προστασίας και τις χρήσεις γης που προβλέπει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, θα πάει... παραδίπλα.

Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)