to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:11 | 16.10.2014

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Γ. Σταθάκης: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει, πολιτική σταθερότητα θα φέρουν οι εκλογές (Video)

«Η πολιτική αστάθεια δεν προκύπτει, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πολλή φασαρία, αλλά επειδή ο διεθνής παράγοντας και οι αγορές αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει και δεν έχει προοπτική να αντέξει στην δοκιμασία των εκλογών και κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης. Η πολιτική σταθερότητα θα προκύψει μετά τις εκλογές και από μια νέα κυβέρνηση» δήλωσε στο ΣΤΑΡ ο Γ. Σταθάκης.


«Το πρόβλημα είναι σαφές, η κυβέρνηση έχει φτιάξει έναν οδικό χάρτη απ' τον οποίο παλινδρομεί κάθε δεύτερη μέρα. Έχει υπερεπενδύσει στην ιδέα ότι φεύγουμε από το Μνημόνιο και από το ΔΝΤ, όμως, δεν φεύγουμε ούτε από το ένα ούτε από το άλλο, πάει να κάνει φοροελαφρύνσεις και δεν επιτρέπονται φοροελαφρύνσεις. Έχει φτιάξει έναν πολιτικό χάρτη που δεν περπατάει».

 

Για τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Σταθάκης δήλωσε ότι κεντρικό ζήτημα είναι «η μεγάλη διαπραγμάτευση» ενώ μεγάλα περιθώρια αλλαγών υπάρχουν ακόμα και στον προϋπολογισμό, ανάλογα βέβαια με το χρόνο που θα αναλάβει η νέα κυβέρνηση. «Το πρώτο τρίμηνο έχεις μεγαλύτερα περιθώρια αλλαγών» είπε συνεχίζοντας ότι  «ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της ΔΕΘ, από τον πρώτο μήνα στην διακυβέρνηση της χώρας, προχωρώντας σε εφαρμογή φοροελαφρύνσεων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, επιστροφή στο αφορολόγητο.  Η οικονομική κάλυψη θα επέλθει από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σε ερώτηση για το πόσο εφικτό είναι αυτό απάντησε ο Γ. Σταθάκης «δεν μπορείς να αυξήσεις τα έσοδα σου κατά 1 δισ από τη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ σε ένα χρόνο;» ενώ για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια είπε ότι «έγιναν 60 και 70 δισ γιατί οι συνομιλητές μου που ασκούν τη διακυβέρνηση, έχουν βάλει πρόστιμα 60 δισ αλλά έχουν εισπράξει 3;»

Διεθνώς αναγνωρίζουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο

Ο Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε επίσης στην ομιλία του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ετήσιου συνεδρίου του ΔΝΤ, όπου είχε την ευκαιρία να διατυπώσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αποτυχία του Μνημονίου και την ανάγκη για την αναδιάρθρωσης του χρέους κατά 50%, ώστε να είναι βιώσιμο καθώς και την ύπαρξη μιας νέας πολιτικής με επίκεντρο την ανάπτυξη.

Υποστήριξε ότι «υπάρχει διεθνώς η αναγνώριση ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο», ενώ παραθέτονται διαφορετικές απόψεις για τη λύση αυτού του προβλήματος. Επίσης «το θέμα συζήτησης επικεντρώθηκε στην ευρωπαϊκή πολιτική όπου βοήθησε στο ότι αποτελεί και θέση του ΣΥΡΙΖΑ να μην αντιμετωπίζεται ως διμερές πρόβλημα το ελληνικό χρέος, αλλά υποστηρίζει ότι πρέπει να λυθεί μέσω μιας συνολικότερης ευρωπαϊκής πολιτικής».

Έντεχνη παρέμβαση σχολιασμού με ερώτηση από την έμπειρη δημοσιογράφο του ΣΤΑΡ αλλά απλά να ενημερώσουμε ότι οι εκλογές δεν είναι άκρο, όπως εμμέσως άφησε να εννοηθεί σε ερώτηση απευθυνόμενη στον Γ. Σταθάκη για επικείμενες εκλογές «όταν φτάσει η κατάσταση στα άκρα και στηθούν κάλπες»(!)

Kατ. Μπρέγιαννη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)