to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γ. Σταθάκης: Από το 2015 τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12%

Πολιτικά κίνητρα πίσω από τις συνεχείς βολές της αντιπολίτευσης προς τη ΔΕΗ διαβλέπει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τα συνδέει με την ακύρωση των σχεδίων για τη “μικρή ΔΕΗ”.


Πολιτικά κίνητρα πίσω από τις συνεχείς βολές της αντιπολίτευσης προς τη ΔΕΗ διαβλέπει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τα συνδέει με την ακύρωση των σχεδίων για τη “μικρή ΔΕΗ”.

Στην ουσία ιδιωτικοποιούσαν ολόκληρη τη ΔΕΗ, αναφέρει ο Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.», περνά στην αντεπίθεση και θυμίζει ότι από το 2015 έγιναν μειώσεις στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, όταν από το 2008-2013, μέσα στην κρίση, η Ελλάδα έκανε τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε όλη την Ευρώπη που έφτασαν στο 60%.

Αναφέρεται στο κοινωνικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με εκπτώσεις 70%, στο “νοικοκύρεμα” της επιχείρησης, στα έσοδα των 30 εκατ. ευρώ τον μήνα που αποδίδει το πρόγραμμα είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και στη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

● Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2018, η αντιπολίτευση επανήλθε στην κριτική που ασκεί τους τελευταίους μήνες στη ΔΕΗ. Αυτή τη φορά όμως στηρίζεται στο έλλειμμα που παρουσιάζει η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας...

Η αντιπολίτευση δικαιούται να κάνει κριτική αλλά δεν μπορεί να παραχαράζει την πραγματικότητα. Στον απολογισμό του 2018 έχουν εγγραφεί λογιστική απομείωση 243 εκατ. ευρώ λόγω της απόσχισης των λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, μελλοντικές αποζημιώσεις ύψους 164 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις για την εθελουσία έξοδο εργαζομένων, καθώς και μερικές άλλες προβλέψεις.

Η αλήθεια είναι ότι η επιχείρηση είχε θετικό EBITDA και λειτουργικά κέρδη, αλλά αρνητικό αποτέλεσμα “στο τέλος της ημέρας” που προέρχεται από εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των τιμών στη διεθνή αγορά δικαιωμάτων ρύπων, για τους οποίους η ΔΕΗ έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις.

Υπενθυμίζω ότι, με βάση στοιχεία της Eurostat, από το 2015 τα τιμολόγια έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12% λόγω ανταγωνισμού και εκπτώσεων.

Την προηγούμενη εξαετία, από το 2008 ώς το 2013, μέσα στην οικονομική κρίση και με κυβερνήσεις Ν.Δ. και Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα είχε την πρώτη θέση στις αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια, με συνολική επιβάρυνση της τάξης του 60% και τη δεύτερη θέση στο βιομηχανικό ρεύμα. Ηταν μια πολιτική που διέλυσε τα φτωχά νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις.

Από το 2015, εκτός από τα μειωμένα τιμολόγια, η ΔΕΗ έκανε μεγάλες προσαρμογές και εξοικονόμησε σημαντικούς πόρους. Στο ίδιο διάστημα απομείωσε τον δανεισμό της κατά ένα δισ. ευρώ.

Συνεπώς τα επιτεύγματα της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια είναι πάρα πολλά και δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο να ανταποκριθεί θετικά και να υλοποιήσει την βασική επιλογή της κυβέρνησης που περιλαμβάνει ευνοϊκό κοινωνικό τιμολόγιο για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με έκπτωση 70% και μέτρα που θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

● Σας καταλογίζουν επίσης ότι η ΔΕΗ θα είχε πρόβλημα ρευστότητας αν τον Μάρτιο δεν έδινε το Δημόσιο 550 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή για την κατανάλωση ενέργειας στα κτίρια όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του. Σας λένε, με άλλα λόγια, ότι πήρατε από μια τσέπη και τα βάλατε στην άλλη...

Είναι μια συμφωνία, μια επιχειρηματική κίνηση που νομίζω ότι συμφέρει και τις δυο πλευρές. Το Δημόσιο κερδίζει έκπτωση 21% στους λογαριασμούς ρεύματος και η ΔΕΗ έχει έσοδα.

Να σας θυμίσω ότι το προηγούμενο δωδεκάμηνο, η επιχείρηση αποπλήρωσε ένα μεγάλο μέρος του δανείου των 500 εκατ. ευρώ που είχε πάρει το 2014 και με βάση τον διεθνή οίκο Standard & Poor δεν αντιμετωπίζει θέμα εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεών της ώς το 2021.

● Επομένως υποστηρίζετε ότι είναι μια αρνητική συγκυρία για τα οικονομικά της ΔΕΗ και πολύ σύντομα θα έχουμε πολύ διαφορετική εικόνα...

Η ΔΕΗ είχε τρεις προηγούμενες θετικές χρονιές και νομίζω ότι ήδη τους πρώτους μήνες του 2019 σημαντικοί δείκτες έχουν αλλάξει. Τα άμεσα σχέδιά της για την επιστροφή στην κερδοφορία περιλαμβάνουν τον περιορισμό των ληξηπρόθεσμων λογαριασμών.

