to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:06 | 10.12.2020

Οικονομία

Γ. Τσίπρας: Καμιά απάντηση επί της ουσίας από τον Ν. Χαρδαλιά για τον αλγόριθμο «ανοίγματος» του τουρισμού

Απαντώντας σε ερώτηση «για τον περιβόητο αλγόριθμο EVA που χρησιμοποιήθηκε για το άνοιγμα στον τουρισμό, χωρίς καμιά προηγούμενη δημοσίευση και επιστημονική αξιολόγηση, ο κ. Χαρδαλιάς, προκειμένου να διαχωρίσει το άνοιγμα στον τουρισμό και τον αλγόριθμο από την εκθετική έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας, μεταχειρίστηκε παιδαριώδεις ανακρίβειες», τονίζει ο αναπληρωτή Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Τσίπρα, σχετικά με την απάντηση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιά, στην επίκαιρη ερώτηση με θέμα την χρήση του Αλγορίθμου EVA στην αντιμετώπιση της πανδημίας:

Α. Κατά την απάντηση της επίκαιρης ερώτησής μου προς την Πολιτική Προστασία σχετικά με τον περιβόητο αλγόριθμο EVA που χρησιμοποιήθηκε για το άνοιγμα στον τουρισμό, χωρίς καμιά προηγούμενη δημοσίευση και επιστημονική αξιολόγηση, ο κ. Χαρδαλιάς, προκειμένου να διαχωρίσει το άνοιγμα στον τουρισμό και τον αλγόριθμο από την εκθετική έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας, μεταχειρίστηκε παιδαριώδεις ανακρίβειες.

Είπε συγκεκριμένα: «Δεδομένου ότι μέσω του συστήματος έχουμε εικόνα της ακριβούς πραγματικής θετικότητας και άρα, της διαφοράς στην κοινότητα κάθε άλλης χώρας εκτός της Ελλάδας, η διασπορά αρχίζει πέντε με τριάντα ημέρες πριν από την εκθετική φάση της κάθε επιδημίας. Με αρχή της εκθετική φάσης στη χώρα μας περί τις 11 Οκτωβρίου, η διασπορά στην κοινότητα άρχισε στο διάστημα μεταξύ 11 Σεπτεμβρίου και 6 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τόσο οι τουριστικές αφίξεις όσο και το εισερχόμενο φορτίο είναι το ελάχιστο κατά τη διάρκεια όλου του καλοκαιριού και μάλιστα με πτωτική τάση».

Ποια είναι η ανακρίβεια; Η εκθετική αύξηση ΔΕΝ ξεκίνησε «περί τις 11 Οκτωβρίου». Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς ενημέρωση είχε ο κ. Χαρδαλιάς από την επιτροπή λοιμωξιολόγων – αφού η κυβέρνηση αρνείται να δημοσιοποιήσει τα σχετικά στοιχεία- αλλά ακόμη κι ένας πρωτοετής φοιτητής στατιστικής ή επιδημιολογίας γνωρίζει αυτό που επεσήμαινε ο καθηγητής Γενετικής Μ. Δερμιτζάκης στις 8/11: «Οι εκθετικές αυξήσεις είναι πολύ αργές στην αρχή γιατί είναι μικροί οι αριθμοί και δεν φαίνονται. Σε ένα απότομο σημείο κάνουν μια έκρηξη και βλέπουμε πολύ μεγάλες αυξήσεις και αριθμούς… Αυτή η εκθετική αύξηση έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό… Υπήρχε από το τέλος του καλοκαιριού το σήμα ότι έχουμε αύξηση, η οποία δεν είναι τόσο καλά ελεγχόμενη. Κάποιος που ξέρει από μαθηματικά μοντέλα καταλαβαίνει ότι έχει ξεκινήσει από νωρίς».

Διάγραμμα 1

Επιβεβαιώνεται από το διάγραμμα 1 που δείχνει ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων ξεκινά τέλη Ιουλίου,

το διάγραμμα 2 που δείχνει ότι η εκθετική αύξηση της θετικότητας των τεστ ξεκινά αρχές Αυγούστου,

το διάγραμμα 3 που δείχνει ότι η εκθετική αύξηση εισαγωγών σε ΜΕΘ ξεκινά επίσης αρχές Αυγούστου και,

το διάγραμμα 4 που δείχνει ότι η εκθετική αύξηση θανάτων από Covid-19 ξεκινά μέσα Αυγούστου.

Αν προσθέσουμε στα παραπάνω την επισήμανση Χαρδαλιά ότι «η διασπορά αρχίζει πέντε με τριάντα ημέρες πριν από την εκθετική φάση της κάθε επιδημίας» και το γεγονός ότι οι πύλες της χώρας στον τουρισμό άνοιξαν την 1η Ιουλίου, κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσυνδέσει τον τρόπο που άνοιξε ο τουρισμός από την έξαρση είναι μάταιη.

Σύμφωνα και με το Διευθυντή του Τομέα Τεχνολογιών και Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, μετά από σχετικές μελέτες, «είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο τουρισμός έβαλε τις βάσεις για το δεύτερο κύμα».

Β. Σχετικά με το γεγονός ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην στον αναπτυγμένο κόσμο που χρησιμοποίησε ένα αλγόριθμο ελέγχου του εισερχόμενου τουρισμού που δεν έχει δημοσιευτεί σε κανένα επιστημονικό περιοδικό και δεν έχει αξιολογηθεί, και γιατί έστω και τώρα δεν δημοσιεύονται ο αλγόριθμος και τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επιχειρησιακή του λειτουργία, ο κ. Χαρδαλιάς δεν έδωσε ΚΑΜΜΙΑ απολύτως απάντηση. Προτίμησε να αναφερθεί στα βιογραφικά των επιστημόνων που τον δημιούργησαν, στo άσχετο γεγονός ότι παρόμοιας λογικής αλγόριθμοι έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες άσχετες διαδικασίες την προηγούμενη δεκαετία κλπ.

Μέχρι τα στοιχεία αυτά να βγουν στη δημοσιότητα ο κ. Χαρδαλιάς μπορεί στο μεταξύ επιπλέον να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν ο αρχικός αλγόριθμος βασιζόταν στα επίσημα κρούσματα που κατέγραφε κάθε χώρα. Γιατί στην περίπτωση αυτή μια χώρα με μεγάλη διασπορά αλλά περιορισμένη πολιτική τεστ, όπως πολλές βαλκανικές χώρες, και η χώρα μας, άρα και περιορισμένα καταγεγραμμένα κρούσματα, θα μπορούσε να οδηγήσει τον αλγόριθμο σε ελάχιστους ελέγχους στα σύνορα από βορρά και ουσιαστικά ανοιχτά σύνορα, όπως και έγινε, με οδυνηρές συνέπειες ειδικά για τη βόρεια Ελλάδα.

Τέλος, να επισημάνω ότι η υποχρέωση δημοσίευσης του αλγορίθμου για λόγους διαφάνειας και ελέγχου δεν καλύπτεται με την εσπευσμένη δημοσίευση ορισμένων μόνο τμημάτων του αλγορίθμου EVA στον ιστότοπο Github την ίδια μέρα και λίγο μετά την κατάθεση της σχετικής επίκαιρης ερώτησής μου στην Βουλή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)