to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:12 | 22.02.2017

Οικονομία

Γ. Σταθάκης στον ΣΕΒ: Δέκα βήματα για τη δημιουργία σαφούς πλαισίου χωρικού σχεδιασμού

Δέκα βήματα για την δημιουργία ενός σαφούς πλαισίου χωρικού σχεδιασμού, που θα προτάσσει την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά θα διευκολύνει επιπλέον το επιχειρείν περιγράφοντας ξεκάθαρα τους κανόνες, παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας χθες σε εκδήλωση του ΣΕΒ για το θέμα.


Συγκεκριμένα, τα βήματα που υλοποιεί η κυβέρνηση περιλαμβάνουν τον νέο νόμο για τον χωρικό σχεδιασμό (4447/2016), το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο αποσαφηνίζονται οι χρήσεις γης, τη θεσμοθέτηση των 11 Περιφερειακών Πλαισίων, την αποσαφήνιση του πλαισίου για τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια, τον προσδιορισμό των προδιαγραφών του Ειδικού Πλαισίου για τον Ορυκτό Πλούτο, την προκήρυξη διαγωνισμού για τη μελέτη σχετικά με το Ειδικό Πλαίσιο του Τουρισμού, το νόμο «Περί θεσπίσεως πλαισίου για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό», την κατάρτιση των δασικών χαρτών, την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και την κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί κανόνων δόμησης.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωσταντίνος Μπίτσιος επισήμανε ότι οι χωροταξικοί και πολεοδομικοί κανόνες αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην πραγματοποίηση επενδύσεων, σε μια περίοδο που έχουμε ανάγκη από επενδύσεις. «Ο χωρικός σχεδιασμός και κυρίως ο τρόπος που εφαρμόζεται στη χώρα μας, εδώ και δεκαετίες, σε αντίθεση με αυτό που όλοι θα επιθυμούσαμε δεν αποτελεί εγγύηση για τον επενδυτή, δεν προστατεύει το αστικό και φυσικό περιβάλλον, δεν μειώνει τις περιφερειακές ανισότητες και δεν προάγει τους εθνικούς στόχους που περιλαμβάνει και εξειδικεύει», τόνισε ο κ. Μπίτσιος.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και Πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας και Δικτύων του Συνδέσμου Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, τόνισε ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η χώρα μας έχει άμεση ανάγκη από παραγωγικές επενδύσεις, που δημιουργούν θέσεις εργασίας, παράγουν εμπορεύσιμα προϊόντα ή υπηρεσίες και αυξάνουν το ΑΕΠ της χώρας. Αυτές, όμως, οι επενδύσεις χρειάζονται χώρους για να κτίσουν τις εγκαταστάσεις τους σε γρήγορους χρόνους και με ασφάλεια δικαίου. Το βάρος, λοιπόν, που πέφτει σε αυτούς που σήμερα διαμορφώνουν την χωροταξική πολιτική είναι πολλαπλάσιο και ο διαθέσιμος χρόνος για την υλοποίησή της πολύ περιορισμένος», κατέληξε.

 
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)