to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:23 | 15.01.2019

Πολιτική

Γ. Σταθάκης: Καθαρή και δίκαιη η ψήφος εμπιστοσύνης που ζητεί η κυβέρνηση για να ολοκληρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη θητεία της

Δίκαιη καθαρή και απόλυτα συμβατή με την συνταγματική και κοινοβουλευτική διαδικασία, χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητά η κυβέρνηση.


Τέσσερις διαχωριστικές γραμμές διαμορφώνονται στο νέο μετα-μνημονιακό τοπίο, οι οποίες είναι υπαρκτές αντικειμενικά και πρέπει να τις αναγνωρίσουμε, επισήμανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί της πρότασης του Πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Η πρώτη διαχωριστική γραμμή που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία είναι η γραμμή απέναντι στον εθνικισμό», τόνισε. «Πρέπει να αφήσουμε πίσω μια μακρά περίοδο εθνικιστικής προσέγγισης στα θέματα της διεθνούς πολιτικής, των γειτόνων μας και σε πολλούς άλλους τομείς, αφορά και την εσωτερική διάσταση της πολιτικής μας ζωής». Είναι μία διαχωριστική γραμμή, σημείωσε, που μας θέτει προ των ευθυνών να προχωρήσουμε σε διακριτές πολιτικές γύρω από το θέμα που κλιμακώνεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η δεύτερη διαχωριστική γραμμή αφορά τα δικαιώματα και την ενίσχυση των θεσμών και της ισότητας των πολιτών απέναντι στους νόμους, στους κανόνες και στον τρόπο θεσμικής αντιμετώπισης από το κράτος. Όπως επισήμανε είναι μια «πολύ σαφής διαχωριστική γραμμή που διαμορφώθηκε εν μέσω των συνεχών αλλαγών που έχουν γίνει στα δικαιωματικά θέματα, καθώς και στα θέματα που άπτονται και ενισχύονται είτε από τη συνταγματική αναθεώρηση είτε από επιπρόσθετες θεσμικές πρωτοβουλίες που έρχονται το επόμενο διάστημα».

Η τρίτη διαχωριστική γραμμή, είπε ο κ. Σταθάκης, είναι επίσης πολύ σαφής και αφορά την οικονομία και την επόμενη ημέρα, τον τρόπο δηλαδή που η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. «Θα είναι μια οικονομία η οποία θα συμπεριλαμβάνει, θα ενοποιεί ή θα ενισχύει τις ανισότητες. Αυτό είναι το διακύβευμα και πάνω σε αυτή τη διαχωριστική γραμμή, μέρα με τη μέρα αποτυπώνονται με πολύ μεγάλη σαφήνεια ο διαφορετικός τρόπος προσέγγισης της ΝΔ και της παρούσας κυβέρνησης. Αυτό είναι και το επίμαχο θέμα της επόμενης ημέρας».

Τέλος, στην καρδιά του προβλήματος, τόνισε, παραμένει η διαχωριστική γραμμή γύρω από το κοινωνικό κράτος, «η μόνιμη αντιπαράθεσης για το δημόσιο σχολείο που είναι αυτό το οποίο βάζει τα παιδιά μας στα δημόσια πανεπιστήμια, που δημιουργεί ένα εκπαιδευτικό σύστημα με λαμπρές επιδόσεις διεθνώς, με τεράστια διεθνή ακτινοβολία», ανέφερε ο Υπουργός. «Ενίσχυση, λοιπόν, του δημόσιου κοινωνικού κράτους, ενίσχυση της Υγείας, του συστήματος πρόνοιας και προστασίας για όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας κ.ο.κ. απέναντι σε μια πολιτική η οποία βάζει μονίμως στο στόχαστρο αυτές τις λειτουργίες του κοινωνικού κράτους».

Αυτές οι τέσσερις διαχωριστικές γραμμές, τόνισε, είναι αυτές γύρω από τις οποίες όχι μόνο διαμορφώνονται σήμερα ανάμεσά μας μια νέα διάταξη των πολιτικών δυνάμεων, αλλά είναι κι αυτές οι οποίες με την ολοκλήρωση της τετραετίας θα κρίνουν τις επόμενες εκλογές και θα μπουν στην κρίση των Ελλήνων πολιτών.

