to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:41 | 26.02.2018

Οικονομία

Γ. Σταθάκης στο «Κόκκινο Πάτρας»: Οι σχεδιασμοί για την έλευση του Φυσικού Αερίου έχουν προχωρήσει

Στο στούντιο του «Κόκκινου Πάτρας 107,7» φιλοξενήθηκε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με την αφορμή της επίσκεψής του στην πόλη στο πλαίσιο ομιλίας του σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος


Ο κ. Σταθάκης μίλησε στην εκπομπή «Ποντάρω Κόκκινο» και στους δημοσιογράφους Βίκυ Δρακούλη και Θάνο Χριστακόπουλο για όλα τα θέματα αρμοδιότητάς του που αφορούν την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα όπως το Φυσικό Αέριο, οι δασικοί χάρτες, οι υδρογονάνθρακες κ.α., καθώς και για ζητήματα γενικότερου πολιτικού ενδιαφέροντος όπως το Σκοπιανό, η τουρκική προκλητικότητα, η υπόθεση Novartis κ.α.. 

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη του Υπουργού:

-Να ξεκινήσουμε από την παρουσία σας στην πόλη, με αφορμή την ημερίδα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος.
 
Είναι ο νόμος για τα αυθαίρετα, που περιλαμβάνει επίσης και τον νέο τρόπο αδειοδότησης των κτιρίων στην χώρα, και τον διαχωρισμό ουσιαστικά αδειοδότησης και ελέγχου από τους πολεοδομία, τον δήμο και τον έλεγχο από την περιφέρεια πλέον. Ο νόμος για την παράταση των αυθαιρέτων για 30 ακόμα χρόνια, ο οποίος υπενθυμίζω ότι ψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση στην Βουλή, τώρα συζητάμε σε όλη την Ελλάδα γίνονται εκδηλώσεις, κυρίως από το ΤΕΕ, προκειμένου να βλέπουμε την εφαρμογή του νόμου, και να επιλύουμε προβλήματα, που υπάρχουν κατά την εφαρμογή του.
 
-Ποια είναι τα βασικά του χαρακτηριστικά; Μέσα σε ένα δάσος μπορεί κάποιος να πει ότι βρήκα εγώ την ευκαιρία να το νομιμοποιήσω;
 
Όχι, είναι η απάντηση. Ούτε σε δάση, ούτε σε ρέματα, ούτε σε παραλίες νομιμοποιούνται Το βασικό πνεύμα του νόμου είναι να υπάρξει παράταση για κτίρια, τα οποία δεν προσκρούουν σε αυτές τις κατηγορίες και ταυτόχρονα εισάγονται κάποια κοινωνικά κριτήρια, προκειμένου να διευκολύνουν την ταυτοποίηση των κτιρίων για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Στο θέμα των δασών ο νόμος προβλέπει μόνο τις οικιστικές πυκνώσεις, όμως δεν μπορούν αυτή την στιγμή να υποβάλλουν αίτηση, πρέπει να προσδιοριστούν, το δέχτηκε το ΣτΕ να υπάρξει οικιστική πύκνωση ως προσδιορισμός Από εκεί και πέρα  πρέπει να προδιαγραφούν οι οικιστικές πυκνώσεις, προκειμένου να μπορέσουν να ταυτοποιήσουν ακίνητα,  άρα αυτό θα γίνει σε δεύτερο χρόνο.
 
-Να περάσουμε και στους δασικούς χάρτες. Εδώ στην Αχαία έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις ενστάσεις. Εάν έχουμε κάποιο νεότερο για την σύσταση των επιτροπών, που θα εξετάσουν τα αιτήματα αυτά, εάν έχει βρεθεί το κατάλληλο προσωπικό, που θα τις στελεχώσει και πότε πιάνουν δουλειά.
 
