to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:44 | 01.10.2018

Κοινωνία

Ανασύρθηκε ζωντανός ο 27χρονος αγνοούμενος στο Μαντούδι - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές (ενημέρωση)

Την πεποίθηση ότι σε λίγες ώρες θα έχει πλέον "λήξει ολοκληρωτικά" το φαινόμενο των ακραίων καιρικών συνθηκών, που προκάλεσε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ο μεσογειακός κυκλώνας "Ζορμπάς", εκφράζει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης


   Για πάνω από 24 ώρες παρέμεινε στην άκρη του ποταμού o 27χρονος που αγνοείτο στο Μαντούδι από τα ξημερώματα της Κυριακής, μέχρι να εκτονωθούν τα φαινόμενα και να πέσουν τα νερά. Ο νέος άνδρας εντοπίστηκε σήμερα το πρωί από κάτοικο της περιοχής καλά στην υγεία του, περιμένοντας τα σωστικά συνεργεία να φτάσουν κοντά του.

   Όταν ο κάτοικος της περιοχής εντόπισε την ύπαρξη ανθρώπου ειδοποίησε άμεσα την Πυροσβεστική που απεγκλώβισε τον 27χρονο και στη συνέχεια τον μετέφερε για τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.

   Σημειώνεται ότι ήδη τα νερά έχουν πέσει αρκετά και οι έρευνες ξεκίνησαν πάλι με το πρώτο φως της ημέρας για τους αγνοούμενους τόσο από ομάδες της πυροσβεστικής αλλά και από κατοίκους της περιοχής. 

Μετά τον εντοπισμό του 28χρονου, οι έρευνες επικεντρώνονται πλέον στον εντοπισμό ζευγαριού ηλικιωμένων που επίσης αγνοούνται.

agnooymenos1

Το χτύπημα του «Ζορμπά»

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα, μετά την Πελοπόννησο, χτύπησε το κύμα κακοκαιρίας κυρίως την Εύβοια, αλλά και τη Φθιώτιδα, τις Σποράδες και την Ανατολική Θεσσαλία, το οποίο κατά τη διάρκεια της νύχτας επεκτείνεται  βαθμιαία στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, στη Χαλκιδική, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Συνολική εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ οι πληγές που αφήνουν πίσω τους, είναι μεγάλες.

Μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει σε σπίτια, επιχειρήσεις, δρόμους, σε αγροτικές καλλιέργειες, σε ποιμνιοστάσια και μελίσσια κατά μήκος όλου του δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγ.Άννας. 

Σε ύφεση τα καιρικά φαινόμενα, σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα

   Την πεποίθηση ότι σε λίγες ώρες θα έχει πλέον "λήξει ολοκληρωτικά" το φαινόμενο των ακραίων καιρικών συνθηκών, που προκάλεσε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ο μεσογειακός κυκλώνας "Ζορμπάς", εκφράζει μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM" ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, σύμφωνα με τον οποίο το φαινόμενο είναι σε ύφεση και "είναι καιρός να γυρίζουμε σιγά- σιγά στην κανονικότητα".

   Ο κ.Ταφύλλης χαρακτήρισε "εξαιρετικά καλό νέο" το γεγονός ότι βρέθηκε σώος ο 27χρονος αγνοούμενος στην Εύβοια και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες να βρεθούν και οι άλλοι δύο αγνοούμενοι. "Στο σημείο, από την πρώτη στιγμή, είναι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, επίγεια τμήματα, δύο ελικόπτερα ψάχνουν από αέρος, επίσης έχουν πάει και μη επανδρωμένα οχήματα, υπάρχει ένας συνδυασμός με την ελπίδα να βρούμε και τους άλλους δύο αγνοούμενους. Θα εξαντληθούν οι έρευνες" σημείωσε.

   Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας επισήμανε ακόμη ότι αν στην υπόθεση αυτή επετεύχθη "το να μη θρηνήσουμε περισσότερα θύματα ή να ελεγχθούν κάποια πράγματα αυτό οφείλεται και στη συνεργασία δημάρχων, περιφερειαρχών, Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, όλου του κρατικού μηχανισμού, ήταν ένα συλλογικό αποτέλεσμα. Για να συνεχίσουμε να το πετυχαίνουμε και να προσδοκάμε κάτι καλύτερο θέλουμε και τη συμμετοχή των πολιτών".

   Πρόσθεσε δε ότι οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς "έχουμε ένα πολύ θλιβερό ιστορικό, ιδιαίτερα με διαβάσεις ρεμάτων και αριθμό θανάτων από τέτοια ζητήματα. Θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τη φύση, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες κάποιες δραστηριότητες και (...) αυτό το επιβεβαιώνει και ο αριθμός των επεμβάσεων και των διασώσεων που έκανε η Πυροσβεστική, για να απεγκλωβίσει ανθρώπους από οχήματα που τους παρέσυραν τα ρέματα. Χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή".


Συνεχίζονται αδιάκοπα οι έρευνες για τους αγνοούμενους

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό, έπειτα από τον 27χρονο, ο οποίος απεγκλωβίστηκε πριν από λίγο ζωντανός και του ηλικιωμένου ζευγαριού, που αγνοείται από την περιοχή του Μαντουδίου, λόγω της κακοκαιρίας, από τα ξημερώματα της Κυριακής. 

