to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:14 | 12.07.2017

Οικονομία

Γ. Σταθάκης: Ολοκληρώνεται ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας μέχρι το τέλος του έτους

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στις εργασίες του 1ου Αναπτυξιακού συνεδρίου για την Παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας, που πραγματοποιείται στο εκθεσιακό κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης.


Την ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του έτους του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας ανήγγειλε ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Υπουργός έθεσε ως στόχο την ενίσχυση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, με παράλληλη διατήρηση σημαντικού μεριδίου και για τον λιγνίτη, στο πλαίσιο που επιτρέπει η Συνθήκη των Παρισίων.

Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι ο λιγνίτης θα παραμείνει το στρατηγικό καύσιμο της χώρας και επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης να διατηρηθεί η ΔΕΗ ως ισχυρός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος. Δήλωσε έτοιμος να αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ελληνική πρόταση, σχετικά με τον τρόπο που θα προχωρήσει η διαδικασία αποεπένδυσης της ΔΕΗ στην αγορά λιγνίτη. Υπογράμμισε ότι η πρόταση έχει καταρτιστεί σε στενή συνεργασία με τη ΔΕΗ και ότι η όποια συμφωνία προκύψει με την Επιτροπή θα προτάσσει τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Αναφερόμενος στις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στον χώρο της ενέργειας, ο Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία ύπαρξης ενός σαφούς και διαφανούς θεσμικού πλαισίου και ανήγγειλε τη θέσπιση νέου Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ. Παρακίνησε, δε, τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας να εκμεταλλευτούν τα νέα εργαλεία που δημιουργούνται, όπως ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων, ο οποίο υποστήριξε ότι ανοίγει δρόμο προς ένα νέο πεδίο επενδύσεων. Ειδική αναφορά έκανε και στις πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση ενέργειας, οι οποίες ανήγγειλε ότι εφεξής δεν θα περιορίζονται στα κτίρια αλλά θα καλύψουν και τις μεταφορές.

Περιγράφοντας τα εργαλεία χρηματοδότησης των επενδύσεων, ο Υπουργός έκανε ειδική μνεία στο Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, η συμφωνία για τη σύσταση του οποίου αναμένεται να υπογραφεί αργότερα σήμερα, παρουσία του Πρωθυπουργού. Αναφέρθηκε, επίσης, στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ, τη δημιουργία του οποίου αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο, με στόχο την υποστήριξη περιοχών όπου ένα μεγάλο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού απασχολείται σε κλάδους που εξαρτώνται από τον άνθρακα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)