Η σύσταση των επιτροπών προχωρά κανονικά. Σε περιοχές, όπου έχουμε μεγάλο αριθμό αιτήσεων, εμείς προχωράμε με το χρονοδιάγραμμα, όπως  έχει φτιαχτεί. Τον Δεκέμβριο εμείς επικυρώσαμε τους χάρτες, εκεί που οι ενστάσεις ήταν διαχειρίσιμες, αναφέρομαι σε όλη την χώρα.  Σύμφωνα με τον χρονοδιάγραμμα η επόμενη επικύρωση θα γίνει τον Ιούνιο. Στην περίπτωση, που κάποιες περιοχές δεν έχουν ολοκληρώσει το έργο των ενστάσεων θα το δούμε, αλλά η πρόθεσή μας είναι να προχωράμε κανονικά σε όλες τις περιοχές και να ολοκληρώνεται η επικύρωση στις περιοχές συγχρονισμένα με βάση το χρονοδιάγραμμα. Άρα, το επόμενο σημείο καμπής είναι ο Ιούνιος του 2018.
 
-Υπήρξε μια αναστάτωση και στους κατ’ επάγγελμα αγρότες και όσους είχαν κληρονομήσει ένα χωράφι, οι οποίοι έλεγαν ότι ξαφνικά έρχονται μετά από 53 χρόνια, για να πληρώσουμε τώρα, την περιουσία, που είχαμε έτσι κι αλλιώς και την καλλιεργούσαμε. Δεν θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι και να το είχαμε αποφύγει αυτό;

Η απάντηση είναι όχι. Εμείς πήραμε την απόφαση να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για την χώρα. Υπενθυμίζω ότι τους δασικούς χάρτες τους παραλάβαμε, τα δάση της χώρας, που είναι συνταγματικά κατυχηρωμένα έχουν επικυρωθεί μόλις 1% των δασών της χώρας.  Εμείς σε ένα χρόνο με την νομοθεσία, που κάναμε σε ένα χρόνο, φθάσαμε να έχουμε επικυρώσει στο 37% και σε ένα χρόνο από τώρα θα έχουμε φθάσει το 70%. Μιλάμε για την μεγαλύτερη ιστορική τομή στο θέμα αυτό, μετά την δικτατορία, διότι επιτέλους η χώρα το 2020 έχει καταγεγραμμένα τα δάση της, οριστικά και αμετάκλητα. 

Η δεύτερη επιδίωξή μας, που είναι η χώρα να αποκτήσει κτηματολόγιο επιτέλους, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την οριοθέτηση των δασών και χωρίς την οριοθέτηση των παραλιών, άρα κάναμε το μεγάλο βήμα με τα δάση και θα ακολουθήσει τέλος του 2018 η οριοθέτηση των παραλιών, προκειμένου το 2020 να αποκτήσει η χώρα ολοκληρωμένο κτηματολόγιο για το 80% της χώρας.

Είναι ένας συνδυασμός μέτρων, που αποφασίσαμε να τα κάνουμε όλα μαζί. Η απάντηση στους αγρότες είναι πάρα πολύ απλή. Οι καλλιεργούμενες περιοχές, όπως αποδείχτηκε και από την πράξη, η διαδικασία των ενστάσεων προχωρά κανονικά, οπότε έχουμε επίλυση του προβλήματος των καλλιεργούμενων εκτάσεων, δεν αποτελεί εμπόδιο. Συνεπώς, οι φοβίες, που υπήρχαν στη αρχή, στην πράξη οι αξιολογήσεις, που γίνονται από τις επιτροπές δείχνουν ότι αυτοί, που είναι μακροχρόνιοι καλλιεργητές αναγνωρίζονται τα δικαιώματά τους και ταυτόχρονα οριοθετείται πλήρως το δάσος και προχωράμε κανονικά με τους δασικούς χάρτες, και έχουμε φθάσει σε αυτά τα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα Θα πληρώσουν ότι προβλέπει ο νόμος, ο μόνος, που μένει απέξω, και σε σχέση με τις επιδοτήσεις και με όλα, είναι να μην κάνει τίποτε. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή, που εάν δεν αντιδράσει ο αγρότης θα χάσει τα δικαιώματά του”.
 
