to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:56 | 16.09.2014

Πολιτική

Γ. Σταθάκης: Ο κ. Δένδιας κινείται αυστηρά εντός των επιλογών των τραπεζών ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μικρομεσαίων δανειοληπτών

Δήλωση του Γ. Σταθάκη αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας


Επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ εξαπέλυσε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Τσίπρας πουλάει αέρα κοπανιστό» και πως «βάζει το τυρί αλλά κρύβει τη φάκα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στον ΣΚΑΪ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δημιουργεί ελπίδες που είναι τόσο ψευδεπίγραφες που δεν αντέχουν σε δεύτερη ανάγνωση», ενώ επικαλούμενος τα στοιχεία της Αυγής,ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε νέα σεισάχθεια στα κόκκινα δάνεια ύψους 2 δισεκ. ευρώ.

«Μόνο προς τις τράπεζες τα κόκκινα δάνεια, επιχειρηματικά στεγαστικά, καταναλωτικά, αγγίζουν τα 80 δισεκ. ευρώ, αρκετά πάνω από 110 δισ. με τα χρέη στα ταμεία. Τι νέα σεισάχθεια θα κάνει; Θα πρέπει να πει ότι δίνει λύση στο λιγότερο από το 1/100 του προβλήματος, ειδάλλως δεν είναι τίμιο» σημείωσε.

Η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Δένδιας σε συνέντευξη του δείχνει να δυσανασχετεί με το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτον, ο κ. Υπουργός διογκώνει τα προς διαχείριση κόκκινα δάνεια σε 80 δισ. χωρίς να κάνει διαχωρισμό μεταξύ στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά αποκλειστικά τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά των μικρομεσαίων. Δεύτερον, ο κ. Δένδιας αγνοεί την έννοια της μόχλευσης των αρχικών κεφαλαίων ενός φορέα. Τρίτον, η κυβέρνηση προωθεί την άνευ κανόνων ρύθμιση των κόκκινων δανείων από τις ίδιες τις τράπεζες ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πώλησης τους σε εταιρίες γύπες ή/και πλειστηριασμών. Έτσι, ο κ. Δένδιας κινείται αυστηρά εντός των επιλογών των τραπεζών ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μικρομεσαίων δανειοληπτών.

Τέλος, σε σχέση με την αναπτυξιακή τράπεζα η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε πρόσφατα Ελληνογαλλογερμανικό επενδυτικό ταμείο με αρχικά κεφάλαια μόλις 700 εκατ. ευρώ και έδρα το Λουξεμβούργο. Πριν από λίγες μέρες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ταμείο στα 4 δισ. εφόσον ενσωματωθεί σε αυτό το ΕΤΕΑΝ και άλλοι συναφείς φορείς. Από τα παραπάνω διαφαίνεται μια σύγχυση του κ. Δένδια αναφορικά με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ίδρυση κανονικών και αναπτυξιακών τραπεζών.

Τον ευχαριστούμε για τις συμβουλές του και τον διαβεβαιώνουμε ότι θα διασφαλίσουμε την ενοποίηση όλων των αναπτυξιακών ταμείων σε ενιαία τράπεζα με έδρα την Ελλάδα. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)