Στις έρευνες συμμετέχουν στελέχη της 1ης και 7ης ΕΜΑΚ, ένα ελικόπτερο και drone της Πυροσβεστικής, ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, καθώς και δύτες.

Την ίδια στιγμή, ένας 75χρονος κτηνοτρόφος από το χωριό Βρύναινα στον Αλμυρό Βόλου, αναζητείται στην περιοχή «Μεγάλος Λάκος» του όρους Όθρυς. Ο ηλικιωμένος είχε πάει να μαζέψει το κοπάδι του προκειμένου να το προστατέψει από την κακοκαιρία, ωστόσο λόγω της πυκνής ομίχλης χάθηκε στη διαδρομή. Ο βοηθός του κατάφερε να επιστρέψει και να ειδοποιήσει τις αρχές.

 

Σοβαρές ζημιές και πολλά προβλήματα στην Πελοπόννησο

Σοβαρές ζημιές και πολλά προβλήματα στην Πελοπόννησο αφήνει πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας, ο οποίος πέρασε από την Αττική και κινείται προς τα ΒΑ.

Ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ζήτησε να κηρυχθεί η Πελοπόννησος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και υπάρχει επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο και τον ΕΛΓΑ για την άμεση καταγραφή των ζημιών.

Τα σημαντικότερα προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους εντοπίζονται στις περιοχές Κιάτου, Βέλου και Ξυλόκαστρου Κορινθίας, καθώς και στις περιοχές Άργους, Νέας Κίου και Κιβερίου Αργολίδας, όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα από υπερχείλιση ρεμάτων. Δρόμοι έχουν κατακρημνιστεί και μεγάλος αριθμός κοινοτήτων έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, με την πυροσβεστική να έχει δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις για παροχές βοηθείας, απεγκλωβισμούς ατόμων από κατοικίες και αυτοκίνητα, καθώς και για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων. Συνεργεία -με τη συνδρομή του στρατού και της αυτοδιοίκησης- εργάζονται για την αποκατάσταση των δρόμων, αλλά και της ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές, ενώ στο Βέλο διακόπηκε η κυκλοφορία του προαστιακού και η μετακίνηση των επιβατών πραγματοποιείται με λεωφορεία.

Επίσης, μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται στις παραλιακές περιοχές του δήμου Δυτικής Μάνης, ενώ ζημιές υπέστησαν σκάφη σε λιμάνια της νότιας και ανατολικής Πελοποννήσου.

Δείτε ζωντανά πώς κινείται αυτή τη στιγμή ο κυκλώνας:

Το Σάββατο 29/09 (Εικόνα 1, αριστερά) κατά την επέλαση του Μεσογειακού Κυκλώνα "Ξενοφών", αν και οι εντάσεις των ανέμων ήταν μικρότερης έντασης από τις προβλεπόμενες τιμές, η μέση τιμή 10λεπτου στον σταθμό της Πύλου έφτασε τα 80 km/hr (10 Μποφόρ) με ριπές στα 122 km/hr. Παράλληλα οι ακτές της Νότιας Πελ/νησου δέχθηκαν μεγάλου ύψους κύματα και πλημμυρίδα που επίσης προκάλεσαν ζημιές σε πολλές παραθαλάσσιες πόλεις και χωριά (π.χ. Καλαμάτα, Μεθώνη, Μαραθόπολη, κτλ.).

Την Κυριακή 30/09 μεγάλα ύψη βροχής καταγράφτηκαν στο Αγιο Όρος, στη Θεσσαλία, Αν. Στερεά, κυρίως στη Φθιώτιδα, στη Βοιωτία και στην Εύβοια όπου παρατηρήθηκαν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα στο Μαντούδι (Εικόνα 1, δεξιά).

  

Εικόνα 1. Τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής που καταγράφηκαν από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr (αριστερά) το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 και την Κυριακή 30/09/2018 από τα μεσάνυχτα έως τις 23:00 (δεξιά).

Υποχωρεί ο «Ξενοφών»

   Ο μεσογειακός κυκλώνας αναμένεται να συνεχίσει τη βορειοανατολική του πορεία στη διάρκεια της σημερινής μέρας, εξασθενώντας όμως σημαντικά.

   Έτσι, μέχρι αργά το βράδυ, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), οι βροχές θα περιορισθούν στα ανατολικότερα νησιωτικά τμήμα του Αιγαίου και στη Θράκη, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα βελτιωθεί. 

   Βροχές εκδηλώνονται το πρωί της Δευτέρας κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και στο Αιγαίο, καθώς ο κυκλώνας στροβιλίζεται ανατολικά των Σποράδων. Τα εντονότερα φαινόμενα εντοπίζονται στην Εύβοια, στο 'Αγιο Όρος, στις Σποράδες και στη Θράκη.

   Τα σημερινά μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 09:00 το πρωί της Δευτέρας, όπως αυτά καταγράφηκαν από το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo, ήσαν στη Στενή Ευβοίας και στην Κύμη (από 47 χιλιοστά σε κάθε περιοχή).

Πληροφορίες: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μeteo

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)