-Με τις επιδοτήσεις δεν υπάρχει πρόβλημα;
 

Κανένα πρόβλημα. Κινδυνεύει να χάσει τις επιδοτήσεις μόνο ο αγρότης, ο οποίος έχει γίνει αποδέκτης , με βάση των ΟΠΕΚΕΠΕ, με τον οποίο συνεργαζόμαστε, δεν αντιδράσει και παραμείνει παθητικός”.
 
-Να πάμε λίγο και σε ενεργειακά ζητήματα. Η Δυτική Ελλάδα είναι από τις πιο αδικημένες περιοχές, όσον αφορά το φυσικό αέριο, έχουμε ακούσει εξαγγελίες από δεκάδες υπουργικά στόματα κατά το παρελθόν ότι έρχεται το φυσικό αέριο, ακόμη δεν έχει έρθει. Με δεδομένη την προσπάθεια, που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα από το ΤΕΕ και την περιφέρεια, πιστεύουν ότι είναι εφικτή η δημιουργία ενός δικτύου σε Πάτρα, Αγρίνιο. Ποιος είναι ο σχεδιασμός και τι πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα;
 
Η ΔΕΔΑ τώρα έχει μπει σε μια καινούργια φάση, οπότε είμαστε στο στάδιο, είχαν γίνει και εξαγγελίες στο αναπτυξιακό συνέδριο στην Πάτρα, να ενσωματωθούν οι προτάσεις της περιφέρειας και μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση δικτύων διανομής φυσικού αερίου. Οι σχεδιασμοί έχουν προχωρήσει. Η ΔΕΔΑ είναι στο στάδιο, η οποία διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ένα πολύ μεγάλο δάνειο, για την ανάπτυξη των δικτύων, και η συγκυρία είναι πολύ ενθαρρυντική, διότι η υπογραφή των συμβάσεων θα γίνει σε δυο εβδομάδες από τώρα, με την επίσκεψη του ίδιου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για το θέμα αυτό στην Ελλάδα. Η χρηματοδότηση όλων των σχεδίων θα επιταχυνθεί μόλις διασφαλιστεί η χρηματοδότηση”.
 
-Μπορείτε να μας εξηγήσετε τα βασικά στοιχεία του προγράμματος εξοικονομώ κατ’ οίκον; Ποιους αφορά; Πώς μπορούν να βγουν κερδισμένοι; Ποιες είναι οι διαδικασίες ένταξης στο πρόγραμμα;
 
Έχει δυο καινοτομίες βασικές το εξοικονομώ κατ’ οίκον 2. Η μία είναι τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, κλιμακώνεται η επιδότηση ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού, μέχρι 20.000 ευρώ , παίρνουν επιδότηση 60%, συν 5% για κάθε προστατευμένο μέλος. Άρα αυτοί θα πάρουν μια τεράστια επιδότηση του προγράμματος, μέχρι 30.000 ευρώ γίνεται 50%, και μηδενίζεται μετά τις 40.000 ευρώ. Το μόνο κίνητρο, που έχει είναι το άτοκο δάνειο. Η δεύτερη καινοτομία του προγράμματος είναι ότι δεν είναι υποχρεωτικό πλέον να πάρεις δάνειο από την τράπεζα. Το εξοικονομώ 1 ήταν ταυτισμένο με την δανειοδότηση από την τράπεζα, το εξοικονομώ 2 δεν χρειάζεται. Το τρίτο στοιχείο είναι ότι δίνεται μέχρι 25.000 ευρώ ανά κατοικία. Είναι ηλεκτρονικά όλα, δεν παρεμβαίνει πουθενά ανθρώπινος παράγοντας. Το πρόγραμμα θα κλείσει μόλις εξαντληθούν τα 500 εκατ. Η διαδικασία είναι απλή. Χρειάζεται επτά πιστοποιητικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, είναι αυτόματο το σύστημα, και ο μόνος έλεγχος είναι ο επιθεωρητής ενεργειακής απόδοσης, ο οποίος έρχεται σε δυο φάσεις, πριν και μετά, και επικυρώνει ότι τα πράγματα έγιναν έτσι όπως πρέπει… Επιδοτούνται τα αλουμίνια, αλλαγή παραθύρων, εξοικονόμηση ενέργειας, μονώσεις κάθε μορφής”.
 
