to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:10 | 03.12.2019

Οικονομία

Γ. Τσίπρας: Αποκαλύπτεται μια εικονική πραγματικότητα στο πεδίο της οικονομίας

Την πεποίθηση ότι «όσο περνά ο καιρός κι έχουμε το φορολογικό και τον προϋπολογισμό», αποκαλύπτεται μια εικονική πραγματικότητα ως προς την ελληνική οικονομία, καθώς «τα δύο βασικά προεκλογικά συνθήματα-αφηγήματα της κυβέρνησης», η ανάπτυξη και η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, δεν επαληθεύονται στην πράξη, εξέφρασε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, βουλευτής Δυτικής Αττικής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM».


Παράλληλα, ενόψει του αυριανού Eurogroup, διατύπωσε την εκτίμηση πως «σε ό,τι αφορά το συνολικότερο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος, βαδίζουμε εκεί όπου βρισκόμασταν στις 7 Ιουλίου ή ίσως και ακόμα πιο πίσω, γιατί δεν υπάρχει καμία ορατή επιδίωξη στο μέλλον για το στόχο του πλεονάσματος, αν θα είναι 3,5% ή 2,5%».

Αναλυτικότερα, όπως είπε, η σημερινή κυβέρνηση κατηγορούσε εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ για αναιμική ανάπτυξη, αλλά «τα πράγματα θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο, ως έχουν, δεν θα υπάρξει κάποιο μπουμ ανάπτυξης», ενώ σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, τα μέτρα που ελήφθησαν δεν συνηγορούν υπέρ αυτής. «Δηλαδή έχουμε μια σοβαρή επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων, ένα τμήμα των οποίων ανήκει στη λεγόμενη μεσαία ταξη. Αλλά ακόμη και για τους αυτοαπασχολούμενους δεν είναι τα πράγματα ρόδινα. Υπάρχουν ορισμένες ελαφρύνσεις [...], αλλά από ένα εισοδηματικό ύψος και πάνω υπάρχει πάλι επιβάρυνση και αυτά χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας αυξήσεις τιμολογίων της ΔΕΗ ή τη διεύρυνση του ΕΝΦΙΑ».

Απαντώντας σε ερώτημα σε σχέση με το αν η απόφαση για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων δίνει ανάσα στην οικονομία και άρα την ανάπτυξη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «αυτό σηκώνει πολλή συζήτηση. Καταρχήν αφορά πολύ μικρό μέρος των εταιριών [...] Ελαφρύνονται κάποιες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, ας το πούμε έτσι, όσον αφορά τη φορολογία τους, χωρίς να ήταν αυτό που τις απέτρεπε από επενδύσεις ή να ήταν αυτό τέλος πάντων το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Ελάφρυνση είχαν ανάγκη άλλες κατηγορίες και άλλα πεδία μέσα στην οικονομία. Στον προϋπολογισμό προβλέπονται περίπου 800 κάτι εκατομμύρια σαν ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις και λίγο πάνω από 400 εκατομμύρια για τα φυσικά πρόσωπα. Αυτό δείχνει μια ορισμένη κατεύθυνση της σημερινής κυβέρνησης. Κατευθύνεται προς τα πολύ υψηλά εισοδήματα, προς τους πλούσιους, προς την ελίτ και προς τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες. Αυτός είναι ο μεγάλος όγκος των ελαφρύνσεων και άρα δεν ήταν η μεσαία τάξη ήταν κάτι άλλο».

