to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:01 | 06.07.2012

left.gr

Πολιτική

Γ. Στουρνάρας: Ξεχάστε τις διαπραγματεύσεις

Βασιλικότερος του βασιλέως αποδεικνύεται ο νέος υπουργός Οικονομικών της τρικομματικής, Γ. Στουρνάρας, όσον αφορά στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του Μνημονίου, όπως φανερώνουν οι πρόσφατες δηλώσεις του στους “Financial Times”. Νέες μειώσεις μισθών ζητά ο Χ. Ράιχενμπαχ.



Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς συναντήθηκε χθες, πριν καν αναγνώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, με κλιμάκιο της τρόικα, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα. Στη συνάντησή τους αυτή επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά αυτό που καιρό τώρα έχει καταστεί σαφές: ότι ουδεμία πρόθεση έχει η κυβέρνηση να αναδιαπραγματευτεί τα αντικοινωνικά μέτρα του Μνημονίου και ότι όλες οι σχετικές εξαγγελίες δεν ήταν παρά προεκλογικά, ψηφοθηρικά τρικ. Ο κ. Σαμαράς επιλέγει να αδιαφορήσει για την εξαθλιούμενη κοινωνία και να παίξει το ρόλο του «καλού μαθητή», εναποθέτοντας όλες του τις ελπίδες στην καλή διάθεση των δανειστών.

Εκτός, όμως, από τον πρωθυπουργό, και ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι η διαπραγμάτευση του Μνημονίου τελείωσε για την κυβέρνηση πριν καν αρχίσει. «Το πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους δανειστές μας αν δεν το επαναφέρουμε στον σωστό δρόμο», δήλωσε χθες το βράδυ ο Γ. Στουρνάρας στους «Financial Times», η ηλεκτρονική έκδοση των οποίων φιλοξένησε ρεπορτάζ με τίτλο «Η Ελλάδα παραιτείται από το αίτημά της για χαλάρωση των όρων της σύμβασης». Μάλιστα, μετά τη δήλωση του κ. Στουρνάρα, το δημοσίευμα των «Financial Times» σημείωνε ότι η ελληνική κυβέρνηση εγκατέλειψε το αρχικό αίτημά της για διαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης υπό το βάρος των πιέσεων των δανειστών, οι οποίοι προειδοποιούσαν ότι το σχέδιο θα μπορούσε να απορριφθεί. Οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα, ο οποίος, μάλιστα, δήλωσε ευθαρσώς ότι «δεν βλέπουμε τα μέλη της τρόικας ως κατακτητές, τα βλέπουμε ως συναδέλφους που εκπροσωπούν τους δανειστές», έρχονται στον απόηχο σχολίων της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πως «δεν έχει διάθεση» για διαπργμάτευση ή αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος.


Νέες προκλήσεις για τα μισθολογικά 


Ενώ οι κ.κ. Σαμαράς και Στουρνάρας διαβεβαιώνουν τα μέλη της τρόικας ότι θα τηρήσουν κατά γράμμα τις επιταγές του Μνημονίου, και νέες προκλήσεις σημειώθηκαν αναφορικά με τα μισθολογικά θέματα. Μιλώντας στο συνέδριο Exports Money Conference, ο επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ, ζήτησε να μειωθούν κι άλλο οι μισθοί, καθώς, όπως είπε, «οι όροι ανταγωνιστικότητας πρέπει να γίνουν ακόμη καλύτεροι τα προσεχή χρόνια». Την ίδια ώρα που το εργασιακό κόστος στην Ελλάδα έχει πέσει στα όρια που βρισκόταν επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ. Ράιχενμπαχ προκαλεί ζητώντας ουσιαστικά την οικονομική εξόντωση των εργαζομένων. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οικονομικοί παρατηρητές, ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των μισθών θα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται πως η ύφεση θα βαθύνει κι άλλο, η δε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μόνο ως όνειρο θα υφίσταται. Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι η αμετροεπής δήλωση του κ. Ράιχενμπαχ έπεται του προκλητικού ψεύδους του εκπροσώπου της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν. Ο τελευταίος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist δήλωσε ψευδώς ότι ο μέσος μισθός στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στα 3.000 ευρώ (!!!), σε μία προσπάθεια να παρουσιάσει τους Έλληνες ως τους ακριβοπληρωμένους τεμπέληδες της Ευρώπης.


Οι διαφορετικές φωνές από το εξωτερικό


Παρόλο που ο κ. Ράιχενμπαχ βλέπει ότι η διάσωση της ελληνικής οικονομίας περνά μέσα απ’ το Μνημόνιο και τις μειώσεις μισθών, έρχεται να τον διαψεύσει ο πρώην πρόεδρος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν. Ο κ. Άκερμαν εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε διαγραφή χρέους ύψους 180 δισ. ευρώ για να μειώσει το χρέος της στο 60% του ΑΕΠ. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «το κόστος διάσωσης (της Ελλάδας) δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με το κόστος διάλυσής της», την ίδια στιγμή που ακόμα και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζει ως «τρομακτικό και μη ρεαλιστικό σενάριο» την έξοδο κάποιας χώρας από το ευρώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)