-Πότε θα αρχίσει να τρέχει;
 
Το πρόγραμμα είναι έτοιμο. Θεωρούμε ότι τέλος του μήνα θα ξεκινήσει με τις δυο τράπεζες, που είναι έτοιμες, και 10 ημέρες μετά θα μπουν και όλες οι άλλες. Υπόψιν ότι συμμετέχουν και οι συνεταιριστικές τράπεζες,  άρα έχουμε το πλήρες φάσμα όλων των χρηματοδοτικών φορέων”.
 
-Μετά το φυσικό αέριο και την ενέργεια, να περάσουμε και στους υδρογονάνθρακες Οι επικριτές του σχεδιασμού για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων υποστηρίζουν, ότι τώρα που άλλες προηγμένες κοινωνίες προχωρούν μπροστά σε άλλες καθαρές μορφές ενέργειας, εμείς επιμένουμε στο πετρέλαιο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το περιβάλλον, τον τουρισμό κ.α.. Τι απαντάτε και πώς μπορείτε να διασφαλίσετε ότι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, όπως είναι το Ιόνιο που προσελκύει κάθε καλοκαίρι χιλιάδες τουρίστες, δεν θα επηρεαστεί από αυτή την διαδικασία.
 
Νομίζω ότι πρέπει να υπογραμμιστεί ότι πριν από ένα χρόνο έχουμε ενσωματώσει στην νομοθεσία μας, όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Η Ευρώπη έχει τις πιο αυστηρές προδιαγραφές στον κόσμο. Η νομοθεσία μας έχει ενσωματωθεί, είναι οι νόμοι του ελληνικού κράτους, άρα θα εφαρμόσουμε τις πιο αυστηρές προδιαγραφές, περιβαλλοντικές, κ. α. Η επιτήρηση είναι μόνιμη και εάν δείτε την νομοθεσία είναι αυστηρή σε θέματα ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας. 

Δεύτερον, αποτελούν μια πρόκληση οι υδρογονάνθρακες Βεβαίως και η χώρα έχει δεσμευτεί ότι μεταβαίνουμε σε ένα σύστημα με πολλές ΑΠΕ , ο στόχος, που θα βάλουμε για το 2020-2030, από το 29%, που παράγουμε σήμερα ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα φτάσουμε το 50%. Εντούτοις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής μεσογείου, και στην Κύπρο και στο Ισραήλ, όπως ξέρετε, υπάρχουν πλέον προοπτικές για την παραγωγή υδρογονανθράκων, πολύ σημαντικές.

Η Ευρώπη θα συνεχίζει να χρησιμοποιεί υδρογονάνθρακες, σε πιο περιορισμένο βαθμό αλλά θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ενεργειακής στρατηγικής της. Θεωρούμε ότι αποτελεί ευκαιρία για την χώρα, θυμίζω ότι δαπανούμε 14δις τον χρόνο για πετρέλαιο. Είναι τεράστιο το ποσό και στοχεύουμε να αποκλιμακωθεί κατά τι μέσα από την πολιτική αυτή. Πρέπει να προχωρήσουμε θα έχει τεράστιο θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, στην απασχόληση και παντού. Πρέπει να το κάνουμε σωστά. Ακολουθούμε κατά γράμμα και τις εξελίξεις στην Κύπρο και στο Ισραήλ.

