to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:18 | 13.11.2017

Οικονομία

Γ. Σταθάκης: Η αξιοποίηση των Α.Π.Ε. μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο για την περιοχή

Το νέο τοπίο, που κυοφορείται στον κλάδο της ενέργειας, περιέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο 6ο Αναπτυξιακό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.


 Καθοριστικός παράγοντας στην μετεξέλιξη του κλάδου είναι η δέσμευση της χώρας στις διεθνείς Συνθήκες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς «οι πολιτικές επιλογές στον τομέα της ενέργειας πρέπει να είναι συμβατές με το στόχο μείωσης ρύπων». Οι στόχοι, αυτοί, που εκπορεύονται και από το Χειμερινό Πακέτο προτάσεων που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτυπώνονται στο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, που εκπονείται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2018.

Ο Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), καθώς και στην αξιοποίηση του πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Όσον αφορά την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος θα προχωρήσει στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια, ώστε να καλύψει άλλες πέντε μεγάλες πόλεις: Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Καβάλα.

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) υπογράμμισε ότι αποτελούν την αιχμή του δόρατος στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα, με στόχο έως το 2030 σχεδόν το 50% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από αυτές. Στάθηκε, επίσης, στη σημασία που έχουν για την ανάπτυξη της περιοχής, τεχνολογίες νέων μορφών ενέργειας (γεωθερμία, αιολικά, βιοαέριο, βιομάζα), συνδυασμένες με την αγροτική παραγωγή (θερμοκήπια και κτηνοτροφικές μονάδες).

Η αξιοποίηση των Α.Π.Ε. μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο για την περιοχή, πρόσθεσε ο Υπουργός. Το σχετικό νομοσχέδιο που σύντομα θα έλθει στη Βουλή, δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους πολίτες και τους τοπικούς φορείς να συμμετέχουν δυναμικά σε ενεργειακά εγχειρήματα αποκτώντας διττό ρόλο, ως καταναλωτές και ως παραγωγοί ενέργειας.

Ακόμη, σημείωσε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικές εξοικονόμησης και ενεργειακής αναβάθμισης που συμβάλουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους, τόσο για τις κατοικίες μέσω του νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» το οποίο θα ξεκινήσει το Νοέμβριο, όσο και για τα δημόσια κτήρια μέσω σχετικού εργαλείου που προωθείται.

Μια ακόμη μεγάλη τομή αποτελεί η θεσμοθέτηση του νέου λατομικού νομοσχεδίου, που εκσυγχρονίζει το απαρχαιωμένο, πολύπλοκο και αποσπασματικό ισχύον θεσμικό πλαίσιο. «Η λατομική και εξορυκτική δραστηριότητα (π.χ. μάρμαρα, ζεόλιθος) αποτελεί ένα από τα συγκριτικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας και σημαντικό κομμάτι της στρατηγική μας είναι η βιώσιμη περαιτέρω ανάπτυξή της», δήλωσε ο κ. Σταθάκης. Υπενθύμισε, δε, ότι ο λατομικός  κλάδος περιλαμβάνει περίπου 150 λατομεία, που αντιστοιχούν σε 3.000 με 3.500 τοπικές θέσεις εργασίας.

Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε στον ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης:

·         στην κατάρτιση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων από τους Δήμους

·         στο νόμο για το Δομημένο Περιβάλλον, που διαχωρίζει τον έλεγχο από την αδειοδότηση και απλοποιεί τις διαδικασίες

·         στην ανάρτηση δασικών χαρτών και την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, για το οποίο μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει ψηφισθεί ο νέος φορέας

Αναφερόμενος σε γενικότερα οικονομικά θέματα, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας με δίκαιο τρόπο και με ισχυρό παράγοντα την εργασία, έχει ως προϋπόθεση την θεραπεία των παθογενειών του παρελθόντος. Απαιτεί, επιπλέον, τη δημιουργία ενός ισχυρού κανονιστικού πλαισίου, που θα εγγυάται την ασφάλεια δικαίου και θα δίνει μια νέα προοπτική στους νέους της χώρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)