to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:44 | 10.02.2020

Πολιτική

Γ. Τσίπρας: Η ΝΔ βάζει το μαχαίρι στον λαιμό των μικρομεσαίων (ηχητικό)

Τόνισε από το τέλος Απριλίου θα μπει το μαχαίρι στον λαιμό στους μικρομεσαίους και είναι ξεκάθαρο τι υπάρχει πίσω από αυτήν την πολιτική


Για τη σαφή πρόθεση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να ξαναγυρίσουν στην κανονικότητα μόνο οι τράπεζες μίλησε Στο Κόκκινο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, και όπως εξήγησε όλος ο υπόλοιπος κόσμος αν και συντελεστής της οικονομίας και αυτός (δανειολήπτες με πρώτη κατοικία, επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες) βαίνει προς την καταστροφή.

Στον Στάθη Σχινά ο κ. Τσίπρας τόνισε από το τέλος Απριλίου θα μπει το μαχαίρι στον λαιμό στους μικρομεσαίους και είναι ξεκάθαρο τι υπάρχει πίσω από αυτήν την πολιτική.

Όπως ανέφερε η προστασία εκείνου που περνάει δύσκολα στην οικονομική του ζωή ισχύει νομοθετικά και έξω και δεν είναι κάτι που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα μόνο την περίοδο των μνημονίων, απλά στην περίπτωση της χώρας μας συνέπεσε.

Ο βουλευτής σημείωσε ότι σε όλες αυτές τις χώρες αυτό εφαρμόζεται για να προστατεύεται και η οικονομία – δηλαδή ισχύει το ακριβώς αντίθετο με αυτό που είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης – και προστατεύονται και οι τράπεζες από το να πάμε σε μια γενικευμένη εκποίηση.

Η ανάγκη απαλλαγής των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια γενικά σαν στόχευση είναι σωστή και υποτίθεται ότι γίνεται για να μπορέσουν οι τράπεζες να επιτελέσουν τον ρόλο τους δηλαδή να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όμως στον νόμο που κατατέθηκε και ψηφίστηκε δεν υπάρχει καμιά απολύτως δέσμευση από την πλευρά των τραπεζών να πάνε σε κάτι τέτοιο.

Ουσιαστικά οι ίδιοι οι συντελεστές της οικονομίας όσοι κατέχουν πρώτη κατοικία και επιχειρήσεις δεν θα ωφεληθούν από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, αλλά οι τράπεζες θα τα έχουν ξεφορτωθεί. Και δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη γι’ αυτό.

Ο βασικός λόγος που απορρίπτονται οι αιτήσεις των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια είναι όχι γιατί κάποιος δεν είναι βιώσιμος, αλλά γιατί δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα, δέσμευση που να αναγκάζει τις τράπεζες να τηρήσουν αυτήν την απόφαση.

Και εξήγησε μεταξύ άλλων ότι οι νόμοι που ίσχυαν όπως αυτό του Μαΐου του 2019 χρειάζονται περισσότερες παρεμβάσεις κυβερνητικές ώστε να αποδώσει που όμως τελικά δεν έγιναν και δεν πρέπει να συγχέουμε τον αρχικό νόμο που ήταν αντικείμενο πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές με αυτόν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)