«Το επιχείρημα από την πλευρά της αντιπολίτευσης περί μη ολοκλήρωσης της τετραετίας επειδή η κυβέρνηση δεν είναι καλή, είναι απλή ταυτολογία, κενή περιεχομένου», τόνισε ο Υπουργός. «Τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης διατηρούν έναν ισχυρό χαρακτήρα φυγής από την πραγματικότητα», είπε. «Επανέρχεται στο πόσο κακή κυβέρνηση είμαστε, επανέρχεται στο πόσο καταστροφικές είναι οι αποφάσεις μας, επανέρχεται σε θέματα εκφοβισμών, επανέρχεται σε πρακτικές ξένες προς τα ήθη και τα έθιμα του κοινοβουλευτικού μας βίου, κάτι το οποίο δεν διευκολύνει τη συζήτηση».

Πέρα, όμως, από το ταυτολογικό, «το οποίο ως επιχείρημα δεν στέκει», πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης, «έχουμε και το κατεξοχήν ουσιαστικό επιχείρημα: εάν αυτή η κυβέρνηση έχει σταθεροποιήσει την οικονομία και έχει δημιουργήσει θέσεις βιώσιμης ανάκαμψης».

Το δεύτερο θέμα που τίθεται και αποτελεί το διακύβευμα, επί της ουσίας, είναι εάν η παρούσα κυβέρνηση έχει δικαίωμα να φέρει στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών που έχει κάνει ή όχι. Και απέναντι σε αυτό το βασικό ερώτημα, τόνισε ο Υπουργός, η απάντηση μπορεί να είναι όχι μόνο θετική, αλλά ότι επιβάλλεται να φέρει και να δοκιμάσει τη Συμφωνία στη Βουλή, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία.

Όπως επισήμανε, «η Ελλάδα με αυτή τη Συμφωνία κερδίζει και τα τρία σημεία αιχμής τα οποία αποτελούσαν την πάγια εθνική γραμμή των ελληνικών κυβερνήσεων: Κερδίζει τη διαγραφή της ιστορίας που πατούσε πάνω στην Αρχαία Ελλάδα, κερδίζει τη σύνθετη ονομασία, κερδίζει την άρση όλων των συνταγματικών άρθρων που υπονοούσαν αλυτρωτισμό. Συνεπώς η κυβέρνηση οφείλει να έρθει και να ολοκληρώσει αυτό το σημαντικό βήμα και να κριθεί από το Κοινοβούλιο».

Στο τρίτο επιχείρημα, εάν η ψήφος εμπιστοσύνης που ζητάει σήμερα η κυβέρνηση, λειτουργεί ως ένα βήμα πριν από τις εξελίξεις ή αν θα έπρεπε να περιμένει τη ΝΔ να φέρει πρόταση μομφής, απάντηση είναι πάλι θετική σημείωσε ο κ. Σταθάκης.

«Η προσφυγή σήμερα σε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή έρχεται να ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έρχεται με έναν πολύ καθαρό τρόπο και λέει: και θέλω να ολοκληρώσω τη Συμφωνία στην κρίση του Κοινοβουλίου και θέλω θετικό μήνυμα για την ολοκλήρωση της τετραετίας μου από την παρούσα Βουλή, επικαλούμενη μια σειρά από θέματα τα οποία καλείται να ολοκληρώσει», τόνισε.

«Δεν βλέπω οποιαδήποτε άλλη κοινοβουλευτική ή συνταγματική τάξη θα μπορούσε να προσφέρει ένα καλύτερο επιχείρημα από μια διαδικασία σαν αυτή την οποία επέλεξε η κυβέρνηση: καθαρή, λιτή, απόλυτα συμβατή με τον κοινοβουλευτικό μας βίο και έτοιμη να δεχθεί τα αποτελέσματα μιας καθαρής διαδικασίας, όπως επιβάλλουν οι συνταγματικοί κανόνες και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες».

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)