to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:56 | 03.07.2014

Πολιτική

Γ. Σταθάκης: Η ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» παραβιάζει κατάφωρα την κοινοτική νομοθεσία

Δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκη αναφορικά με το νομοσχέδιο για την μικρή ΔΕΗ


Με την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» η κυβέρνηση εφαρμόζει το δεύτερο στάδιο του σχεδίου ιδιωτικοποίησης του συνόλου της δημόσιας επιχείρησης παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Το πρώτο στάδιο ήταν η πώληση του ΑΔΜΗΕ, του μονοπωλιακού δηλαδή δικτύου διανομής ενέργειας, το δεύτερο είναι η δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και το τρίτο είναι η τελική απόσυρση του κράτους από την ενέργεια μέσα από τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ των μετοχών της «μεγάλης ΔΕΗ». Η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση δεν έρχεται μόνο να εξυπηρετήσει μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα αλλά και μεταβιβάζει έναντι πινακίου φακής τα κομμάτια εκείνα με τα μεγαλύτερα περιθώρια μελλοντικής ανάπτυξης, τις πλέον καινοτόμες τεχνολογίες και τα πλέον κρίσιμα ορυκτά κοιτάσματα στη χώρα.

Επιπρόσθετα, ο τρόπος ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ» παραβιάζει κατάφωρα την κοινοτική νομοθεσία καθώς απαγορεύει την πρακτικά την «μεγάλη» από το να την ανταγωνίζεται. Εξάλλου, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν προκύπτει από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργεια που εφαρμόζεται από το 1998 στην ΕΕ αλλά είναι αποκλειστικά πρωτοβουλία της κυβέρνησης και της Τρόικας. Όπως δείχνει η διεθνή εμπειρία, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για του έλληνες καταναλωτές και την ενεργοβόρα ελληνική βιομηχανία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την προσπάθεια να αποτραπεί το οικονομικό αυτό έγκλημα μέσα από τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα πάρει εντός και εκτός κοινοβουλίου αλλά με την ολόπλευρη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζουν την διατήρηση ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα στην ενέργεια και την μετάβαση σε ένα βιώσιμο και πράσινο μοντέλο ενεργειακού σχεδιασμού μακριά από οποιαδήποτε ιδιωτικά συμφέροντα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)