to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:43 | 23.10.2019

πηγή: 105,5 Στο Κόκκινο

Οικονομία

Γ. Τσίπρας: Έφτιαξαν αναπτυξιακό... Frankestein με 50% άσχετα άρθρα «θεραπείας σοκ» (ηχητικό)

«Ο κ. Βρούτσης δεν έχει κατεβάσει μέχρι τώρα νομοσχέδιο δικό του, αλλά σε διάφορα άσχετα νομοσχέδια τοποθετεί μέσα διατάξεις και τροπολογίες πλήρους ανατροπής όσων καταφέραμε τα τελευταία 4,5 χρόνια», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.


Μηδενικός στρατηγικός σχεδιασμός, απορρύθμιση της εργασίας και της περιβαλλοντικής προστασίας, αλλά και... λεωφόρος ανωνυμίας για τους μετόχους των ΜΜΕ, εξίσωση πτυχίων κολλεγίων και ΑΕΙ και άλλα συνθέτουν τον αναπτυξιακό... Frankestein που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη επειδή δεν μπορεί να συγκρουστεί κατά μέτωπο στη Βουλή για όσα φέρνει, είπε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


«Το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο έχει 212 άρθρα, εκ των οποίων άμεσα ή έστω έμμεσα κάποια αναπτυξιακή κατεύθυνση έχει το 50% περίπου, τα υπόλοιπα είναι άλλα πράγματα, κατεβάζουν νομοσχέδιο Frankestein και προσπαθούν να περάσουν δεκάδες πολύ σημαντικά ταυτόχρονα, άρα είναι πολύ δύσκολο και να γίνει συζήτηση στη Βουλή και επικοινωνιακά να καταλάβει ο κόσμος τα διάφορα που προσπαθούν να περάσουν … μία πρακτική που δεν εκβιάζεται από κάτι, γιατί δεν έχουμε ούτε μνημόνια ούτε μας πιέζουν κάποιοι … δείχνει την κοινοβουλευτική πρακτική που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία», είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «είναι ένα πολυνομοσχέδιο που δείχνει όλη την φιλοσοφία, προσέγγιση και κατεύθυνση της ΝΔ στην οικονομία», καθώς:

  • δεν υπάρχει ο ελάχιστος στρατηγικός σχεδιασμός, το ελάχιστο σχέδιο για την οικονομία, 210 άρθρα δεν προσθέτουν ούτε το ελάχιστο σε ό,τι είχαμε φέρει εμείς τα προηγούμενα 4,5 χρόνια για την κατεύθυνση της οικονομίας
  • δείχνει προς ποια κατεύθυνση θέλουν να κινηθούν στην οικονομία, με πολύ σημαντικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις
        - αυτό που ονομάζουν “ξεπέρασμα της γραφειοκρατίας” στην πραγματικότητα είναι κατάργηση κανόνων και χαλάρωση ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, την ώρα που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες κινούνται προς αυστηροποίηση
        - υπάρχει πλειάδα πραγμάτων πραγματικά άσχετων με τα αναπτυξιακά, όπως ότι θα επιτρέπεται σε fund να επενδύουν και να μπαίνουν στη μετοχική σύνθεση κατόχων ΜΜΕ (πλήρης ανατροπή όσων κάναμε εμείς από το 2015 με την πλήρη ονομαστικοποίηση), την εξίσωση των πτυχίων κολλεγίων με τα ΑΕΙ, κ.ο.κ.

Είναι χαρακτηριστικό, κατά τον ίδιο, ότι «ο κ. Βρούτσης δεν κατεβάζει μέχρι τώρα νομοσχέδιο δικό του, αλλά σε διάφορα άσχετα νομοσχέδια τοποθετεί μέσα διατάξεις και τροπολογίες πλήρους ανατροπής όσων καταφέραμε τα τελευταία 4,5 χρόνια».

«Είναι σκούπα που τα σαρώνει όλα» το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, «είναι τόσο σημαντικά και τόσο “χοντρά” αυτά που προσπαθούν να περάσουν, που αποφεύγουν μία κατά μέτωπο μάχη, τα περνούν διά της πλαγίας οδού μέσα σε άλλα νομοσχέδια, περί αυτού πρόκειται. Έχουμε να κάνουμε με στοιχεία μίας “θεραπείας σοκ” όχι μόνο στην οικονομία αλλά σε διάφορα πεδία … τα περνούν όλα μαζί σε ένα νομοσχέδιο, ώστε να γίνει λιγότερος ντόρος», όπως σημείωσε, προσθέτοντας ότι «για πολλά από αυτά υπάρχουν και θέματα αντισυνταγματικότητας». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «από τις 7 Ιουλίου έχει δοθεί το “μαρς!” σε διάφορους που δεν τολμούσαν … είναι “όποιος προλάβει!” πλέον, είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα για τις χρεώσεις των τραπεζών».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «στην αιτιολογική του προϋπολογισμού υπάρχει σαφής αναφορά στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης που μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει στο ΑΕΠ. Ο βασικός λόγος που αναφέρεται για την αύξηση, είναι η αντίστοιχη αύξηση του μέσου μισθού … είχαν δέσμευση για αύξηση του κατώτατου στο διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ, αλλά δεν υπάρχει καμία τέτοια δέσμευση Μητσοτάκη από την ΔΕΘ … ενώ δίνουν πλέον την δυνατότητα σε οποιαδήποτε επιχείρηση απλώς επικαλεστεί οικονομικά προβλήματα (π.χ. μία απλή ρύθμιση στον Εξωδικαστικό) να φεύγει από την κλαδική σύμβαση, κάτι που σημαίνει τεράστια μείωση μισθών, στη βιομηχανία και άλλες επιχειρήσεις».

Για το φορολογικό, σημείωσε ότι «θα δούμε πολύ σύντομα εάν θα ελαφρυνθεί η “μεσαία τάξη” και από τον προϋπολογισμό και από άλλα … η βελτίωση στον ΕΝΦΙΑ θα ακυρωθεί από άλλα αντίμετρα που θα παρθούν το επόμενο διάστημα, όπως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών (άρα αύξηση ΕΝΦΙΑ), η αύξηση τιμολογίων της ΔΕΗ, κ.ο.κ.».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)