«Έχουμε σήμερα μία κυβέρνηση που περίπου μας γυρνάει στις παθογένειες που μας έφεραν στην πολύ μεγάλη κρίση -αυτή είναι και η πιο βασική κριτική που θα μπορούσε να κάνει κάποιος και στο επίπεδο της οικονομίας, δεν μπαίνουμε στην 4η βιομηχανική επανάσταση με τουρισμό και οικοδομή, ενώ με το πελατειακό κράτος που ξαναχτίζεται σήμερα, έχουμε μία επιστροφή στα παλιά. Αυτό σημαίνει ότι πάρα πολύς κόσμος θα ασφυκτιά σε αυτά τα οποία σήμερα χτίζονται» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι είναι ένα ακόμη πολύ σοβαρό περιστατικό αυτό με τη Λιβύη «και νομίζω ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει σημείο προβληματισμού και για την κυβέρνηση, αν τυχόν μέχρι τώρα είχε μια ορισμένη λογική κατευνασμού ή αυταπάτης ότι θα μπορούσε να τα βρει κατά κάποιον τρόπο με τον Ερντογάν στην παρούσα φάση». Ερωτηθείς δε αν η τουρκική κίνηση με τη Λιβύη θα έχει κάποιο αποτέλεσμα σε βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας, απάντησε: «Προφανώς έχει αποτελέσματα, το ζήτημα δεν είναι αν ήρθε το τέλος του κόσμου από αυτή την κίνηση -δεν έχει έρθει- αλλά, αν δείτε όλα τα βήματα της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, χτίζει μία ορισμένη κατάσταση στην περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, από την οποία σε δεύτερη φάση επωφελείται. Είναι αν θέλετε και ένα γνώρισμα της Τουρκίας το "πρώτα κάνω κάτι και μετά διαπραγματεύομαι”. Συνεπώς κάνει μία κίνηση για την οποία θα έρθει αργότερα να διαπραγματευτεί οτιδήποτε. Και άρα χρειάζεται και από τη δική μας την πλευρά μία στρατηγική αντιμετώπιση αυτού του παράγοντα. Με αυτή την έννοια, καλώς να συναντηθεί με τον Ερντογάν ο πρωθυπουργός αλλά το ερώτημα είναι αν υπάρχει σχεδιασμός για το μέλλον του. Γνωρίζετε ότι έχουμε ζητήσει τη σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και αναμένουμε».

Κληθείς να σχολιάσει αν θεωρεί δικαιολογημένη την κίνηση Δένδια για την επίδοση τελεσιγράφου στον πρέσβη της Λιβύης στην Ελλάδα, προκειμένου αυτός να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Τουρκία, σημείωσε: «Το μέτρο αυτό αφορά τη Λιβύη, δεν αφορά την Τουρκία. Δεν ξέρω αν θα το μάθουμε (το περιεχόμενο) με αυτό τον τρόπο, μακάρι να το μάθουμε και με αυτό τον τρόπο [...] Το μεγάλο πρόβλημα είναι η συμπεριφορά της γειτονικής μας χώρας ευρύτερα στην περιοχή, η οποία χρήζει μίας ορισμένης αντιμετώπισης. Δηλαδή δεν θα μας λύσει το πρόβλημα με την Τουρκία η απέλαση του Λίβυου πρέσβη. Δεν λέω ότι κακώς γίνεται, αλλά δεν είναι εκεί πέρα όπου παίζεται το παιχνίδι. Με τη Λιβύη πρέπει να αποκτήσουμε σχέσεις [...] Υπάρχουν πολύ θετικά αισθήματα από την πλευρά του λιβυκού λαού, λόγω παραδοσιακών σχέσεων με την Ελλάδα και εδώ θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα περισσότερο παρούσα και στη Λιβύη, σε σχέση με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία κ.τ.λ.».

Σε σχέση με τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και το αποτύπωμα στη συνείδηση των πολιτών, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως θεωρεί ότι το αποτύπωμα αυτό εκφράστηκε χωρίς αμφιβολία με το αποτέλεσμα του 32% στις εκλογές, «ήταν μεν μια ήττα από τη μια μεριά αλλά από την άλλη δεν είχαμε τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας ακόμη και αν είχε προβλήματα με την προηγούμενη διακυβέρνηση, στηρίζει αυτή την πορεία και η διεύρυνση είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για μας. Το στοίχημα είναι να έρθουμε κοντά, να ενωθούμε με ένα ευρύτερο, προοδευτικό, δημοκρατικό κόσμο […] Αυτό σημαίνει να μετασχηματιστούμε εμείς οι ίδιοι» υπογράμμισε. Προσέθεσε δε ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει χαρακτήρα επανίδρυσης, ενός μεγάλου μετασχηματισμού του κόμματος προς ένα μαζικό, λαϊκό κόμμα, της προοδευτικής παράταξης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)