to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:59 | 14.06.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Γ. Τσίπρας: Ανοίγει ο δρόμος για την «επαναβαλκανοποίηση» της ελληνικής οικονομίας

Η υλοποίηση της συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να κάνει το πρώτο βήμα «επαναβαλκανοποίησης» μετά την μεγάλη υποχώρηση της ελληνικής παρουσίας που προκάλεσε η κρίση, σημείωσε ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.


«Η Ελλάδα ήταν στο παρελθόν πρώτη σε άμεσες ξένες επενδύσεις στην ΠΓΔΜ, τώρα έχει υποχωρήσει, λόγω και της κρίσης. Γενικά στα Βαλκάνια υπάρχει υποχώρηση της ελληνικής οικονομικής παρουσίας. Το πιο μεγάλο πρόβλημα σχετίζεται με την "αποβαλκανοποίηση" στον τραπεζικό χώρο, καθώς οι τράπεζες ήταν η ναυαρχίδα και ήταν εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος τους για τις ελληνικές επιχειρήσεις», είπε ο Γ. Τσίπρας.
 
Σήμερα, «Στην ΠΓΔΜ υπάρχει ακόμη η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας και ελπίζω να διατηρηθεί γιατί έχει μία σημαντική θέση. Στο περιβάλλον αυτό, η συμφωνία με τη γειτονική χώρα θα δώσει δυνατότητα για την πρώτη "επαναβαλκανοποίηση" της ελληνικής οικονομίας, με ξεκίνημα από την ΠΓΔΜ».
 
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ «έχουμε ανεπτυγμένες οικονομικές σχέσεις παρά τα προβλήματα που είχαμε, καθώς είμαστε ο φυσικός τους χώρος, τόσο για πρόσβαση δική τους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όσο και για εμάς μαζί με τις άλλες βαλκανικές χώρες είναι ο φυσικός χώρος για να αναπτυχθούν διμερείς σχέσεις».
 
«Η διάσταση που δεν είναι πολύ γνωστή είναι ότι όλα τα ανοιχτά εθνικά ζητήματα, όπως αυτό με την ΠΓΔΜ, έχουν ένα διπλωματικό κόστος, δεν είναι κάτι που δεν το πληρώνεις στις διεθνείς σχέσεις. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν φόρα που δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε ή πρέπει να δαπανήσουμε διπλωματικό κεφάλαιο για να συμμετάσχουμε, στο βαθμό που η γειτονική χώρα δεν ονομαζόταν όπως θα θέλαμε. Αυτό θα ξεπεραστεί και δεν είναι λίγο, ενώ θα μπορούσε να πολλαπλασιαστεί εάν δεν υλοποιηθεί η συμφωνία», όπως τόνισε.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)