Είναι θετικό που ο βηματισμός μας πλέον και στην Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα σημείο ωρίμανσης που είμαστε στο ίδιο επίπεδο με τις εξελίξεις στις περιοχές αυτές. Σύντομα ξεκινάμε. Το χρονοδιάγραμμα είναι για το 2019. Οι ανησυχίες όλες αποτελούν μέρος μιας συζήτησης η οποία συγκεκριμενοποιείται. Ο διάλογος είναι απόλυτα θεμιτός. Έχει αλλάξει πολύ η τεχνολογία στην εξόρυξη. Έχω επισκεφθεί και το Ισραήλ και τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά πλέον κι όχι όπως τα παλιά τα χρόνια. Είναι και πάρα πολύ σημαντικός πόρος για τις Περιφέρειες, άρα νομίζω ότι ο διάλογος έχει γίνει μέχρι τώρα και με τις Περιφέρειες και θα προχωρήσουμε.

-Ο κόσμος ωστόσο φοβάται. Βλέπει τι γίνεται με τα ατυχήματα στο εξωτερικό. Εδώ με ένα πλοίο το καλοκαίρι που βυθίστηκε μαύρισαν οι παραλίες της Αττικής. Είναι λογικός όμως και αυτός ο φόβος των πολιτών.. .

Επαναλαμβάνω, επειδή έχουν προηγηθεί τα διεθνή ατυχήματα κατά καιρούς, αν δείτε η νομοθεσία έχει αλλάξει και θα δείτε τι ρόλο παίζουν οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες, είναι μέρος του συστήματος ελέγχου. Οι Περιφέρειες και οι τοπικές κοινωνίες έχουν γίνει μέρος του μηχανισμού κι έτσι, βήμα προς βήμα, αδειοδοτούνται όλα και επίσης υπάρχει απόλυτος και αυστηρός έλεγχος τόσο από τις τοπικές κοινωνίες όσο και από το κράτος.

-Βλέπουμε την τουρκική στάση στην ΑΟΖ της Κύπρου. Για να χρησιμοποιήσουμε μια κοινή μας λέξη πολύ «τσαμπουκά» βλέπουμε από τους γείτονές μας.  Τι γίνεται;

Υπάρχει μια ένταση που προκαλείται από την πλευρά της Τουρκίας αλλά θεωρώ ότι και στο θέμα της Κύπρου τα πράγματα θα προχωρήσουν όπως πρέπει. Η προκλητικότητα αυτή θα είναι δύσκολο να έχει συνέχεια και αποτέλεσμα. Πρέπει το θέμα να το αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα και βήμα-βήμα και με βάση του διεθνείς κανόνες να επιλυθούν οι εντάσεις αυτές. Στην Κύπρο θα προχωρήσουν πιστεύω οι έρευνες.

-Να πάμε λίγο και στο θέμα της Novartis; Τι γίνεται με αυτή την υπόθεση; Πιστεύετε
ότι όντως είναι, όπως αρχικά ειπώθηκε, το μεγαλύτερο σκάνδαλο από την Μεταπολίτευση και μετά; Υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να ενοχοποιήσουν κάποιους ή είναι όλα στον αέρα και στο επίπεδο φημών, «μου είπαν», «άκουσα», «υποθέτω», «λέγεται στην πιάτσα», όπως διατείνονται οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι σε αυτή την υπόθεση;


