to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:09 | 11.10.2014

Πολιτική

Γ. Σταθάκης: Μη βιώσιμο το χρέος, απέτυχε το πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα

«Καμία σοβαρή αποτίμηση της κατάστασης του χρέους δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει βιώσιμο» τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ


Μη βιώσιμο χαρακτηρίζει το χρέος ο Γιώργος Σταθάκης, χαρακτηρίζοντας προϋπόθεση για την προοπτική εξόδου από το μνημόνιο την αναδιάρθρωσή του. Λίγο πριν την ομιλία του στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο Γ. Σταθάκης τονίζει ότι απέτυχε πλήρως το πρόγραμμα του Ταμείου στην Ελλάδα.

«Καμία σοβαρή αποτίμηση της κατάστασης του χρέους δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει βιώσιμο» τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας τρία κύρια σημεία για το περιεχόμενο της ομιλίας του.

«Το ένα είναι το ελληνικό πρόγραμμα και το βασικό επιχείρημα τού γιατί απέτυχε, μετά από τέσσερα χρόνια εφαρμογής του, με βάση τα αποτελέσματα τα μακροοικονομικά της ύφεσης και της ανεργίας. Το δεύτερο είναι η ευρωπαϊκή πολιτική όπως έχει εξελιχθεί στη διαχείριση της κρίσης, το οποίο έχει οδηγήσει την ευρωπαϊκή οικονομία σε μια μόνιμη κατάσταση στασιμότητας. Και το τρίτο είναι ένας συνδυασμός αλλαγών που πρέπει να γίνουν στην ευρωπαϊκή πολιτική, που περιλαμβάνει τη νομισματική χαλάρωση, την αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου και μια νέα αναπτυξιακή ατζέντα προκειμένου να βγει η οικονομία από την κρίση».

Για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, ο Γ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι «η έξοδος από το μνημόνιο, όπως και η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εξαρτώνται απολύτως από την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του χρέους πρώτα, προκειμένου να απελευθερωθούν δημοσιονομικοί πόροι και ταυτόχρονα να γίνει βιώσιμη η στρατηγική της επιστροφής της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς».

Για τη «βιωσιμότητα του χρέους» υποστήριξε ότι «καμία σοβαρή αποτίμηση της κατάστασης του χρέους δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει βιώσιμη. Εξάλλου, τα ιστορικά παραδείγματα δείχνουν ότι οι οικονομίες που προχώρησαν σε μια πρώτη αναδιάρθρωση του χρέους, εφαρμόζοντας όμως ταυτόχρονα σκληρά προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, όπως έγινε στην Ελλάδα, στο 90% των περιπτώσεων, στα τρία με πέντε χρόνια, υπάρχει και δεύτερη αναδιάρθρωση χρέους, διότι προφανώς είναι εξόφθαλμο ότι δεν είναι βιώσιμο».

Ειδική αναφορά έκανε ο Γ. Σταθάκης στο ρόλο του ΔΝΤ. «Νομίζουμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επ' αφορμή της Ελλάδας ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, μετά από πολλές δεκαετίες. Αποδείχτηκε ότι η πολιτική του ΔΝΤ, η οποία περίπου είναι πανομοιότυπη με αυτή που εφάρμοσε στη δεκαετία του '90 σε πολλές χώρες, δεν είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση της κρίσης και έχουμε τη βεβαιότητα, αν όχι την πεποίθηση, ότι συνολικά το ελληνικό πρόγραμμα έχει άλλα αίτια απ' αυτά τα οποία θεωρήθηκαν από το ΔΝΤ ως αίτια της ελληνικής κρίσης και ως εκ τούτου απέτυχε πλήρως το πρόγραμμά του, στο οποίο συμμετείχε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)