to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:24 | 15.11.2018

Οικονομία

Γ. Σταθάκης στο Thessaloniki Summit: «Καθαρό μονοπάτι προς το ενεργειακό μέλλον, πλέον έχουμε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό»

«Διαμορφώσαμε ένα καθαρό μονοπάτι προς το ενεργειακό μέλλον και πλέον έχουμε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό», υποστήριξε από το βήμα της 3ης Συνόδου Thessaloniki Summit, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.


 Ο λόγος για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα προς διαβούλευση), τα βασικά σημεία του οποίου απαρίθμησε ο Υπουργός στην αρχή της ομιλίας του:

·         αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος μέχρι το 2030, με αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ (στο 32% στη συνολική κατανάλωση και στο 55%-57% στην ηλεκτροπαραγωγή), περιορισμό του ρόλου του λιγνίτη (στο 17%) και αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως σταθεροποιητικό παράγοντα για τη μεταβατική περίοδο

·         παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε πλήθος κλάδων της οικονομίας, με στόχο να επιτυγχάνεται ετήσιος ρυθμός βελτίωσης τουλάχιστον 1,5%

·         αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, με ενίσχυση των ήδη ισχυρών πολιτικών που έχει προωθήσει η κυβέρνηση

Στη συνέχεια ο κ. Σταθάκης περιέγραψε τις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην ενεργειακή αγορά: Τη διαμόρφωση του θεσμικού περιβάλλοντος για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας εντός του 2019, την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, καθώς και την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων που συμφωνήθηκαν με τους Θεσμούς. Στο τρίτο αυτό σημείο, υπενθύμισε ότι βασική αρχή της κυβέρνησης υπήρξε ο διαχωρισμός του εμπορικού τμήματος των επιχειρήσεων, που ιδιωτικοποιείται, από τις υποδομές και τα δίκτυα, όπου το Δημόσιο διατηρεί τον έλεγχο.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες ανάπτυξης των ενεργειακών υποδομών, τόσο στο εσωτερικό, όσο και με τις άλλες χώρες. Εντός της Ελλάδας προχωρά με γοργά βήματα, μετά από δεκαετίες, η ανάπτυξη του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη νησιωτική χώρα. Ήδη νησιά των Κυκλάδων έχουν συνδεθεί και έχει ξεκινήσει η διαδικασία κατασκευής του καλωδίου που θα ενώνει την Πελοπόννησο με την Κρήτη, ενώ σημαντικές συζητήσεις είναι σε εξέλιξη προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα και η κατασκευή του καλωδίου που θα ενώνει την Αττική με την Κρήτη. Με τον τρόπο αυτό το διασυνδεδεμένο δίκτυο θα καλύπτει, πλέον έως και το 90% των νησιών της χώρας.

Προς το εξωτερικό, προωθούνται διασυνδέσεις τόσο στο δίκτυο ηλεκτρισμού όσο και στο δίκτυο φυσικού αερίου. Στη μην πρώτη περίπτωση, ενδυναμώνονται οι υπάρχουσες διασυνδέσεις με τις όμορες βαλκανικές χώρες και την Ιταλία ενώ προωθούνται και νέες (με την Κύπρο). Στην περίπτωση του φυσικού αερίου, βρίσκονται σε εξέλιξη, έχοντας καταγράψει σημαντική πρόοδο, μια σειρά έργα:

·         έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο ΤΑΡ

·         τις προηγούμενες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για την κατασκευή του IGB

·         έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την κατασκευή αγωγού που θα ενώνει την πόλη των Σκοπίων με τη Θεσσαλονίκη

·         προχωρά η προετοιμασία εκκίνησης του EastMed, ενός φιλόδοξου έργου με μεγάλη στρατηγική σημασία για την ευρύτερη περιοχή

Ειδικά για τον EastMed ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η κατασκευή του συνδέεται με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που εντοπίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Προσέθεσε, δε, ότι και στην Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της έρευνας για ύπαρξη αντίστοιχων κοιτασμάτων, σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου διεθνώς.

Πέραν των αγωγών, ο κ. Σταθάκης ανέφερε και άλλα σημαντικά έργα αναβάθμιση των υποδομών φυσικού αερίου. Ήδη ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις στη Ρεβυθούσα, επιτρέποντας να καλύπτεται το σύνολο των αναγκών της χώρας. Παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες (πρόσφατα ξεκίνησε το market test) δημιουργίας αντίστοιχων εγκαταστάσεων στην Αλεξανδρούπολη.

«Πλέον έχουμε το σχέδιο», επανέλαβε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Σταθάκης, «για να εκπληρώσουμε τους σημαντικούς στόχους που έχουμε θέσει για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της, καθώς  και για την ενίσχυση της θέσης της χώρας στο πλαίσιο του διεθνούς μετασχηματισμού της ενεργειακής αγοράς».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)