Το πρώτο θετικό είναι ότι υπήρξε ευρεία συναίνεση στη Βουλή πως πρέπει να συνεχιστεί η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Υπάρχουν διαφορές προφανώς στα κόμματα και στα διαδικαστικά αλλά πιστεύω ότι επί της αρχής όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει η Προανακριτική και να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση. Άρα, στο δια ταύτα, ήταν και είναι, λίγο έως πολύ, μονόδρομος εφόσον πρόκειται για ένα διεθνές σκάνδαλο κι εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες να φτάσει η διαλεύκανση στο τέλος. Από εκεί και πέρα, επειδή είναι μονόδρομος, όλα τα άλλα είναι εικασίες.
Η αθωότητα, επί της αρχής, μέχρι αποδείξεως του εναντίου, είναι δεδομένα, άρα δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι που να μπορεί να προ-ειπωθεί, είτε να πει θα συμβεί το ένα ή το άλλα, ή εάν είναι αρκετά τα στοιχεία ή δεν είναι, εάν υπάρχουν καν στοιχεία. Αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει, ότι της αρχής και επί της διαδικασίας δεν υπήρχε κάτι άλλο που μπορούσε να γίνει. Έπρεπε να προχωρήσουμε, από εκεί και πέρα θα αξιολογηθούν τα πράγματα και είναι ένα θέμα που θα κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

-Θεωρείτε ότι αυτή η υπόθεση μπορεί να κρίνει τις επόμενες εκλογές; Επίσης θεωρείτε ότι μπορεί να έχουμε ένα σκάνδαλο χωρίς κανείς να παραδέχεται ότι εμπλέκεται;

Κανένας δεν αμφισβητεί ότι έχουμε σκάνδαλο αλλά όλα αυτά τα πράγματα έχουν και τη δικαστική διάσταση  οπότε θα κριθούν εκεί. Θα πρέπει να περιμένουμε. Δεν ξέρω εάν κρίνονται εκλογές από αυτή την υπόθεση. Είναι ευαίσθητο θέμα προφανώς.

-Υπάρχει η αίσθηση ότι τα έχετε ανοίξει όλα μαζί. Για παράδειγμα το Σκοπιανό. Γιατί πρέπει να επιλυθεί τώρα; Σε τι θα εξυπηρετούσε την χώρα μας;

Να συμφωνήσουμε επί της αρχής ότι το θέμα στα Βαλκάνια δεν μπορούσε να παραμένει ως είχε. Μια στασιμότητα, την Ελλάδα και την Αλβανία να διατηρούν το καθεστώς εμπόλεμης κατάστασης, το θέμα τον Σκοπίων να σέρνεται επί τόσα χρόνια, κλείνει μια 30ετία χωρίς να μην υπάρχει κάποια εξέλιξη. Όλα αυτά αποκτούν μια σημασία διότι τα Βαλκάνια πρέπει να σχηματοποιήσουν κατά πόσο θα ενισχύσουν την σχέση τους με την Ε.Ε. ή όχι. Άρα όλα αυτά τα θέματα αποκτούν μια διάσταση που για εμάς έχει τεράστια σημασία. Θέλουμε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα έχει μόνο να επωφεληθεί αυτό, οικονομικά και γεωπολιτικά. Συνεπώς η κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατόν για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα που μας έρχονται από δεκαετίες, να βρούμε κοινά αποδεκτά λύσεις. Το πνεύμα της προσέγγισης στα Σκόπια είναι πολύ σαφές: Σύνθετη ονομασία, απαγκίστρωση κάθε έννοια  που παραπέμπει σε αλυτρωτισμό. Αυτή είναι εδώ και  30 χρόνια η πάγια ελληνική θέση. Αν βρούμε τον τρόπο να καταλήξουμε σε συμφωνία θα είναι ένα πολύ θετικό βήμα.

