to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:58 | 25.02.2016

Πολιτική

Γ. Τσίπρας: Ενεργητική και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5


Η συνέντευξη:

Στάθης Σχινάς:  Λοιπόν για πείτε μας λίγα λόγια για αυτή την συμφωνία. Επειδή υπάρχει μια έντονη κινητικότητα στο ενεργειακό το τελευταίο καιρό. Να, είναι και η δήλωση του κύριου Σκουρλέτη στο Bloonmberg, ήταν και η συμφωνία στην οποία ήσασταν κι εσείς χθες παρόν στη Ρώμη. Υπάρχει  μια προσπάθεια πάντως να εκμεταλλευτούμε τη γεωστρατηγική θέση της χώρας ως χώρας η οποία μπορεί να εξυπηρετήσει τη μεταφορά αερίου από τις χώρες της Ασίας  προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Και νομίζω στο πλαίσιο αυτό ήταν και η χθεσινή συμφωνία. Έτσι δεν είναι; Η οποία ήταν παγωμένη εδώ και πολύ καιρό νομίζω!

Γιώργος Τσίπρας: Όχι ακριβώς παγωμένη. Υπήρξαν διάφορα εμπόδια στο παρελθόν. Αλλά να ξεκινήσω από αυτό που είπατε για την κινητικότητα. Αν μετρήσει κανείς τα όσα έχουν γίνει από τον Ιανουάριο του ’15 που αναδείχθηκε η καινούργια κυβέρνηση μέχρι τώρα, χωρίς αμφιβολία  έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο ενεργειακό πεδίο. Και είναι από τα σχετικά πιο επιτυχή πεδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτό είναι το ένα που θέλω να επισημάνω. Τώρα να σας διορθώσω στην εισαγωγή σας. Δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας κλπ, δεν είναι κάποια διακρατική συμφωνία.

ΣΣ: Είναι μεταξύ των εταιρειών;

ΓΤ: Είναι μεταξύ εταιρειών Gazprom-ΔΕΠΑ και Edison. Έχει τη σημασία του αυτό που σας λέω δεν είναι τυπικό το ζήτημα. Και έρχεται να συμφωνήσουν αυτές οι τρεις εταιρείες για μια μελέτη σκοπιμότητας για ότι αφορά έναν αγωγό που θα μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο από τη Μαύρη θάλασσα θα περνάει από κάποια Τρίτη χώρα απροσδιόριστη, από την Ελλάδα αυτό είναι το πιο σημαντικό, προς Ιταλία.

ΣΣ: Τώρα τι σχέση έχει αυτό με τον αγωγό αερίου που ήταν να περάσει από την Τουρκία. Αυτό δεν προσδιορίζεται, έτσι;

ΓΤ: Η σχέση που έχει είναι ακριβώς ότι δεν προσδιορίζεται η τρίτη χώρα. Θα σας θυμίσω ότι υπήρχε παλιότερα το σχέδιο του South stream το οποίο ακυρώθηκε στην πράξη μετά τη στάση που κράτησε η Κομισιόν για το ζήτημα αυτό. Έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε, έχουν μεσολαβήσει πολλές εξελίξεις και από την άλλη μεριά υπήρξε το πρόβλημα ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία.

ΣΣ: Οι οποίες εξακολουθούν να είναι τεταμένες

ΓΤ: Οι οποίες εξακολουθούν να είναι τεταμένες. Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει, η χθεσινή συμφωνία τι μας λέει πρακτικά. Ανεξάρτητα από πού θα περάσει ο αγωγός τελικά,  από τις πιθανές χώρες που μπορεί να περάσει για να φτάσει από τη Μαύρη θάλασσα στην Ελλάδα, ο αγωγός θα γίνει και θα περάσει από την Ελλάδα πηγαίνοντας προς Ιταλία.

ΣΣ: Αν δεν κάνω λάθος η ΔΕΠΑ και η Edison έχουν φτιάξει την Poseidon μια εταιρεία που θα φτιάξει αυτόν τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου;

ΓΤ: Βεβαίως, βεβαίως..

ΣΣ: Ο οποίος θα ξεκινάει από την Θεσπρωτία και θα καταλήγει στην Ιταλία;

ΓΤ: Ναι

ΣΣ: Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχουν ακόμα προχωρημένες συμφωνίες για το κατασκευαστικό κομμάτι, πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρξει η παροχή αερίου ή υπάρχει;