Στα τέλη Μαΐου ολοκληρώνεται το πιλοτικό πρόγραμμα είσπραξης οφειλών από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που ήδη το τελευταίο εξάμηνο αποδίδει έσοδα 30 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Είναι στα βασικά χαρακτηριστικά της στρατηγικής της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων που θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στα οικονομικά της ΔΕΗ και τη στροφή της σε νέες υπηρεσίες, όπως οι “έξυπνοι” μετρητές και τη στροφή σε φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές που θα αναπληρώσουν τις απώλειες εσόδων από τις αλλαγές στην αγορά.

● Θεωρείτε ότι είναι μέρος των γενικότερων επιλογών της αντιπολίτευσης για να διαμορφώσει ένα “γκρίζο” σκηνικό ενόψει των επικείμενων αλλά και των προσεχών εκλογών;

Εμείς προτείνουμε θετικά μέτρα για τους πολίτες και την ανάπτυξη της χώρας. Αυτή είναι η ατζέντα μας και με αυτήν θα δώσουμε τις εκλογικές μάχες, με αισιοδοξία

● Τι γίνεται όμως με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ; Ο διαγωνισμός πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή...

Η αρχική αποεπένδυση των λιγνιτικών ανέδειξε πολλά στοιχεία που έπρεπε να λυθούν. Αναφέρομαι στο λειτουργικό κόστος των μονάδων και στα ρίσκα από τις διεθνείς τιμές στην αγορά δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Λήφθηκαν μέτρα, όπως η εθελουσία που μείωσε το προσωπικό των δυο μονάδων, αποχώρησαν περίπου 400 εργαζόμενοι από τους 1.200.

Εχουμε νέες προοπτικές για τις Αδειες Διαθεσιμότητας Ισχύος, τα ΑΔΙ, έχουμε τη συμφωνία με το ορυχείο στην Αχλάδα.

Επομένως ετοιμαζόμαστε με καλύτερες για προϋποθέσεις για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού και περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα.

● Σας έχω ακούσει στη Βουλή να καταλογίζετε αργοπορία στη στροφή της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εχετε μάλιστα πει ότι αυτή η επιλογή είχε κόστος για την επιχείριση...

Υπήρχε καθυστέρηση και αυτό έχει κοστίσει, γιατί αν η ΔΕΗ είχε ακολουθήσει νωρίτερα τις εξελίξεις θα είχε εξασφαλίσει ενεργειακό μείγμα διαφορετικό και πολύ πιο αποδοτικό.

Τα τελευταία χρόνια όμως έχει αναπληρώσει το κενό και πλέον σήμερα εξασφαλίζει το 30% από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως λόγω των υδροηλεκτρικών, και ετοιμάζει νέα επενδυτικά σχέδια που θα δεκαπενταπλασιάσουν την ισχύ που παρέχεται από ΑΠΕ.

● Επανέρχομαι λοιπόν στην αρχική ερώτηση μετά από τα στοιχεία που μας δώσατε. Θεωρείτε ότι είναι πολιτικά τα κίνητρα της αντιπολίτευσης στη σκληρή κριτική της προς τη ΔΕΗ;

Δεν μας πείθουν οι “ανησυχίες” της αντιπολίτευσης. Εχει άλλωστε τους λόγους της, γιατί η κυβέρνηση ακύρωσε τους νόμους που είχαν ψηφίσει Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για τη “μικρή ΔΕΗ”, τα οποία στην ουσία αφορούσαν ολόκληρη της επιχείρηση και τη συρρίκνωσή της από το 51% στο 34% της αγοράς.

Το σχέδιό της περιλάμβανε την τριχοτόμηση της ΔΕΗ, σε ΑΔΜΗΕ, “μικρή” και “μεγάλη” ΔΕΗ. Προέβλεπε την πώληση του 61% του ΑΔΜΗΕ, του 100% της “μικρής” ΔΕΗ στην οποία είχαν ενταχθεί και κάποια υδροηλεκτρικά που αποτελούν τα πιο επικερδή τμήματα της επιχείρησης, καθώς και του 17% της “μεγάλης” ΔΕΗ.

Διατηρήσαμε το 51% στον ΑΔΜΗΕ προχωρώντας σε συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή, την κινεζική State Grid, που αποφέρει έσοδα της τάξης των 80-100 εκατ. ευρώ τον χρόνο και στην τελευταία τριετία έχει ολοκληρώσει έργα 500 εκατ. ευρώ και την περασμένη χρονιά ξεκίνησε νέες επενδύσεις ύψους 175 εκατ. ευρώ.

Θεωρώ ότι τα κίνητρά τους είναι πολιτικά και γι’ αυτό επιμένουν και επανέρχονται κάθε τόσο η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, τώρα πια το ΚΙΝ.ΑΛΛ., που με τα σχέδιά τους στην ουσία ιδιωτικοποιούσαν το σύνολο της ΔΕΗ.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)