- Οι αναβαθμίσεις με τελευταία αυτή του οίκου Moody's δείχνει ότι υπάρχει καλό κλίμα για τα ελληνικά ομόλογα στις αγορές; Έγινε ξαφνικά η Οικονομία ευχάριστο θέμα για την κυβέρνηση;

Το τελευταίο εξάμηνο οι εξελίξεις είναι θετικές κι επιβεβαιώνεται η βασική στρατηγική της κυβέρνησης ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος είναι εφικτή και ότι η επόμενη μέρα είναι η καθαρή έξοδος από τις αγορές. Αυτό είναι το απόλυτο κομβικό σημείο της δικής μας πολιτικής και φαίνεται τους τελευταίους 6 μήνες ότι είναι εφικτό. Τα νέα αυτά της Moody's και τα υπόλοιπα ευχάριστα νέα τείνουν στο ότι συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Εάν έχουμε και το θετικό αποτέλεσμα που όλοι προεγγράφουν στο θέμα της διευθέτησης τους ελληνικούς χρέους νομίζω ότι πλέον μπορούμε να θεωρούμε ότι η στρατηγική μας θα αποδώσει.
-Άρα το καλοκαίρι βγαίνουμε από τα μνημόνια;
Αυτό είναι σαφές για εμάς, στο οικονομικό κομμάτι της Κυβέρνησης.

- Τα τιμολόγια της ΔΕΗ «καίνε» τους καταναλωτές που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και καταφεύγουν σε ρυθμίσεις επί ρυθμίσεως πολλές εκ των οποίων δεν μπορούν να τηρήσουν με αποτέλεσμα να τους κόβεται το ρεύματα με ότι αυτό συνεπάγεται για αυτές τι οικογένειες. Θεωρείτε ότι οι ρυθμίσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο μπορούν να βοηθήσουν και είναι αρκετές για να αντιμετωπιστεί αυτό το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα;

Η τιμή του ρεύματος δεν έχει αυξηθεί τα προηγούμενα τρία χρόνια. Δεύτερον υπάρχουν οι μειώσεις με διάφορους τρόπους όπως η έκπτωση 15% που προσφέρει οι ΔΕΗ στους συνεπείς. Επίσης με την αλλαγή που κάναμε στα «οίκο», ενώ πέρυσι τον χειμώνα τα κακομοιριά έβλεπαν απότομες αυξήσεις που είχαν να κάνουν με τον τρόπο υπολογισμού των «οίκο», τώρα αλλάξαμε το νόμο και τώρα είναι ομαλά. Άρα δεν θα δουν απότομες αλλαγές στους λογαριασμούς τους επειδή καίνε παραπάνω κάποιες σόμπες στον βαρύ χειμώνα.  Παράλληλα έχουμε εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες ενός πολύ δυνατού κοινωνικού τιμολογίου. Με τον παλιό κοινωνικό τιμολόγιο ήταν περίπου 30% για όλο το τιμολόγιο. Με το νέο κάναμε δύο βήματα:
1ο: Πήραμε τα κοινωνικά κριτήρια όσον πήραν το κοινωνικό μέρισμα πέρυσι κι αυτοί εντάσσονται στην κλασσική έκπτωση του 30-35%. Θα πρέπει να κάνουν καινούργια αίτηση.

2ο: Η άλλη ομάδα που ξεχωρίσαμε είναι η κοινωνική ομάδα που παίρνει κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης στους οποίους δίνουμε έκπτωση 70%. Άρα ξεχωρίσαμε τους πολύ φτωχούς και τους δίνουμε μεγάλη έκπτωση. Ταυτόχρονα για τα νοικοκυριά που έχασαν το κοινωνικό τιμολόγιο κι έμειναν χωρίς ρεύμα, που είναι 1.340 νοικοκυριά σε όλη την χώρα, βγάλαμε 10εκ. από τον προϋπολογισμό για το 2018 και τους πληρώνουμε μέχρι και 20.000 ευρώ, όλο το χρέος τους δηλαδή προς τη ΔΕΗ, για να επανασυνδεθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο. Αν είναι όπως φανταζόμαστε πάρα πολύ φτωχά νοικοκυριά θα μπορούν να πάρουν την έκπτωση του 70%. Προβλέπεται λοιπόν, ανάλογα με το εισόδημά τους, να καλυφθεί όλο τους το χρέος ώστε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε όλοι: Κανένα νοικοκυριό με κεριά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)