ΓΤ: Όχι, έχουν γίνει μελέτες στο πιο προχωρημένο κομμάτι. Το onshore στην Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει πολύ, γιατί είχαμε το πρόβλημα από πού ακριβώς θα έρθει ο αγωγός. Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω δύο τρία άλλα πράγματα. Μια εξέλιξη που είχαμε. Έχουμε το North stream 2 που έχει ανακοινωθεί, έχει αναγγελθεί δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση. Aυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη. Να σας θυμίσω ότι την προηγούμενη φορά έγινε το North stream 1 και δεν έγινε κανένας νότιος αγωγός. Εάν πρόκειται να υπάρξουν άλλες  οδεύσεις πλην Ουκρανίας προφανώς δεν είναι προς το συμφέρον του ευρωπαϊκού νότου να περνάνε όλα από τον Βορρά.  Και από την άποψη ποιος ελέγχει το αέριο και ποιος είναι hub, αλλά και από την άποψη της τιμής ακόμα. Σκεφτείτε οι βόρειες χώρες και η ίδια η Γερμανία θα είχε φτηνότερο φυσικό αέριο από τις χώρες που το λαμβάνουν μερικά χιλιόμετρα παρακάτω.

ΣΣ: Και νομίζω η Γερμανία θα είναι η κυρίως ενδιαφερόμενη για την ολοκλήρωση αυτών των αγωγών;

ΓΤ: Εννοείται του North stream 2;

ΣΣ: Ακριβώς

ΓΤ: Ε βέβαια. Και η Ρωσία και η Γερμανία από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΣ: Η Γερμανία από πλευράς αγοραστή, η Ρωσία από πλευράς πωλητή βεβαίως

ΓΤ: Ναι. Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι ότι στο βαθμό που υπάρχει ζήτημα το 2019 με την Ουκρανία, υπάρχει και θέμα διαφοροποίησης πηγών. Δηλαδή εμείς σήμερα που παίρνουμε ρωσικό φυσικό αέριο, δεν έχει εξελιχθεί ο κίνδυνος, ο κίνδυνος και για την ενεργειακή μας ασφάλεια, να μην μπορούμε να πάρουμε τότε. Δεν το έχουμε λύσει αυτό. Το λέω γιατί μπορεί να ακουστούν φωνές ότι είναι πάλι ρωσικό φυσικό αέριο και κανείς δεν εξασφαλίζει ότι μετά το ’19 θα μπορεί να συνεχίσει να φέρνει . Μιλάω με βάση τις επίσημες δηλώσεις. Και το τρίτο πράγμα είναι γνωστός στόχος της κυβέρνησης και όχι μόνο αυτής , η δυνατότητα και η προοπτική να γίνει η Ελλάδα ενεργειακό hub και προς αυτή την κατεύθυνση είναι και τα βήματα αυτά.  Τώρα το τελευταίο που θέλω να πω και έχει σημασία είναι ότι η συνεργασία αυτή μπορεί να τη δει κανείς σε ένα πλαίσιο μεγαλύτερης συνεργασίας χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, εταιρειών τους κλπ, όχι μόνο των κυβερνήσεων. Και το θεωρώ και από αυτή την άποψη πολύ θετικό και κρίσιμο.

ΣΣ: Μάλιστα. Υπάρχουν κάποια άλλα που μπορούμε να περιμένουμε στο μέτωπο αυτό το αμέσως επόμενο  χρονικό διάστημα κύριε Τσίπρα;

ΓΤ: Θα ακουστούν και άλλα πράγματα αργότερα. Δεν έχω να πω κάτι αυτήν την στιγμή. Υπάρχει μια κινητικότητα η οποία εξηγείται με βάση το γεγονός ότι υπάρχουν ζητήματα για το μέλλον, δηλαδή να καλυφθούν ανάγκες που είναι πολύ μεγάλες και δεν καλύπτονται από τις υπάρχουσες υποδομές . Ανοίγουν καινούργιες αγορές, όπως η αγορά του LNG που θα ανοίξει, έρχονται καινούργιοι παίχτες στο προσκήνιο όπως για παράδειγμα το Ιράν που θα έρθει αργότερα για το οποίο μιλήσατε για το άρθρο του Σκουρλέτη στη Bloomberg, για τη συνέντευξη του. Θέλω να πω ότι εκ των πραγμάτων  υπάρχει υλικό για αυτή την κινητικότητα και ότι θα ακούσετε και άλλα πράγματα στο μέλλον.

ΣΣ: Για να λέμε και καλά πράγματα, γιατί έχουμε πήξει στα κακά

ΓΤ: Το ζήτημα όλων είναι καταρχήν να μην μετασχηματιστούνε αυτοί οι ανταγωνισμοί, οι συγκρούσεις σε κάποια άλλα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά επίπεδα, αλλά να αποτελέσουνε γέφυρες φιλίας και συνεργασίας λαών και χωρών, το ένα πράγμα είναι αυτό. Και το δεύτερο μέσα από όλο αυτό το παιχνίδι να βγει η χώρα μας ενισχυμένη στο ενεργειακό πεδίο. Αυτά τα δύο πράγματα.

ΣΣ: Κύριε Τσίπρα σας ευχαριστώ πάρα πολύ, για την ενημέρωση

ΓΤ: Εγώ ευχαριστώ.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)