to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:04 | 28.03.2017

πηγή: στο Κόκκινο

Πολιτική

Γ. Σταθάκης: «Οι μεταρρυθμίσεις είναι καταδικασμένες να πετύχουν»

«Αν θέλεις να κάνεις εχθρούς προσπάθησε να κάνεις αλλαγές» επεσήμανε ο Γιώργος Σταθάκης στην ομιλία του στην εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν, τονίζοντας, ωστόσο, ότι ήδη έχουν προχωρήσει σημαντικές αλλαγές σε τομείς όπως η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, οι δημόσιες συμβάσεις, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων και ο χωρικός σχεδιασμός.


Αποφεύγοντας να μιλήσει για το θέμα της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που είχαν στο επίκεντρό τους την αντίστιξη Κράτους-Ιδιωτικού Τομέα απέτυχαν. Σημείωσε, επίσης, ότι το Δίκτυο θα πρέπει να διατηρήσει ισχυρούς κανόνες ελέγχου από το Δημόσιο, όπως συμβαίνει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. 
 
Στάθηκε, ακόμη, στη λειτουργία αγοράς ενέργειας, που αποτελεί, όπως είπε «τη μεγαλύτερη αλλαγή που καλούμαστε να κάνουμε και θα το κάνουμε το 2018». «Οι κανόνες θα μεταβάλλουν το πλαίσιο των τιμών, απόλυτα ρυθμισμένων, με εισαγωγή του target model και την προσπάθεια να λειτουργήσουν περισσότερες μορφές ενέργειας» συμπλήρωσε ο υπουργός Ενέργειας. 
 
Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα των ΑΠΕ, με συμμετοχή 29% στην συνολική παραγωγή (με εξαίρεση τα νησιά), ωστόσο στάθηκε στην μεγάλη υστέρηση στο θέμα της Εξοικονόμησης Ενέργειας, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί τη μεγάλη πρόκληση από εδώ και στο εξής. Παρουσίασε τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Αγορά Ενέργειας στη χώρα μας και στάθηκε στην προώθηση του θεσμού των ενεργειακών συνεταιρισμών, που έχουν μεγάλη παρουσία στην Ευρώπη. 
 
Ο κ. Σταθάκης διατύπωσε το ερώτημα αν πρέπει να μιλάμε για απορρύθμιση ή επαναρρύθμιση της Οικονομίας, τονίζοντας ότι η επαναρρύθμιση, που είναι το αυτονόητο, σημαίνει «βαθιά μεταρρύθμιση στη δημόσια σφαίρα, στο ίδιο το κράτος, του τρόπου που οργανώνει νομοθετεί και επιτηρεί τους όρους με τους οποίους λειτουργούν τομείς την Οικονομίας», μια μεταρρύθμιση, ωστόσο, η οποία δεν μπορεί να είναι αδιαφανής και επιβάλλεται να «να αποφεύγεται και η δημιουργία νέων συμφερόντων, με την εξασφάλιση ουσιαστικών δικαιωμάτων και ρόλους σε όλους τους εμπλεκόμενους».
 
Προκόπης Αγγελόπουλος - Στο Κόκκινο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)