to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:47 | 09.12.2019

Οικονομία

Γ. Τσίπρας: Φοροελαφρύνσεις στους πολύ πλούσιους φίλους και επιστροφή στην παθογένεια (Ηχητικό)

Μεσαία τάξη, ένα παραμύθι που έπεσε, όταν το 70%-80% των μέτρων κατευθύνεται στους πολύ μεγάλους, είναι αστείο νομίζω να μιλάμε για ελάφρυνση της μεσαίας τάξης


Από τα 658 εκατ. ευρώ φοροελαφρύνσεων, τα 450 εκατ. ευρώ αφορούν το 1% των πιο μεγάλων επιχειρήσεων, στα εισοδήματα μετά τα ψίχουλα ελάφρυνσης για τους φτωχούς με εισόδημα ως 5.000 ευρώ επιβαρύνονται όλοι όσοι δεν ανήκουν στα πάρα πολύ μεγάλα εισοδήματα και τα υπόλοιπα μέτρα μας πάνε πίσω στις δεκαετίες του «οικοδομή και τουρισμός», τόνισε μετά την ψήφιση του φορολογικού της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.


«Το πρώτο που πρέπει να πει κανείς» για το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, «είναι ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ελαφρύνσεων αφορούν τους πολύ πλούσιους, την ανώτερη τάξη, την μεγάλη ιδιοκτησία και τις μεγάλες επιχειρήσεις … γίνεται φανερό ότι για τις φοροελαφρύνσεις η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά δεν εννοούσε την μεσαία, αλλά την ανώτερη τάξη (γιατί αν το έλεγε, θα έπαιρνε την κυβέρνηση το… 2050). Έτσι», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «είπε δύο παραμύθια»:

4% ανάπτυξη (δεν προκύπτει από πουθενά και δεν το λένε και οι ίδιοι πλέον. Στο 2,8% είναι στον προϋπολογισμό, όσο παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ)

Μεσαία τάξη, ένα παραμύθι που έπεσε, όταν το 70%-80% των μέτρων κατευθύνεται στους πολύ μεγάλους, είναι αστείο νομίζω να μιλάμε για ελάφρυνση της μεσαίας τάξης

Συγκρίνοντας αυτά που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτά που ψήφισε η ΝΔ, υπάρχει «σαφέστατη επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων, μέρος των οποίων ανήκει και στη μεσαία τάξη … Υπάρχουν ανεπαίσθητες ελαφρύνσεις μέχρι τα 5.000 ευρώ εισόδημα και μετά υπάρχει επιβάρυνση, που μπορεί να φτάνει τα 380 ευρώ στα 20.000 εισόδημα, τα 525 ευρώ στα 25.000 ευρώ εισόδημα, κτλ.».

Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, όπως υπογράμμισε, εάν συνυπολογιστεί η προκαταβολή φόρου και η εισφορά αλληλεγγύης, για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ετοίμαζε πλήρη ή μερική κατάργηση ή/και μειώσεις.

Χαρακτηριστικά είναι τα πράγματα και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και την φορολογία επιχειρήσεων, όπου «η μείωση της από το 28% στο 24% κατευθύνεται κατά 80% στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, χωρίς να υπάρχουν εργαλεία ανακούφισης των σημερινών μικρομεσαίων επιχειρήσεων … το 1% των επιχειρήσεων θα ωφεληθεί με 450 εκατ. ευρώ ελάφρυνση, από το σύνολο των ελαφρύνσεων που είναι 658 εκατ. ευρώ», όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Από την άλλη, «οι αυτοαπασχολούμενοι θα δουν την διαφορά από τις ελαφρύνσεις που φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο το 2021», συνέχισε ο ίδιος, την ώρα που «ήδη υπάρχουν μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση, όπως η αύξηση της κατώτατης εισφοράς, οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, ο ΕΝΦΙΑ … δεν φαίνεται να υπάρχει ελάφρυνση, από την μία τσέπη θα μπαίνουν και από την άλλη θα βγαίνουν».

«Τα περισσότερα μέτρα στο φορολογικό αφορούν ελαφρύνσεις σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που δεν έχουν καμία σχέση με ανάπτυξη, από διάφορες off-shore μέχρι επιχειρήσεις που λειτουργούν έξω και έχουν έδρα στην Ελλάδα, επενδύσεις σε χαρτοφυλάκια, real estate κτλ., ελαφρύνουν τους πολύ πλούσιους, πιθανώς και φίλους», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν ήταν βασικό αίτημα των επενδυτών, εγχώριων ή ξένων, η μείωση από το 28% στο 24%, υπήρχαν χίλια άλλα ζητούμενα εκτός από αυτό. Δεν θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη», όπως σημείωσε, τονίζοντας ότι «η πιο σημαντική παρατήρηση για την αναπτυξιακή φιλοσοφία της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνολικά, είναι η εξαιρετική ρηχότητα. Η χώρα πέρασε μία πολύ βαθιά κρίση. Ταυτόχρονα, μία ευκαιρία να ξαναστηθεί η οικονομία σε πιο υγιή βάση, να μην έχουμε τις στρεβλώσεις και παθογένειες του παρελθόντος ... βλέπουμε σήμερα να γυρνάμε πίσω στο «οικοδομή και τουρισμός». Ε, δεν θα μπει η Ελλάδα με οικοδομή και τουρισμό στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)