to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:18 | 26.04.2014

Πολιτική

Γ. Τόλιος: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορηματικά αντίθετος στην πολιτική δήμευσης του ελληνικού λαού

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιάννης Τόλιος, σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η «Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων» (ΠΟΜΙΔΑ), σε θέματα πολιτικής επί της ακίνητης περιουσίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση


«Ο τομέας των ακινήτων, αγγίζει ευρύτερες κοινωνικές κατηγορίες (μικρούς και μεγάλους ιδιοκτήτες, off-shore εταιρίες, κατασκευαστές, ενοικιαστές, δανειολήπτες, τράπεζες, αστέγους, μεσίτες, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, κά). Κατά συνέπεια οι δημόσιες πολιτικές θα πρέπει να έχουν σύνθετη θεώρηση. Ιδιαίτερα για ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών, όπως πρώτης κατοικίας, οι οποίοι λόγω αδυναμίας εξόφλησης στεγαστικών δανείων, είτε λόγω απανωτών φόρων και «χαρατσιών», βιώνουν «μαύρες ημέρες». Με την ψήφιση του νόμου για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, υπάρχει άμεσος κίνδυνος χιλιάδες οικογένειες να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο. Ταυτόχρονα πολλοί ιδιοκτήτες με δύο, τρία ακίνητα, αντιμετωπίζουν τραγικά αδιέξοδα έχοντας ξενοίκιαστα ακίνητα λόγω κρίσης και διατρέχουν κίνδυνο να χάσουν τις περιουσίες τους από τράπεζες, διάφορους τυχοδιώκτες και επιθετικά funds.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην πολιτική δήμευσης του ελληνικού λαού που προωθούν η «συγκυβέρνηση» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τις οδηγίες της «τρόϊκας» χάρη των δανειστών. Αγωνίζεται για την ανατροπή της θέτοντας ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και όχι τα στενά συμφέροντα των τραπεζιτών και παντός είδους οικονομικά «ισχυρών».

Βασικοί άξονες πολιτικής του στον τομέα της ακίνητης περιουσίας είναι:

Α) Κανένας πλειστηριασμός για πρώτη κατοικία, η οποία πρέπει να θεωρείται κοινωνικό αγαθό. Για όσους δεν μπορούν λόγω κρίσης να εξοφλήσουν το στεγαστικό δάνειο, πρέπει να εφαρμοστεί πολιτική με φιλοσοφία «Σεισάχθειας». Δηλαδή όσοι έχουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, να γίνει διαγραφή του δανείου, για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα πάνω απ’ το ελάχιστο όριο ως 25.000 €, η δόση να μην υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος και να διαγράφεται η υπόλοιπη, ενώ για όσους έχουν μεγαλύτερο εισόδημα ως 40.000 €, να υπάρχει διευκόλυνση. Τέλος για τους μικρομεσαίους ιδιοκτήτες που δεν έχουν άλλα εισοδήματα και διαθέτουν δύο, τρία ακίνητα, να ισχύσουν ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις (απαλλαγή για διαθέσιμο εισόδημα κάτω από το ελάχιστο εισόδημα διαβίωσης, κά) ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, κά.

Β) Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις πραγματικές τιμές και εφαρμογή προοδευτικής κλίμακας φορολογίας με αφορολόγητο όριο τα 200.000 € και κατάργηση ταυτόχρονα των «φορολογικών παραδείσων» των off-shore εταιριών.

Γ) Καταγραφή του οικιστικού αποθέματος (παλαιών και νέων κατοικιών) και εφαρμογή προγραμμάτων στέγασης αστέγων πολιτών και πολυμελών οικογενειών, με ευθύνη των δήμων, εξασφαλίζοντας την αναγκαία οικονομική τους στήριξη (απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων και έκτακτη επιχορήγηση), με παράλληλη πάταξη της φοροδιαφυγής των «εχόντων και κατεχόντων».

Δ) Η ανάγκη ενίσχυσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των ακινήτων (εξοικονόμηση ενέργειας), δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της μικρομεσαίας περιουσία που πλήττεται από την κρίση και την υψηλή φορολογία, αλλά με ειδικά κίνητρα που θα διαμοιράζει το «κοινωνικό όφελος» της εξοικονόμησης υπέρ των μικρών και μεσαίων ιδιοκτητών.

Ε) Εθνικοποίηση και κοινωνικοποίηση των τραπεζών και δημιουργίας τράπεζας ειδικού σκοπού για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων στέγασης εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με αξιοποίηση της εμπειρίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

ΣΤ) Τέλος κατά το ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζεται γενικότερη στροφή στην ασκούμενη οικονομική πολιτική, με κατάργηση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης, αύξησης θέσεων εργασίας και μείωση ανεργίας, στήριξη αγοραστικής δύναμης μισθών και συντάξεων, κά. Ένα τέτοιο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, δημιουργεί αισιοδοξία εξόδου από την κρίση και ελπιδοφόρα προοπτική για την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στη νέα γενιά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)