to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:09 | 01.03.2019

Οικονομία

Γ. Τσίπρας: Συνεργασίες Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας σε ενέργεια, απορρίμματα, διαμετακόμιση, εμπορικά σήματα (ηχητικό)

Σύντομα ανακοινώσεις για τη συνεργασία των δύο χωρών σε μια σειρά από τομείς


Η Βόρεια Μακεδονία θέλει πάρα πολύ συνεργασίες με την Ελλάδα σε σειρά τομέων όπως η ενέργεια, η διαχείριση απορριμμάτων, η διαμετακόμισης και θα υπάρχουν νέα και ανακοινώσεις τους επόμενους μήνες, είπε μετά τις συναντήσεις με τον Ζόραν Ζάεφ και παράγοντες της γειτονικής χώρας ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Βαγγέλη Καραγεώργο και Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

Ξεκίνησε παράλληλα η συζήτηση για τα εμπορικά σήματα, για τα οποία είπε ότι δεν υπάρχει ανησυχία για τα κατοχυρωμένα σήματα, ενώ και για τα μη κατοχυρωμένα υπάρχει ήδη πολύ καλό πνεύμα συνεργασίας.

Ο κ. Τσίπρας, που επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από διήμερη αποστολή στην Βόρεια Μακεδονία μαζί με τον ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γ. Μπράχο, είχε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ. «Η Συμφωνία έγινε, όλα τα πεδία που ανοίγονται μπροστά μας εξαιτίας της τώρα ξεκινούν να προχωρούν. Έχουμε να κάνουμε με μία χώρα που έχει αρκετά μεγάλες ανάγκες στην οικονομία … μεταξύ άλλων και λόγω της μεταξύ μας μακροχρόνιας διένεξης. Από την άλλη, υπάρχουν πολύ θετικά αισθήματα και σε επίπεδο κυβέρνησης και σε επίπεδο κοινωνίας, τόσο προς την χώρα μας όσο και προς την κυβέρνησή μας, πιστεύω και προς τις δυνατότητες που έχουν ανοιχτεί, που είναι πραγματικά μεγάλες», όπως εκτίμησε.

Συνάντηση έγινε και εκπροσώπους της εκεί ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, «όλοι πολύ ευχαριστημένοι από την Συμφωνία. Επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες, μίας μεγαλύτερης συνεργασίας, ενοποίησης δικτύων και στο πλαίσιο της ΕΕ και σε διμερές επίπεδο, στην ενέργεια, την διαμετακόμιση, κτλ. Το κυριότερο», όπως επεσήμανε, «είναι ότι ασθάνεσαι ότι είσαι σε έναν γειτονικό λαό πολύ φιλικό απέναντί μας και τα ίδια αισθήματα έχουμε κι εμείς γι’ αυτούς».

Τα εμπορικά σήματα «ήταν ίσως και ο βασικότερος λόγος της επίσκεψης του ΓΓ του ΥΠΕΞ, να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, με την σύσταση της σχετικής επιτροπής. Έχουμε πει και στο παρελθόν ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα αναφορικά με τα κατοχυρωμένα είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε διεθνές επίπεδο σήματα. Από την δική τους πλευρά κυρίως πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα, κυρίως σε ό,τι αφορά το “made in …” που δεν θα είναι πλέον made in Macedonia αλλά θα γίνει made in North Macedonia … αυτά θα αποτελέσουν ζήτημα συζήτησης που θα κρατήσει αρκετό χρονικό διάστημα. Η δική μας πλευρά δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο λόγο ανησυχίας, είναι ένα θέμα διαπραγμάτευσης, για τα κατοχυρωμένα σήματα. Ίσως υπάρξει μεγαλύτερο ζήτημα για μη κατοχυρωμένα σήματα, αλλά υπάρχει ήδη πολύ καλό πνεύμα συνεργασίας και σε αυτά».

Για την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών και της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, «άμεσα πρέπει να ξεκινήσουν κάποια πράγματα. Η ίδια η Βόρεια Μακεδονία το θέλει πάρα πολύ, θέλει να γίνει ειδικά με την συνεργασία της Ελλάδας, στον τομέα της ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, της διαμετακόμισης. Αυτά θα ξεκινήσουν πολύ-πολύ γρήγορα, θα έχουμε νέα και ανακοινώσεις τους επόμενους μήνες», όπως προανήγγειλε.

Με αφορμή εξάλλου τις θετικές ανακοινώσεις για την ανεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στις αντίστοιχες ελληνικές ερευνητικές πρωτοβουλίες. «Οι δικοί μας χρόνοι είναι μεταγενέστεροι, κυρίως στα νότια της Κρήτης. Θα πρέπει να περιμένουμε κάποια χρόνια για να έχουμε –ή να μην έχουμε- αντίστοιχες θετικές ειδήσεις», όπως ξεκαθάρισε.

«Η συγκεκριμένη είδηση από το οικόπεδο της Κύπρου μόνο καλό μπορεί να κάνει, σε όλα τα επίπεδα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «μπορεί να ωθήσει και την Τουρκία σε μία πιο θετική αντιμετώπιση μερικών ζητημάτων. Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθούν και διεθνείς παράγοντες που παίζουν ρόλο στην περιοχή», όπως εκτίμησε, «καθώς και ορισμένες εταιρείες».

Σχολιάζοντας στην αρχή της συνέντευξης τα περί «άτυπου μνημονίου» από την αξιωματική αντιπολίτευση για την επίσκεψη Μοσκοβισί και ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος τοποθετήθηκε θετικά, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «η πορεία της ελληνικής οικονομίας και ό,τι έχει συμφωνηθεί πριν ακόμη βγούμε από τα μνημόνια, σηματοδοτούν έτσι κι αλλιώς έναν πολύ καλό δρόμο. Τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που όχι απλώς δεν εμπνέουν καμία ανησυχία, αλλά βρισκόμαστε σε έναν δρόμο που μας ξεχωρίζει ακόμη και από τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης. Υπάρχει διεθνές κλίμα φόβου για επιστροφή της ύφεσης του 2008 που επηρεάζει ήδη και χώρες της Ευρώπης, αλλά εμάς δεν μας έχει επηρεάσει ακόμη, οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν από τους μεγαλύτερους στην ευρωζώνη, συν τα υπόλοιπα μεγέθη».

Επιβεβαίωσε παράλληλα ότι αναμένεται να γίνει κανονικά η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)