to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:57 | 09.11.2016

Πολιτική

Γ. Τσίπρας: Ο χρόνος θα δείξει πού θα στραφεί η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ με τον Τραμπ

«Η αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι ένα μεγάλο καράβι, τα μεγάλα καράβια ως γνωστόν δε στρίβουν εύκολα, άρα θα πρέπει να περιμένουμε το χρόνο να μας δείξει προς τα πού θα πάει» σημείωσε ο Γιώργος Τσίπρας, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας στον Νίκο Σβέρκο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη, σχετικά με το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.


Ως προς την «έκπληξη» των αμερικανικών εκλογών, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι έρχεται μετά από μια σειρά εκπλήξεων, δεν είναι η πρώτη, τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο. «Είναι προφανές ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με όλο το οικονομικό μοντέλο πάνω στο οποίο στήθηκαν τις περασμένες δεκαετίες οι κυρίαρχες πολιτικές καθώς και με το κατεστημένο που συνδέθηκε με αυτά τα οικονομικά μοντέλα. Δε σημαίνει ότι τα πράγματα στρέφονται πάντα προς τη μία κατεύθυνση, υπάρχουν παραδείγματα που τα πράγματα στράφηκαν προς τα αριστερά σε χώρες της Ευρώπης. Η ρίζα όμως του προβλήματος είναι κοινή και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη», τόνισε ο κ.Τσίπρας.

Για το αν η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ θα ήταν διαφορετική αν είχε εκλεγεί η Κλίντον, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ούτως ή άλλως βρισκόμαστε σε μια περίοδο διεθνών ανακατατάξεων και αύξησης της αποσταθεροποίησης σε μια σειρά γωνιές του πλανήτη και με αυτή την έννοια είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς προς τα πού θα πήγαιναν τα πράγματα σε κάθε περίπτωση. «Πολύ περισσότερο στην περίπτωση Τραμπ, που είναι πιο απρόβλεπτο προς τα πού θα κινηθούν τα πράγματα» πρόσθεσε.

Ερωτώμενος σχετικά με τη θέση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι βέβαιο ότι για τις ΗΠΑ η Ελλάδα έχει σημαντική αξία στην περιοχή σαν πόλος σταθερότητας. «Θέλουμε να διατηρήσουμε τις πολύ καλές σχέσεις και να τις προχωρήσουμε και παραπέρα και πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει στα πέριξ», είπε ο κ. Τσίπρας. Εκτίμησε πχ ότι για το Κυπριακό ή για τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας η θέση των ΗΠΑ δε μπορεί να αλλάξει δραματικά, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία, όπως η στάση απέναντι στο ευρωπαϊκό κέντρο και ειδικότερα στο θέμα μιας άλλης οικονομικής πολιτικής με περισσότερες αναπτυξιακές ανάσες της Ευρώπης ή και η στάση σε σχέση με τα ανοιχτά μέτωπα, από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή και τη Συρία, που θα διαμορφώσουν ένα πλαίσιο.

Ως προς το αν η εκλογή Τραμπ έχει κάποιο αντίκτυπο στο τι μπορεί να περιμένει η χώρα μας από την επίσκεψη Ομπάμα, ο κ. Τσίπρας είπε: «Έχει πολύ μεγάλη σημασία η επίσκεψη ενός αμερικανού προέδρου στη χώρα μας αυτή την εποχή και για το μεταναστευτικό και για τη σταθερότητα στην περιοχή και για το θέμα του χρέους. Πιθανώς αδυνατίζει η επιρροή Ομπάμα, δηλαδή της αμερικάνικης διοίκησης στην Ευρώπη με βάση την αλλαγή που θα γίνει, αλλά διατηρεί την αξία της η επίσκεψη του αμερικάνου προέδρου».

Τέλος, ερωτώμενος σχετικά με τον ενθουσιασμό που επέδειξαν ευρωπαϊκές ακροδεξιές δυνάμεις, από τον Φάρατζ και τη Λεπέν μέχρι και τη Χρυσή Αυγή, για την εκλογή Τραμπ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είναι προφανές ότι η εκλογή Τραμπ λειτουργεί προς την ενίσχυση ορισμένων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη κατ' αρχήν, αλλά αυτή είναι μία πλευρά της πραγματικότητας. Συνολικά μιλώντας για το διεθνές στερέωμα είναι νωρίς ακόμα να πει κανείς πού θα πάνε τα πράγματα». 

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)